Centern arbetar för att skapa ett samhälle som förenar jämlikhet, trygghet och frihet.
Att vara samhällsmedborgare innebär att vara en del av en gemenskap med dess rättigheter och skyldigheter. Att vara medborgare ställer krav på att kunna se utöver den egna situationen. Medborgarskap kräver solidaritet och beredskap för att ställa upp och hjälpa till för det gemensammas bästa.
Centern vill förnya välfärden. Denna förnyelse ska utgå från att all verklig solidaritet också förutsätter personligt ansvar. Den ska också bygga på insikten att social välfärd förutsätter ekonomiskt välstånd. Ett trygghetssystem som inte bygger på den ekonomiska verkligheten blir snart otryggt.
Ett välfärdssamhälle måste därför vara ett samhälle som skapar välstånd. Det förutsätter en ekonomi med dynamik och förnyelseförmåga. Ett välfärdssamhälle måste också bygga på omtanke. Det förutsätter solidaritet och trygghet. Det måste finnas en stabil grund för alla att stå på. Välfärdssamhället måste skapa rättvisa och jämlikhet.
Uppgiften är alltså att förena kraven på större frihet med behovet av trygghet. För att åstadkomma detta vill centern ge välfärden ett tydligare innehåll; grundtrygghet åt var och en, därutöver största möjliga frihet. Ett sådant system skall formas successivt med tillgodoseende av behovet av övergångsperioder.
Välfärden ska delas av alla -- och betalas av alla. Det är grundläggande för solidariteten och sammanhållningen i samhället. Det är dessa principer för den generella välfärden som centern arbetar för.
Inför 2000-talet måste ett nytt socialförsäkringssystem utvecklas. Ett finmaskigare ekonomiskt skyddsnät måste skapas som fångar in alla dem som idag står utanför en grundläggande ekonomisk trygghet. Vi måste också skapa ett överskådligt och begripligt system som är tillgängligt för alla. Systemet måste vidare vara ekonomiskt hållbart. Socialförsäkringssystemet måste hålla sig inom rimliga ekonomiska ramar och inte minska incitamenten för välståndsskapande krafter som arbete och sparande.
Motiv för grundtrygghet
Den ekonomiska grundtryggheten ska vara generell och gälla alla
Grunden för ett trygghetssystem ska vara en i verklig mening generell välfärdspolitik. Det innebär att välfärden ska delas av alla och att alla ska vara med att betala för den. Trots att socialförsäkringssystemen i Sverige är väl utbyggda, står en rad människor utan ett rimligt ekonomiskt grundskydd.
Den allmänna obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen som riksdagen fattade beslut om i december är ett viktigt steg för en grundtrygghet för de arbetslösa.
Den nya KAS-nivån ger ett avsevärt förbättrat grundskydd, men det kommer även i fortsättningen att finnas människor som kommer att ha behov av socialbidrag.
Det gäller också långtidssjuka som av olika anledningar har en låg sjukpenninggrundande inkomst och därmed en låg ersättning. En grundtrygghetsreform är nödvändig för bl a dessa grupper.
Grundtrygghet för en rättvis fördelning
Dagens trygghetssystem konserverar till stor del dagens inkomstskillnader istället för att verka utjämnande. Framtidens trygghetssystem ska verka utjämnande mellan hög- och låginkomsttagare. Ett system byggt på grundtrygghet innebär att höginkomsttagare får bära en tyngre börda i förhållande till förmånerna. Samtidigt som det finns behov av att göra besparingar i systemet, finns det fördelningspolitiska skäl för att detta inte ska drabba dem med låga inkomster hårt.
Ytterligare sänkning av ersättningsnivåerna skulle medföra att många med tämligen normala inkomster skulle hamna under socialbidragsnormen. Därmed skulle staten tvinga över en stor grupp människor in i det selektiva system som socialbidragen utgör, med ökad kostnad för administration och individuella prövningsprocesser för de enskilde som följd. Vi avvisar denna väg.
