I regeringens proposition 1993/94:94 om mottagande av asylsökande m.m. föreslås flera ändringar som rör mottagandet av asylsökande och utlänningars rätt att vistas i Sverige, bl.a. en ny lag om mottagande av asylsökande m.m.
Vår motion behandlar vissa av de förslag som tas upp i propositionen.
Huvudmannaskap för mottagande av asylsökande
I propositionen sägs att Invandrarverket ska vara huvudman för mottagande av asylsökande. Vi delar den uppfattningen.
Regeringens utgångspunkt är att mottagandet ska organiseras så att det främjar att asylsökande i första hand bor utanför förläggningssystemet. Vi delar inte den uppfattningen. Vi anser att om handläggningstiderna ska kunna hållas korta är det nödvändigt, att de asylsökande snabbt kan nås av utredarna. Detta innebär att det inom Invandrarverket måste finnas en grundorganisation med utredningsslussar och ett antal fasta förläggningar.
De som vistas på förläggning ska enligt propositionen delta i det gemensamma arbetet, annan organiserad verksamhet samt svenskundervisning. Det är mycket tveksamt om detta kan erbjudas dem som har eget boende utanför förläggning. Dessutom sägs i propositionen att om det egna boendet upphör ska Invandrarverket erbjuda plats på förläggning. Detta innebär såvitt vi kan se att Invandrarverket alltid måste ha ett antal platser i beredskap om den asylsökande av olika anledningar inte längre kan ordna egen bostad. Invandrarverket kan då inte utnyttja sina platser maximalt. Vi befarar att följden blir ett nytt administrativt krångligt och kostnadskrävande system.
I propositionen föreslås också att Invandrarverket i ökad utsträckning köper tjänster av entreprenörer, företag och föreningar och även låter entreprenörer driva förläggningar. Vi motsätter oss inte detta, men ifrågasätter om det är Invandrarverkets uppgift att arbeta aktivt för att öka inslaget av entreprenad. Vi anser det däremot viktigt att Invandrarverket formulerar grundprinciper för vad entreprenaden ska innehålla. Invandrarverket bör också formulera konkreta och mätbara mål för kostnad och kvalitet för entreprenadverksamheten.
Tidsbegränsade uppehållstillstånd
Propositionen innehåller förslag om att tidsbegränsade uppehållstillstånd skall kunna ges till personer som bedöms ha ett tillfälligt behov av skydd här i landet. Det handlar huvudsakligen om personer som flyr undan konflikter och kriser som kan bedömas ha kortare varaktighet. Vi anser att tillfälliga uppehållstillstånd också ska gälla dem som flyr undan väpnade konflikter. Det kan också vara fråga om en naturkatastrof eller en ekologisk katastrof.
Vi delar uppfattningen att det ska ankomma på regeringen att avgöra när ett sådant konflikt- eller kristillstånd inträtt. Mottagandet av personer som beviljats tillfälliga uppehållstillstånd kan ske på ett annorlunda sätt än vad som behövs för att personer som fått permanent uppehållstillstånd ska integreras i det svenska samhället. En mera genomarbetad integration kan verka märklig för den som redan från början har för avsikt att endast stanna i Sverige så länge skyddsbehovet kvarstår.
Ett användande av temporära uppehållstillstånd ställer emellertid andra krav på hur mottagandet skall ske för de flyktingar som beviljas sådana tillstånd. Vi anser, att man måste sätta in ett aktivt program, som syftar till att förbereda dem som fått tidsbegränsade tillstånd att återvända till sitt land. I propositionen finns inga förslag till insatser för återvändande och än mindre förslag om hur sådana insatser skall förberedas och genomföras.
Mot den bakgrunden förordar vi att formerna för de tidsbegränsade uppehållstillstånden i kombination med utformningen av aktiva och genomarbetade återvändarprogram utreds i särskild ordning.
Arbete på den öppna arbetsmarknaden
Propositionen innehåller vidare förslag om att asylsökande skall ha rätt att arbeta under utredningstiden. En förutsättning för detta är emellertid, att det bedöms ta mer än fyra månader att utreda asylärendet. Redan nu får en asylsökande arbetstillstånd om det beräknas att utredningstiden sträcker sig längre än fyra månader.
Vi menar emellertid att det leder till onödig byråkrati att utreda den förväntade längden av handläggningstiden för asylärendet innan beslut om arbetstillstånd ges. Den föreslagna ordningen leder till onödiga kostnader. Enligt uppgift från Invandrarverket kan den föreslagna ordningen beräknas medföra ett behov av fem årsarbetare hos verket, vilket motsvarar en kostnad på drygt 1,2 miljoner kronor.
