Många människor är politiskt förtroendevalda i vårt land och utför som fritidspolitiker ett viktigt samhällsarbete. I ett demokratiskt samhälle är det av stor vikt att alla kategorier av medborgare ges goda möjligheter att delta i och ta ansvar för samhällsbyggandet.
De fritidspolitiker som drabbas av ohälsa och så långvarig sjukskrivning från sitt ordinarie arbete att sjukpenningen så småningom övergår i sjukbidrag upplever att det förekommer olika regler för bisysslor vid sjukpenning respektive sjukbidrag.
Vid sjukpenning räknas enligt Riksförsäkringsverkets föreskrifter om årsarbetstid inte arbetstid i en bisyssla av ringa omfattning in i årsarbetstiden. Med ringa omfattning avses ett arbete i vilket inkomsten understiger 10 % av den anmälda sammanlagda inkomsten av anställning och som inte heller uppgår till ett halvt basbelopp.
Syftet med förtidspensioneringen är i princip att tillförsäkra människor rätt till ekonomisk trygghet vid förtida förlust eller nedsättning av arbetsförmågan. Ersättningen är avsedd att vara en kompensation för inkomstbortfall. Riksförsäkringsverket rekommenderar att försäkringskassan vid sin bedömning av arbetsförmågan bortser från arbetsinkomst som understiger lägsta sjukpenninggrundande inkomst (f.n. 6 000 kronor). Är arbetsförmågan inte helt nedsatt men är nedsatt med minst tre fjärdedelar utges tre fjärdedels förtidspension. Detta kan få till följd att en fritidspolitiker förhindras att ha politiskt engagemang där ekonomisk kompensation erhålls om inte ersättningsnivån sänks med ytterligare 25 %.
För den enskilde politikern kan detta upplevas som extra tungt i en redan svår situation och således innebära ett ekonomiskt hinder för fortsatt politiskt arbete.
Vid bedömning av eventuell minskning och indragning av sjukbidrag/förtidspension är det viktigt att prövning sker individuellt från fall till fall. En politisk fritidssyssla med viss ekonomisk kompensation kan innebära en arbetslivsinriktad rehabilitering. Försäkringskassans regler bör därför ändras så att samma villkor gäller vid sjukbidrag som vid sjukpenning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likartade regler för bisyssla vid sjukbidrag/förtidspension som vid sjukpenning.
Stockholm den 20 januari 1994 Åke Carnerö (kds)