En reformering genom införande av ett större inslag av grundskydd i försäkringssystemen ger möjlighet att sänka kostnaderna utan att negativa fördelningspolitiska effekter uppstår.
Ett obligatoriskt försäkringssystem bör kvarstå men bör till skillnad mot idag endast omfatta normala inkomster
De flesta yrkesverksamma människor är beredda att betala för en försäkring som kompenserar tillfälliga eller permanenta inkomstbortfall. De är inte beredda att ta den risk som det innebär att vara utan ekonomiskt skydd. I princip skulle detta behov kunna täckas helt genom frivilliga försäkringar men det finns enligt vår uppfattning starka motiv för ett obligatoriskt försäkringssystem: Frivilliga försäkringar skapar ''fripassagerare'' som inte tar försäkring men räknar med att samhället ställer upp. Det kan finnas individer som inte har förmåga att rationellt planera sin egen ekonomi och samhället måste då ta över ansvaret. Människor med högre risk för t ex sjukdom eller arbetslöshet blir beroende av att ansluta sig till en försäkring, medan människor med låg risk kan ställa sig utanför. Detta riskerar att driva upp premierna, vilket får ännu fler människor med låg risk att hoppa av. Till slut kan avgifterna vara så stora att det frivilliga systemet kollapsar -- eget sparande väljs framför försäkring.
Vi anser att motiven för ett obligatorium är starka. Enligt vår mening bör ett nytt socialförsäkringssystem innebära ett minskat statligt åtagande. För detta talar en rad argument: Människor med högre inkomst har ett större ekonomiskt utrymme för eget sparande och har därmed ett mindre behov av ett obligatoriskt försäkringsskydd för den översta inkomstdelen. Dessutom torde ett större ansvar kunna åläggas höginkomsttagare, som ofta har god utbildning, för tecknandet av privata försäkringar. Ett socialförsäkringssystem med ett större inslag av grundtrygghet torde få som bieffekt att sparandeincitamenten i ekonomin förstärks.
Staten bör enligt vår mening stå för en obligatorisk försäkring som endast täcker inkomster upp till en normal industriarbetarlön. Därutöver bör den enskilde själv få utforma sitt försäkringsskydd via avtal mellan arbetsmarknadens parter eller via privata försäkringar.
Ett nytt grundtrygghetssystem måste ge oss ett socialförsäkringssystem med ekonomiskt ansvar för framtiden
Det finns starka statsfinansiella motiv för en fortsatt reformering av socialförsäkringssystemen som minskar kostnaderna. Statens budget går idag med ett kraftigt underskott som måste reduceras. En del av detta underskott är en konsekvens av konjunkturläget. Det strukturella underskottet kommer däremot att kvarstå vid en konjunkturuppgång om vi inte vidtar åtgärder för att förhindra detta.
En inte obetydlig andel av socialförsäkringssystemet finansieras idag direkt över statsbudgeten med skattemedel. Det gäller t ex kostnader för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. En trygghetsreform som innebär en reducering av systemens totala kostnader medför möjlighet att minska belastningen på statsbudgeten och därmed pressa tillbaka budgetunderskottet.
Systemen måste också ges en stabil finansiering. De avgifter som idag tas ut räcker i flera fall inte till att täcka kostnaderna för systemen. En reformering måste innebära att systemen ges en mer robust utformning så att avgifter och inkomster matchar varandra.
Ett nytt socialförsäkringssystem måste bli enkelt och överblickbart
Det nuvarande ekonomiska trygghetssystemet är en blandning av ersättningar, tillkomna av varierande skäl och under olika historiska betingelser. Det har resulterat i ett totalt sett svårgenomträngligt system, som många gånger inbjuder till olika åtgärder för att få ut mesta möjliga ersättning.
Ersättningarna beslutas och betalas av olika samhällsnivåer, stat och kommun. Samordningen är dålig, den långsiktiga finansieringen oklar och osäker. Ett nytt system måste vara enkelt, rättvist och överblickbart.