Vi anser dock att en förutsättning för ett sådant beslut bör vara, att den asylsökande vistats på en förläggning i fyra månader och har ett erbjudande om arbete. Vårt förslag medför som ovan beskrivits en minskning av kostnaderna för flyktingmottagandet med det angivna beloppet.
I propositionen framförs också, att när det gäller sysselsättning för de asylsökande, kan Invandrarverket uppdra åt entreprenören att träffa avtal om sysselsättning. Vi delar inte den uppfattningen utan anser, att det är Invandrarverket som bör träffa sådana avtal, inte privata entreprenörer. Vi anser, att Länsarbetsnämnden alltid bör bedöma verksamhetens art och att löntagarnas organisationer bör få tillfälle att avge yttrande. Detta är viktigt för att reglerna skall få en korrekt tillämpning.
Vidare skrivs i propositionen att för att underlätta möjligheterna att finna sysselsättning utanför förläggningarna så bör inte asylsökande betraktas som arbetstagare i arbetsrättslig mening. Vi anser det orimligt, att vissa delar av den arbetsrättsliga lagstiftningen inte ska gälla asylsökande. Det skulle dessutom innebära att vi medverkar till att asylsökande blir en andraklassens arbetskraft.
Dagersättning för den som utan giltigt skäl vägrar att delta i organiserad verksamhet m.m.
I regeringens proposition föreslås att dagersättningen ska kunna sänkas för dem som utan giltigt skäl vägrar att delta i organiserad verksamhet. Detta gäller bara för dem som är över 18 år. Anledningen till att man satt gränsen vid 18 år är inte motiverad i propositionen men kan bero på att man utgått från att dessa ungdomar redan har reducerat dagbidrag. Ungdomar under 18 år erhåller idag reducerat dagbidrag i de fall de är samboende med annan vuxen person.
SIV bedriver speciell verksamhet för ungdomar mellan 16 och 18 år som saknar legal vårdnadshavare i landet, s.k. ungdomsboende. Dessa ungdomar erhåller fullt dagbidrag. Det måste anses som mycket angeläget, att dessa ungdomar kommer i regelbunden verksamhet. Idag finns ingen annan påtryckning än ett idogt motiveringsarbete från den personal som arbetar med ungdomarna. Ofta är detta tillräckligt, men tyvärr inte alltid. Det är de ungdomar som är mest svårmotiverade som allra mest behöver en strukturerad vardag. De är upprivna med rötterna och ofta mycket vilsna. Vi anser, att det också bör finnas möjlighet till nedsättning av dagbidraget för dessa ungdomar om de utan giltigt skäl vägrar att delta i organiserad verksamhet m.m.
Patientavgifter för asylsökandes sjukvård
Regeringsförslaget innebär beträffande asylsökandes hälsooch sjukvård, att den asylsökande skall betala en patientavgift för sjukvårds- och tandvårdsbesök. Han skall även betala egenavgift för förskriven medicin. I förslaget anges, att regeringen bedömer det som rimligt, att en asylsökande får betala minst 50 kronor i egenavgift för besök hos läkare eller tandläkare. Egenavgiften för receptförskriven medicin bedöms också bli minst 50 kronor medan sjukvårdande behandling bör kosta minst 25 kronor. En asylsökande som har ett mera omfattande behov av akut vård eller medicin skall kunna beviljas särskilt bidrag.
Propositionen innehåller också förslag om, att nivån på avgifterna och att särskilt bidrag kan lämnas till en asylsökande, när han själv har erlagt patientavgift motsvarande ett fastställt belopp bör läggas fast av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer.
Vi anser det vara riktigt, att också de asylsökande får betala patientavgift för sjukvård eller tandvård eller vid medicinutköp. Det är emellertid viktigt, att en asylsökande med stort vårdbehov ges ett högkostnadsskydd på samma sätt som övriga personer i vårt samhälle. Regeringen bör överväga, om det finns behov av särskilda egenavgifter för asylsökande, bl.a. mot bakgrunden av de administrativa komplikationer ett sådant system medför. Framför allt bör sådana överväganden göras med hänsyn till den uttalade målsättningen att flytta över huvudmannaskapet för de asylsökandes hälso- och sjukvård till sjukvårdshuvudmännen. Vi anser att möjligheten att införa schablonbidrag eller annat ersättningssystem till landstingen bör utredas snarast.
