Dental kvicksilverförgiftning är kvicksilverförgiftning som främst orsakas av kvicksilver som frigjorts ur dentalt amalgam. Kvicksilver kan i olika kemiska former komma in på olika vägar i kroppen. Det kan inandas, sväljas och tränga in genom slemhinnor och hud. Man kan utsättas både för akut förgiftning, dvs större mängder under en kort tid samt kronisk förgiftning, dvs under längre tid små mängder, vilka ackumuleras i kroppen.
Kvicksilver är sedan flera decennier väl känt som miljöförorening, och det står också i regeringens proposition 1993/94:110, Bättre kontroll över miljöfarligt avfall, bl.a. på sidan 12 ''Kvicksilver i miljön. Regeringens förslag: För att begränsa skadorna på Sveriges miljö av kvicksilver bör inte bara vidtas åtgärder internationellt och nationellt som minskar nyanvändning. Också kvicksilver som finns utspritt i samhället i varor och produkter bör samlas in effektivt och tas om hand säkert.''
I kemiska risker på gränsvärdeslistan AFS 1981:8 beskrivs kvicksilver som ett gift och hur det ska behandlas. I ett särtryck beskrivs att amalgam ska behandlas med samma riskbedömning som kvicksilver.
Den arbetsmiljöpåverkan som arbete med amalgam kan innebära för tandvårdspersonal har hittills nonchalerats. Att personalen noggrant bör skydda sig med bl.a. handskar, effektiv utsugning och andningsskydd har först på senare år uppmärksammats. Tandvårdspersonal har alltså under ett stort antal år dagligen arbetat med amalgam, som innehåller 50 % kvicksilver utan tillräckligt skydd mot giftpåverkan.
Det finns idag ett stort antal tandsköterskor, som fått sådana hälsoproblem av sina arbeten att de inte kan fortsätta. De allra flesta av dessa tandsköterskor har förgäves försökt få sina skador klassade som arbetsskador. Trots intyg från läkare, som är tungmetallexpert, har sjukkassan underkänt detta intyg. Dessa tandsköterskor får alltså trots ytterst kvalificerade läkarintyg inte sina skador klassade som arbetsskador. Detta innebär att yrkesgruppen tandsköterskor utsätts för en helt annan kontroll och bedömning än andra yrkesgrupper och att de i helt annan grad än övriga ställs utanför arbetsskadeersättning.
I enlighet med nuvarande praxis, även med det nya arbetsskadebegreppet, skall med skadlig inverkan förstås varje i arbetsmiljön förekommande faktor som kan påverka den fysiska eller psykiska hälsan ogynnsamt.
Med anledning av ovanstående anser jag att det omgående måste utredas varför tandsköterskor särbehandlas i sina sjukdomsfall och att åtgärder vidtages på ett sådant sätt att tandsköterskor inte diskrimineras framför andra yrkesgrupper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att hindra särbehandling av tandsköterskor vid sjukdomsfall.
Stockholm den 19 januari 1994 Siw Persson (fp)