Den enskildes behov av försäkring mot inkomstbortfall torde vara oberoende av frånvaroorsak. Vi anser inte att det finns anledning att skilja mellan frånvaro som beror på sjukdom och frånvaro som beror på arbetsskada, vård av sjukt barn eller arbetslöshet. All frånvaro bör betinga samma ersättningsnivå.
Ett nytt grundtrygghetssystem
Vi anser att dagens lapptäcke av system bör ersättas med i huvudsak tre trygghetssystem.
1. Familjestöd
Inkomstbeskattningen i Sverige tar inte hänsyn till försörjningsbörda. Istället har vi valt att ge konsumtionsstöd till barnfamiljerna via olika former av bidrag. Vi anser att stöden bör renodlas. Stödet bör utgå till alla hushåll med barn under 16 år.
2. Arbetslivsförsäkring
Vi har idag ett otal olika försäkringar som ersätter inkomstbortfall vid förvärvsarbete. Vi anser att alla dessa stöd bör kunna sammanföras i en enda arbetslivsförsäkring som utgår med samma ersättning oavsett frånvaroorsak. Försäkringen bör omfatta hela den teoretiska arbetskraften, dvs samtliga medborgare i landet som har arbetsförmåga och som står till arbetsmarknadens förfogande från 16 år och upp till normal pensionsålder. Arbetslivsförsäkringen ersätter den nuvarande ekonomiska ersättningen vid sjukdom, arbetsskada, förtidspension, arbetslöshet, tillfällig föräldrapenning och lönegaranti vid konkurser.
3. Pensionssystem
Sverige har ett antal stödsystem som utgår till människor som helt eller i det närmaste saknar arbetsförmåga på grund av svår sjukdom, handikapp eller som p g a ålder inte längre står till arbetsmarknadens förfogande. De ekonomiska stöden till dessa grupper måste utformas på ett sätt som är rättvist, enkelt och överblickbart för alla. Det måste innehålla ett starkt inslag av grundtrygget.
För sjuka och handikappade är det mycket angeläget att det ekonomiska stödsystemet stimulerar den enskilde till rehabilitering och att resurser finns för detta.
Vi förutsätter att pensionsarbetsgruppen i sitt förslag till nytt pensionssystem föreslår ett starkt markerat grundtrygghetsinslag.
Bidrags- och försäkringssystemen bör i största möjliga mån göras generella. Selektiva inslag bör i princip rensas ut. Med ovan skisserade princip bör det nuvarande socialbidragssystemet kraftigt kunna reduceras.
Vidare bör staten ta det övergripande ansvaret för hela trygghetssystemet. Försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket bör ges det övergripande ansvaret för att administrera alla trygghetssystemen.
Förslag till principer för en ny arbetslivsförsäkring behandlas nedan.
Principer för en arbetslivsförsäkring
Arbetslivsförsäkringen ska vara obligatorisk och alla som ingår i den teoretiska arbetskraften bör omfattas av den. Det innebär att samtliga som står till arbetsmarknadens förfogande och är mellan 16 och 65 bör omfattas av försäkringen.
Ersättning från försäkringen bör i princip ge ekonomisk grundtrygghet för den som ofrivilligt tvingas att avstå ifrån arbete. Dagens försäkringssystem för sjukdom, arbetslöshet inklusive aktiva arbetsmarknadsåtgärder, arbetsskada samt lönegaranti vid konkurs bör inkluderas.
Ersättningsnivåerna bör bestämmas så att de utgör en ''incitamentstrappa'' som uppmuntrar till förvärvsarbete. Endast normalt arbete bör ge full kompensation. Inkomster som syftar till normalt förvärvsarbete t ex utbildning, rehabilitering och beredskapsarbete bör ge en något lägre ersättning än normal lön. Passivt bidragsmottagande såsom sjuklön, sjukpenning, a-kassa mm bör vara ytterligare något lägre. Undantaget bör vara om den enskilde hamnar under en för samhället oacceptabelt låg nivå. I detta fall bör en högre ersättning utgå så att den enskilde når upp till en garanterad grundnivå, även om denna överstiger den tidigare inkomstnivån.
