UD-makarna är en grupp bestående av ca 600 personer, häri inräknade makor, makar och samboende till tjänstemän i utrikesförvaltningen. Av dessa är drygt hälften placerade utomlands. Antalet utländska makar ökar.
UD-makarnas speciella situation är präglad av UD- tjänstens karaktär med förflyttningsplikt som ett av de element som ger den dess särprägel. Inom ramen för en livslång karriär är det vanligt att tjänstemän fullgör 2/3 av tjänstgöringstiden utomlands.
För de medföljande innebär dessa förflyttningar särskilda påfrestningar:Möjligheterna till kontinuerlig yrkesutövning är utomordentligt små. En UD-make som överger sitt yrke för att ställa upp som medföljande blir ekonomiskt beroende av UD-tjänstemannen. De drabbas mycket hårt uti händelse av skilsmässa eller makes dödsfall. År 1990 trädde nya regler i kraft inom efterlevandepensioneringen varvid den s.k. änkepensionen avskaffades.UD-makar förlorar möjlighet att intjäna pensionspoäng. Pensionsarbetsgruppens förslag om att pensionsrätten skall grundas på livstidsinkomst kommer att missgynna UD-makarna.UD-makar som flyttar utomlands -- vare sig han/hon har förvärvsarbetat i Sverige eller ej -- förlorar rätten att kalla sig arbetslös och anmäla sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen. Samma förhållanden gäller vid hemkomsten till Sverige, då UD- makarna i regel ej kan påvisa förvärvsarbete under utlandsstationeringen och därför ej kan komma i åtnjutande av arbetslöshetsersättning.
UD-makarnas situation har uppmärksammats i en rad sammanhang, senast i en intern UD-utredning utförd av Åke Berg (1990-09-10). Utrikesutskottet har vid flera tillfällen, senast under riksmötet 1989/90, behandlat frågan och understrukit vikten av att de medföljande erbjuds rimliga villkor. Vissa åtgärder har också vidtagits:
1. År 1985 införde Utrikesdepartementet en särskild ersättning, benämnd MAK, till medföljande till UD- tjänstemän under utlandsstationering. Denna ersättning tillfaller dem som varit utomlands minst 10 år. För varje utlandsmånad utbetalas årligen 0,42 procent av vid varje tillfälle gällande basbelopp. Det skulle för närvarande ge 1 720 kr för ett utlandsår. Pensionen utbetalas från 65 års ålder tills vederbörande avlider.
2. Sedan 1989 betalar Utrikesdepartementet en gruppensionsförsäkring för medföljande till UD- tjänstemän under utlandsstationering. En försäkringspremie om 500 kr i månaden erläggs för medföljande som erhåller medföljandetillägg. (Ett s.k. medföljandetillägg inryms i tjänstemannens lön som ett merkostnadstillägg då make följer med under tjänstemannens utlandsstationering. Enligt gällande utlandslönereglemente minskas UD-tjänstemannens medföljandetillägg om den medföljande har egen yrkesverksamhet med lön som överstiger ett basbelopp.)
3. År 1991 inrättades en tjänst vid UD:s administrativa avdelning för att tillvarata UD-makarnas intressen. För att underlätta de medföljandes arbetsanskaffning har ett projekt, Utrikes marknadstjänster (UDM), initierats. Det är ett internationellt nätverk av anslutna UD-makar som tar uppdrag för svenskt näringsliv.
En översyn av UD-makarnas villkor inom socialförsäkringssystemet är motiverad. Jag vill särskilt peka på pensionsfrågorna samt stödet vid arbetslöshet.
Vissa inslag i det förslag till nytt pensionssystem som för närvarande håller på att utarbetas innebär försämringar för medföljande till UD-tjänstemän. UD-makarna är i regel högutbildade men har en ojämn inkomstprofil eftersom de under långa tider inte kan utnyttja sin kompetens.
UD-makar som återkommer till Sverige är vanligen inte berättigade till vare sig KAS eller A-kassa och har därtill ofta svårt att få arbetsmarknadsutbildning med utbildningsbidrag. Detta problem har skärpts i rådande arbetsmarknadsläge. Särskilda svårigheter gäller för UD- makar av utländsk härkomst.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av UD- makarnas villkor inom socialförsäkringssystemet.
Stockholm den 12 januari 1994 Daniel Tarschys (fp)