Riksdagens beslut om en karensdag var ett omstritt beslut. I den tillämpning som nu sker förekommer att karensdagen i stort sett inte förekommer. Jag anser att reglerna ska vara så klara att missbruk inte kan ske.
Enligt 3 kap 4 och 10 -- 10 a §§ lagen om allmän försäkring (AFL) gäller för dagar i en sjukperiod att sjukpenning inte utges för den första dagen (karensdagen). För sådan dag kan sjukpenning dock utges om en försäkrad gått miste om sjukpenning för sammanlagt 10 dagar under senaste 12 månaderna. För att få räkna som en sjukdag krävs enligt 7 § samma kapitel att den försäkrade avhållit sig från arbete under minst en fjärdedel av den aktuella dagen.
I lagen om arbetsgivareinträde är karensdagen stadgad på följande sätt. Lag om sjuklön (1991:1047), § 6, anger att en arbetsgivare ej skall betala sjuklön för första dagen i en sjukperiod. Reglerna medger dock att sjuklön kan utbetalas för första dagen i sjukperioden om arbetstagaren under de senaste tolv månaderna gått miste om sjuklön för sammanlagt 10 dagar. Som sjukperiod enligt § 7 i sjuklönelagen räknas dag då den försäkrade fullständigt avhåller sig från arbete och går miste om sjuklön. Någon begränsning om att avhålla sig från arbete minst en fjärdedel finns ej. Ett avhållande från arbete under ett fåtal minuter av arbetstiden med löneavdrag kan räcka för att få aktuell dag som karensdag.
Jag finner det inte tillfredsställande att sjuklönelagen medger att karensdag kan uppnås med endast ett fåtal minuters avhållande från arbete och löneavdrag i förhållande till denna frånvaro. En spekulation för att få minsta möjliga inkomstförlust första sjukdagen (karensdagen) förekommer. Detta är inte tillfredsställande. Ett sådant här system skall vara rättvist men så fungerar det inte idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av de aktuella reglerna för ett tillgodoräknande av karensdagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 20 januari 1994 Lennart Brunander (c)