Arbetslivsförsäkringen bör innehålla tre delar: en obligatorisk försäkring (I), en grundpenning (II) som ''lyfter upp'' den som hamnar under en fastställd garanterad grundnivå samt personliga lösningar (III), enskilda eller genom avtal.
I. Den obligatoriska försäkringen bör erbjuda ett försäkringsskydd vid inkomstbortfall upp till normalinkomst. Ersättningen bör enligt vår uppfattning vara lägre än vid arbete. För det första har de flesta kostnader för inkomsternas förvärvande (resor, lunch, arbetskläder m m) som bortfaller vid frånvaro. Dessutom bör försäkringen ha en väl tilltagen självrisk så att incitamenten till arbete ej försvagas.
Dagens försäkringsersättning relateras till den s k sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). I SGI inkluderas inkomster upp till ett tak på en årsinkomst motsvarande 7,5 basbelopp (idag strax under 260.000 kronor). Vi föreslår att det nuvarande taket sänks till att motsvara en normal industriarbetarlön, eller omkring 175.000 kronor per år. Försäkring för inkomster ovanför detta tak bör enligt vår mening göras frivilliga. Taket bör inte som idag indexregleras. Istället bör varje höjning vara föremål för politiska beslut. På detta sätt kan kostnaderna för systemen lättare kontrolleras.
SGI beräknas idag mycket generöst. Förutom lönen inkluderas också beräknad övertidsersättning, sidoinkomster och kostnadsersättningar som den enskilde i praktiken kan behålla t ex vid kortare sjukdom. På detta sätt kan sjukersättningen bli betydligt större än 80 procent av inkomstförlusten. I extremfallen kan ersättningen t o m överstiga inkomstförlusten. Vi föreslår därför att SGI ersätts med ett nytt begrepp, Försäkringsgrundande inkomst, FGI, där övertidsersättning, kostnadsersättningar m m inte räknas in. Ersättningsnivåerna i den nya arbetslivsförsäkringen bör relateras till detta nya inkomstbegrepp.
Vårt förslag innebär i praktiken att de nuvarande ersättningsnivåerna i allt väsentligt bibehålls men att en relativt kraftig sänkning av taket sker i de flesta av försäkringssystemen.
Ett viktigt undantag är arbetslöshetsförsäkringen. Sänkningen innebär att 70 procent av inkomsttagarna ges en obligatorisk försäkring som täcker hela förvärvsinkomsten. Övriga 30 procent ges möjlighet att komplettera sitt försäkringsskydd genom personliga lösningar för inkomster överstigande detta belopp.
Finansieringen av den obligatoriska försäkringen bör ligga utanför statsbudgeten och uteslutande ske genom avgifter. Arbetsgivare och arbetstagare bör stå för hälften var av finansieringen via socialavgifter respektive egna avgifter. Att ålägga den enskilde att betala 50 procent av kostnaderna för försäkringen får inte betyda en ren skattehöjning. Arbetstagarna bör kompenseras genom att motsvarande del av de nuvarande sociala avgifterna omvandlas till lön.
Avgifterna bör gå in till en arbetslivsfond som i framtiden bör finansiera samtliga försäkringsersättningar. Arbetslivsfonden skulle i praktiken innebära att nuvarande s k arbetsmarknadsfonden och sjukförsäkringsfonden samt arbetsskadefonden och lönegarantifonden slogs samman till en enda fond.
Mycket talar därför för att en statlig myndighet bör ges ansvar för fonden och åläggas att tillse att denna inte går med underskott över en konjunkturcykel. Beslut om avgifternas storlek, som idag ligger på riksdagen, bör delegeras till myndigheten.
