Den 1 juli fick de personer som varit sjukskrivna längre än ett år sin sjukpenning sänkt till 70 procent. Endast de som ansökt om och beviljats medicinsk rehabilitering anvisad av läkare kan få 80 procent. Det finns också en regel om att den som behandlats för livshotande sjukdom ska kunna få 80 procent i sjukpenning.
Det var ett ovanligt dåligt utarbetat förslag som regeringen kom med och socialförsäkringsutskottet fick på flera punkter göra preciseringar för att förslaget skulle kunna genomföras. Bl.a. fick man definiera innebörden av medicinsk behandling.
Regeringens huvudsakliga syfte med försämringen var att spara. Att få läkarna att undvika långa sjukskrivningar och försäkringskassan att se till att de långtidssjuka rehabiliteras. Med facit i hand ledde beslutet till ett totalt misslyckande. Det har drivit upp antalet förtidspensionerade till en aldrig skådad nivå.
Effekten blev:Ett ökande antal förtidspensionerade.Besparingen blev 30 miljoner i stället för regeringens beräknade 1,2 miljarder. (Enligt socialförsäkringsutskottets beräkningar.)På sikt en ännu mindre besparing, med tanke på den utestängning, eller rättare sagt utslängning, från arbetslivet som 70- procentsersättningen medförErsättningsnivån ger inte drägliga ekonomiska villkor.
Försäkringskassorna har inte varit särskilt generösa utan gått in för att snålt tolka riksdagens beslut. Detta har inneburit att av dem som ansökt om 80-procentig ersättning har endast ca 30 procent beviljats detta.
Enligt kassorna är det ingen behandling att ha ett ben i gips, en diskbråckspatient som ligger still kan få högre ersättning men då måste en distriktssköterska komma och se till honom då och då, regelbundna kuratorssamtal anses inte som rehabilitering, över huvud taget någon form av egenvård.
Detta har gjort att relativt få av de 53 000 (sept. -93) långtidssjukskrivna har ansökt om den högre ersättningen. I september 1993 uppskattade försäkringskassan att endast 20 procent ansökt.
Vänsterpartiet anser att nackdelarna med 70- procentsregeln är så stora att den snarast skall avskaffas. Vi anslår därför i vår budgetmotion 100 miljoner till återställandet av de långtidssjukskrivnas ersättningar från 70 till 80 procent av hel sjukpenning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen återställer sjukpenningnivån från 70- till 80- procentig ersättningsgrad för personer som är sjukskrivna i mer än 365 dagar enligt vad i motionen anförts om de negativa konsekvenser detta får för de långtidssjuka.
Stockholm den 20 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)