Myndighetsutövning och tystnadsplikt vid entreprenad
Regeringen anger som sin bedömning, att uppgifter som innefattar myndighetsutövning bör ingå i avtal om förläggningsverksamhet på entreprenad. Skyldighet för personal hos privata entreprenörer att iaktta tystnadsplikt bör enligt regeringen skrivas in i entreprenadavtalen.
Det är oundvikligt, att personalen på en förläggning i viss utsträckning får tillgång till uppgifter, som om de fanns hos Invandrarverket skulle vara omfattade av sekretess. Vi delar den uppfattning som framförts i tidigare lagstiftningsärenden om att det är en klar olägenhet att anställda hos en entreprenör inte är bundna av sekretesslagen. Regeringen avser att lösa denna situation med hjälp av en avtalskonstruktion. Problemet är emellertid, att avtalskonstruktionen innebär, att tystnadsplikten för den som skriver på ett avtal i sådana här sammanhang inte är straffsanktionerad.
Lagrådet har i sitt yttrande tagit upp sekretessproblematiken. Man påpekar de brister som finns i den tänkta konstruktionen men anser att situationen kan avtalsregleras i avvaktan på en översyn av sekretesslagstiftningen. Vi anser, att detta är att ta för lätt på sekretessen för de asylsökande. Många av de personer som söker asyl har mycket dåliga erfarenheter av hur de blivit behandlade i sitt f.d. hemland och hur uppgifter om dem kunnat behandlas på ett för dem mycket ofördelaktigt sätt. Det finns därför all anledning att se till, att sekretessfrågorna tas på största allvar, särskilt i de här sammanhangen. Frågan om en översyn av sekretesslagstiftningen måste därför ges högsta prioritet.
Ny ansökan
I propositionen föreslås slutligen en skärpning av kriterierna för bifall till en förnyad ansökan om uppehållstillstånd efter lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning. Regeringens avsikt att flytta över avgörandet i frågor av detta slag från Invandrarverket till Utlänningsnämnden tillstyrker vi.
Regeringens förslag till ändring av kriterierna för bifall till en förnyad ansökan innebär en betydande skärpning. För närvarande är det möjligt att bifalla en ny ansökan, om det finns synnerliga skäl av humanitär art till detta. Den formuleringen som föreslås i propositionen ändras på så sätt, att det i stället skall krävas, att den sökandes liv är i fara eller att det finns risk för bestående men vad beträffar hans psykiska eller fysiska hälsa. I propositionen avses inte fara för liv p.g.a. de politiska förhållandena i det land dit verkställighet skall ske, utan fara för liv i medicinsk mening. Detta innebär en betydande skärpning av reglerna. Regeringen har inte i propositionen gjort någon analys av konsekvenserna av denna skärpning. I avsaknad av en sådan analys är det enligt vår uppfattning inte möjligt att tillstyrka en ändring av kriterierna. Propositionen bör därför avslås i denna del.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger riksdagen till känna vad i motionen anförts om huvudmannaskap och grundorganisation för mottagande av asylsökande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidsbegränsade uppehållstillstånd,
3. att riksdagen beslutar avslå proposition 1993/94:94 vad avser 5 och 7 §§ i förslaget till lag om mottagande av asylsökande m.fl.,
4. att riksdagen beslutar att 6 § i förslaget till lag om mottagande av asylsökande m.fl. ges följande lydelse: Om utlänningar skall delta i verksamhet som avses i 4 § och som drivs av någon annan än Invandrarverket skall skriftligt avtal om villkoren för verksamheten träffas mellan verket och den som driver verksamheten. Innan avtal träffas skall länsarbetsnämnd och berörd lokal facklig organisation ges tillfälle att yttra sig,
5. att riksdagen beslutar att 10 § i förslaget till lag om mottagande av asylsökande m.m. ges följande lydelse: För den som fyllt 16 år och uppbär fullt dagbidrag och som utan giltigt skäl vägrar att delta i verksamhet som avses i 4 § eller som genom att hålla sig undan försvårar utredningen i ärendet om uppehållstillstånd kan dagersättning enligt 17 § sättas ned, dock inte till den del den är avsedd att täcka utgifter för egen mathållning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om arbete på den öppna arbetsmarknaden,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patientavgifter för asylsökandes sjukvård,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om myndighetsutövning och tystnadsplikt vid entreprenad,
9. att riksdagen beslutar avslå proposition 1993/94:94 vad avser förslaget till ändring i 2 kap. 5 § utlänningslagen (1989:529).
Stockholm den 17 december 1993 Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Israelsson (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s) Bengt Lindqvist (s)