Denna konstruktion av finansieringen har flera fördelar: Sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen har idag den högsta belastningen i högkonjunktur medan kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och lönegarantin är relativt sett små. Det omvända gäller i lågkonjunktur. Att ge samtliga dessa försäkringar en gemensam finansiering via en arbetslivsfond skulle bidra till att ge en jämnare belastning över konjunkturcyklerna. Genom att lägga hela finansieringen på arbetsmarknadens parter ges ett indirekt kostnadsansvar. Till detta bidrar också om beslutet om avgifternas storlek delegeras direkt till fondförvaltaren. Går fonden med underskott ökar avgifterna med automatik utan fördröjning av den politiska processen. Den föreslagna uppdelningen av beslutskompetensen ger bättre förutsättningar för en långsiktigt stabil finansiering av försäkringssystemen. Riksdagen ges ett avgörande inflytande över avgifternas storlek genom att besluten om de obligatoriska försäkringarnas konstruktion tas av de folkvalda. Genom de ''raka rören'' mellan försäkringarna och den egna plånboken ges arbetstagare och arbetsgivare incitament att hålla igen i avtalsförhandlingarna. Beviljar sig arbetstagaroch arbetsgivarorganisationerna löneökningar som resulterar i stigande arbetslöshet får man också stå för kostnaderna för denna arbetslöshet genom höjda försäkringsavgifter. Genom att den nya arbetslivsfonden föreslås finansiera såväl passiv- som aktivstöd ges bättre förutsättningar än idag för att genomföra rationella arbetsmarknadspolitiska beslut. Idag medför beslut om arbetsmarknadspolitiska åtgärder en fiktiv men politiskt besvärande ökning av budgetunderskottet. Det beror på att kostnader för arbetsmarknadspolitiska åtgärder idag nästan uteslutande belastar statsbudgeten medan de besparingar som samtidigt uppnås genom minskade utbetalningar av arbetslöshetsersättning tillgodoräknas arbetsmarknadsfonden som i statens bokföring ligger vid sidan av statsbudgeten.
II. Grundpenningen ''lyfter'' försäkringsersättningen i de fall den understiger en garanterad grundnivå, lika för alla. Undantag bör göras för korttidsfrånvaro där ersättningsnivån aldrig bör tillåtas överstiga arbetsinkomsten. Ingen grundpenning bör därför utgå under sjuklöneperioden, d v s under den period arbetsgivaren svarar för sjukersättningen.
Den garanterade grundnivån får inte vara så låg att individen inte kan täcka grundläggande behov som mat, boende, kläder, sjukvård m m men inte så hög att den motverkar viljan till eget arbete och försörjning.
Även den garanterade grundnivån bör ha en ''aktiv- nivå'' och en ''passiv-nivå'' där aktiva insatser som rehabilitering, arbetsmarknadsutbildning eller beredskapsarbete premieras med en något högre ersättning.
Grundpenningen är ett rent fördelningspolitiskt inslag i arbetslivsförsäkringen som saknar försäkringsinslag. Därför bör denna kompletterande ersättning finansieras över statsbudgeten och inte genom avgifter. Den garanterade grundnivån bör ej indexuppräknas utan justeras vid behov och efter statsfinansiellt utrymme.
III. Personliga lösningar, genom privata försäkringar eller via avtal mellan arbetsmarknadens parter, bör kunna tecknas av den som vill komplettera sitt obligatoriska försäkringsskydd. Försäkringsersättningar över en viss nivå bör dock inte tillåtas då detta påverkar utnyttjandegraden och därmed kostnaden för den obligatoriska försäkringen. Vi föreslår att den sammanlagda ersättningsnivån från de obligatoriska respektive frivilliga försäkringarna inte tillåts överstiga 90 procent av inkomsten. I förekommande fall bör försäkringskassan reducera sin ersättning så att 90- procentsgränsen aldrig överstigs.
Vårt förslag till principer för grundtrygghetssystem samt vårt fördjupade förslag till arbetslivsförsäkring bör bli föremål för utredning. Detta bör ske inom ramen för arbetande utredningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att principer för ett grundtrygghetssystem samt fördjupat förslag till arbetslivsförsäkring utreds i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Karin Israelsson (c) Rosa Östh (c)