I proposition 1992/93:31 begränsas möjligheten att arbeta när man fått förtidspension. Tidigare har person med hel förtidspension kunnat tjäna upp till en sjättedel av tidigare inkomst utan att pensionen minskat. Nu är begränsningen 6 000 kr/år. Inte nog med detta, enligt Riksförsäkringsverkets anvisningar till försäkringskassorna (Rf:s allmänna råd 93:5), omfattas även oavlönat arbete av begränsningen. De skriver: ''Kassan bör dock beakta om den försäkrade utan ersättning regelbundet utför arbete av sådan omfattning och värde för arbetsgivaren/uppdragstagaren att lön motsvarande minst lägsta SGI 6 000 kronor skulle betalas ut.'' Arbetsinsatsen skall alltså beaktas oavsett om lön utgår eller inte.
Enligt information från Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna innebär detta att personer som ideellt är engagerade i handikapprörelsen riskerar att få sin pension minskad. Detta gäller även för förtidspensionärer som har barn då man gör arbetsinsats när man tar hand om sina barn.
Dessa regler och tolkningar får konsekvenser som blir mycket stora. Den enskilde pensionären ställs inför ultimatum att sluta arbeta ideellt; annars minskar pensionen. För handikapprörelsen innebär det att den riskerar att bli sönderslagen. Dessa organisationer är nämligen till största delen uppbyggda på att förtidspensionerade handikappade ägnar sig åt föreningsarbete och social verksamhet bland sina medlemmar.
Handikappet i sig självt är en tillräckligt stor börda. Vi måste därför se till att livsglädjen och den sociala kontakten på bästa sätt kan uppmuntras.
Jag vill därför föreslå att tillämpningen och reglerna för förtidspensionen ses över, så att handikappade även i fortsättningen efter egen förmåga kan engagera sig i sina organisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för förtidspension och deras tillämpning.
Stockholm den 21 januari 1994 Krister Örnfjäder (s)