Under 1970-, 80- och nu 90-talet har förtidspensioneringar hela tiden ökat för att idag omfatta ca 60 000 personer per år. Det totala antalet personer med förtidspension eller sjukbidrag uppgick i december 1992 till 383.153 personer. Socialutskottet uttryckte i mars 1993, att dessa siffror var alarmerande och förutsatte att alla tillgängliga resurser tillvaratas för att hejda utvecklingen. Enligt de allra senast rapporterna är antalet personer med förtidspension eller sjukbidrag ca 398.000, vilket visar på en ytterligare ökning.
Under de ''goda'' åren på 80-talet var det väldigt enkelt att få sig beviljat en förtidspension, vilket många utnyttjade. Det kan antas att det bland dessa idag finns många som är rehabiliteringsbara, vilket skulle kunna spara åtskilliga miljoner åt statskassan.
Det har gjorts undersökningar som visar att det finns ett visst missbruk av systemet med förtidspensioner. T ex finns det svenska medborgare som antingen i Sverige eller i utlandet arbetar vidare med olika verksamheter såsom restaurangrörelse, fruktodling m m, trots att de uppbär sjukpenning.
För att i viss mån komma till rätta med missbruket samt även hjälpa dem som vill tillbaka till det svenska arbetslivet, bör obligatorisk efterkontroll göras av alla förtidspensionerade som är under 60 år. Sådan kontroll kan visserligen ske på försäkringskassornas egna initiativ idag men då den ej är obligatorisk sker den bara i undantagsfall.
Efterkontrollen bör ske med personligt besök på Försäkringskassan, som idag har mycket kunnig personal som kan bedöma rehabiliteringsmöjligheterna för den som blivit förtidspensionerad. Undantag från det personliga besöket på kassan skall endast kunna göras för den person som av hälsoskäl inte kan ta sig till kassan, t ex den som är stadigvarande placerad på institution eller är gravt utvecklingsstörd. Att man inte är bosatt i landet bör absolut ej godtas som skäl att ej komma till Försäkringskassan.
Efterkontrollerna bör ske vartannat eller högst vart tredje år, tills tjänstemannen på Försäkringskassan tillsammans med förtroendeläkare bedömer att individen inte är rehabiliteringsbar.
Socialutskottet anförde i mars 1993, att ett införande av en obligatorisk efterkontroll skulle kräva betydande resurser. Enligt vår uppfattning och mot bakgrund av vad vi ovan anfört, skulle istället en obligatorisk efterkontroll troligast innebära att statens totala kostnader för förtidspensionering kunde minska med åtskilliga miljoner kronor. Vi anser därför att frågan om en obligatorisk efterkontroll av förtidspensioner ånyo bör prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk efterkontroll av förtidspensioner.
Stockholm den 24 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c) Sven-Olof Petersson (c)