Anorexi och bulimi är gåtfulla och ogripbara sjukdomar. Det är svårt att förstå att unga människor mitt i välfärden svälter sig till döds. Föräldrar upplever sig helt utlämnade och ensamma utan stöd eller hjälp från samhället med sin apatiska och svältande tonåring hemma. De har kanske fått besked om att inget kan göras, det finns inga platser på sjukhuset och förresten kan vi inte behandla eftersom hon inte själv vill. Människor beskriver sin tröstlösa vandring i sökande efter vård/behandling som en helt hopplös kretsgång mellan medicinska och psykiatriska kliniker och alternativa behandlingsformer.
Anoroxia nervosa är känd sedan 1600-talet och fick sitt namn för ungefär 100 år sedan. Förklaringarna till självsvälten har varit många under århundradena. För hundra år sedan trodde man att den berodde på fåfänga och brusten kärlek, på 50-talet ansågs bantningen orsaka sjukdomen. Fortfarande vet man inte. Den samlade kunskapen över världen om orsakerna är liten. Mycket talar för att det till viss grad handlar om identitetsproblem eftersom sjukdomen debuterar i den ålder då kroppen utvecklas snabbt.
Det handlar till 90--95 % om flickor i 14 till 17 års ålder men det finns 11-åringar och det finns 40-åringar som insjuknat. En tonåring av hundra drabbas i Sverige. Det innebär att det gäller ca 500 tonåringar som drabbas av anorexia och 500 som drabbas av bulimia varje år. De flesta blir bra men kvar finns ca 25 % som lider mycket länge och som efter 30 års uppföljning till 18 % är döda av sjukdomen eller har tagit sitt liv. Även de som efter sex-åtta-tolv års sjukdom tillfrisknar har det svårt. De har förlorat viktiga ungdomsår när de skulle ha utbildat sig, bildat familj och skapat sin egen identitet.
Biologiskt har ätsjukdomarna samma förlopp. Tonåringen tappar vikt, därmed stannar de i växten, kroppen går på sparlåga, flickorna tappar sin menstruation, när kroppsfettet tar slut bryts även muskelmassan ner och därav följer att de ser ut som koncentrationslägersoffer. Till svälten kommer tvångsmässigt genomförd motion, de tränar, joggar och workoutar. Stoppar de något i sig för att få stopp på omgivningens ängslan så går de ofta på toaletten och kräks upp maten. Psykiatriskt är symptombilden olika för olika tonåringar. Ångest, depression, sömnlöshet, tvångstankar är vanligast.
Botandet av de allvarligast sjuka tar mycket lång tid med många bakslag. Det fordras vårdplatser med stor kontinuitet i vårdlaget och personal med olika kompetenser. Det fordras också kontinuitet vad gäller vårdprinciperna. Till detta kommer också att hantera familjens oro och inte minst syskonens. Forskare som arbetar med denna sjukdom säger att det troligen finns en viss smittorisk till systrar.
Dessa sjukdomar måste hanteras med större insatser än hittills. De borde vara en regionspecialitet och man borde inte dela patienterna mellan barnpsykiatri och vuxenpsykiatri. Riktad information i skolorna och i idrottsorganisationerna borde vara en självklarhet. Nu är det tid att prioritera våra tonåringar som lider av anorexi och bulimi.
Rehabilitering av dessa flickor och pojkar är en självklar och nödvändig åtgärd men också en ekonomisk fråga. Kostnaden för 8 veckors intensiv rehabilitering kan uppgå till 165 200 kronor. En sådan kostnad betalas i många fall inte av försäkringskassan.
Rätten till rehabiliteringsersättning bedömes enligt lagarna om allmän försäkring och arbetsskadeförsäkring samt förordningen om rehabiliteringsersättning, allt under tillämpning av Riksförsäkringsverkets föreskrifter. Grundförutsättningen är att det gäller en arbetslivsinriktad rehabilitering och inte medicinsk rehabilitering. Gränsdragningen är naturligtvis svår och tillämpas olika av försäkringskassorna.
Eftersom frågan om bl.a. hur vårdinsatser ska organiseras är aktuell på Socialdepartementet och Socialstyrelsen anser vi det motiverat att samtidigt göra en översyn av gällande försäkringskasseregler för att uppnå en mera likformig och mera generös tillämpning av ersättning för rehabilitering i anorexi- och bulimifallen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för rehabiliteringsersättning vid anorexi och bulimi.
Stockholm den 24 januari 1994 Bengt Harding Olson (fp) Margitta Edgren (fp)