Regeringen träffade hösten 1992 en överenskommelse med socialdemokraterna om besparingar inom sjukförsäkringen genom en karensdag och sänkta nivåer för längre sjukfall än 90 dagar. Förändringen som trädde i kraft under 1993 innebär en sänkt kompensationsnivå från och med den 91:a till och med den 365:e dagen till 80 %. För den långtidssjuke blir ersättningen efter ett år 70 % såvida inte andra alternativ än fortsatt sjukpenning kan prövas.
Motivet till regeringens och socialdemokraternas förslag var främst besparingseffekter, men även en önskan att anpassa förmånsreglerna bättre till den situation som den enskilde försäkrade kan befinna sig i. Arbetslinjen inom försäkringen hävdades.
Vid behandlingen i socialförsäkringsutskottet framkom emellertid att besparingseffekten av sänkningen till långtidssjuka inte kunde väntas bli så stor som regeringen och socialdemokraterna räknat med. Socialförsäkringsutskottet slog fast att en försäkrad som genomgår medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering kan erhålla ersättning med 80 % även efter ett års sjukskrivning.
Enligt utskottsbetänkandet är målet att ingen långtidssjukskriven som passerar ettårsgränsen ska få sin sjukpenning sänkt till 70 % utan att andra alternativ än fortsatt sjukpenning har prövats. En del i de tänkta besparingarna i uppgörelsen uteblev därmed eftersom större delen långtidsjuka ansågs kunna få fortsatt ersättning med 80 %.
I praktiken har dock tolkningen av riksdagens beslut blivit mycket snäv. Andelen som hamnat på 70- procentsnivån har hittills varit långt större än utskottet tänkt sig. Visserligen är utvärderingstiden kort, men sannolikt kommer flertalet att endast få 70 procents ersättning även framöver med nuvarande regler.
70-procentsnivån har även inneburit ett stort merarbete för försäkringskassorna, eftersom varje fall av långtidssjukdom måste prövas. Vidare har antalet förtidspensioneringar ökat då förtidspension framstår som ett ekonomiskt fördelaktigare alternativ efter beslutet.
Det är från dessa utgångspunkter önskvärt att ompröva beslutet om en sänkning av ersättningen till långtidssjuka. Medan de korttidssjuka har ett högkostnadsskydd, vilket gör att de inte drabbas lika hårt av karensdagar, har långtidssjuka små möjligheter att kompensera sig för inkomstbortfall. En sänkning till 70 % kan därmed bli mycket kännbar.
En möjlig lösning för att ändå uppnå samma besparingseffekt är att införa ytterligare en karensdag. Andra lösningar kan ge samma resultat. Förhandlingar om finansieringen borde snarast kunna inledas mellan de partier som stod bakom ''krisöverenskommelsen''.
När uppgörelsens effekter redan på det här stadiet visat sig ge oönskade och delvis oväntade effekter, bör det vara av största intresse att överväga en omprövning, i linje med socialförsäkringsutskottets skrivningar i betänkandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ompröva beslutet om en sänkning av ersättningen till långtidssjuka.
Stockholm den 25 januari 1994 Dan Ericsson (kds) i Kolmården