Grunden i svensk flyktingpolitik måste vara ansvaret för medmänniskors mäsnkliga rättigheter, innefattande rätten till liv, personlig säkerhet och trygghet. Människans värde, oavsett ras och livsåskådning, liksom solidariteten och ansvaret inom den internationella gemenskapen skall vara utgångspunkter i invandrings-, flykting- och invandrarpolitiken.
I proposition 1993/94:94 föreslås ett antal positiva åtgärder som möjliggör för den asylsökande att ta större ansvar för sin situation. Det gäller förslaget att Invandrarverket skall erbjuda asylsökande någon form av meningsfull sysselsättning under väntetiden och att asylsökande under vissa förutsättningar skall kunna arbeta.
Dessutom skall asylsökande, till skillnad mot vad som gäller idag, ha rätt till bistånd oberoende av om de vistas på en förläggning eller har ordnat bostad på egen hand.
Att asylsökande barn i princip får tillgång till samma hälso- och sjukvård som barn bosatta i Sverige ser vi också som ett viktigt steg i att förbättra flyktingpolitiken, liksom möjligheten att flyktingförläggningar drivs på entreprenad.
Däremot ifrågasätter vi de försämringar i rättstryggheten som blir följden av propositionens förslag. Människovärdet och allas lika värde inför lagen måste i en demokrati vara fast förankrat.
Ny ansökan
I propositionen föreslås ändrade regler när det gäller möjligheten att få ansökan om uppehållstillstånd prövad när lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning föreligger. Kriterierna för bifall till en ny ansökan skärps genom ändring i 2 kap. 5 § utlänningslagen (1989:529).
Begreppet ''synnerliga skäl av humanitär art'' försvinner. Fara för livet på grund av de politiska förhållandena i det land dit verkställighet skall ske kommer inte att beaktas, utan endast fara för liv i medicinsk mening när verkställigheten innebär fara för livet eller risk för bestående men. Bristande vårdresurser i hemlandet, eller i det land dit verkställigheten skall ske, för en viss sjukdom medför inte i sig att bestämmelsen är tillämplig, till skillnad från nuvarande bestämmelse. Trots att en utredning nyligen tillsatts med uppgift att utreda om praxis skärpts över tiden föreslås nu en skärpning av lagen.
I propositionen föreslås begreppet ''synnerliga skäl av humanitär art'' ersättas helt till att enbart gälla om ''ett genomförande av avvisningen eller utvisningen skulle innebära fara för utlänningens liv eller bestående men för hans psykiska eller fysiska hälsa.'' Detta strider mot syftet med införandet av begreppet ''synnerliga skäl av humanitär art''. I förarbetena till utlänningslagen och i specialmotiveringen har tolkningen av begreppet inte begränsats. Tvärtom ges det i proposition 1988/89:86 en mycket stor möjlighet till ställningstaganden i det enskilda fallet. I specialmotiveringen vid införandet av 1989 års utlänningslag står det att starka skäl av humanitär art t ex kan vara:
om det föreligger en risk för självmord eller om ett avlägsnande annars skulle medföra allvarlig fara för utlänningens liv eller hälsa. Humanitära skäl kan finnas också i andra situationer t.ex. om verkställandet av det första beslutet har fördröjts under avsevärd tid på grund av omständigheter som utlänningen inte har kunnat råda över. I de senare fallen torde ibland ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kunna ges.
Den föreslagna skärpningen innebär att humaniteten minskas i svensk flyktingpolitik.
Vi anser att ny ansökan om uppehållstillstånd efter ett beslut som har vunnit laga kraft även fortsättningsvis skall kunna bifallas om det finns synnerliga skäl av humanitär art på det sätt begreppet beskrivs i specialmotiveringen till utlänningslagen.
Utgångspunkten för bedömning av ny ansökan måste vara tidigare ej prövade omständigheter som anförs och inte nya kriterier för uppehållstillstånd. Att som i propositionen hävda att denna skärpning skulle vara i den enskilde sökandens intresse är en oacceptabel argumentering när det gäller människor som flytt från t.ex. förföljelse eller krig.
Rättshjälp
Ytterligare ett allvarligt ingrepp i rättstryggheten är den i propositionen föreslagna inskränkningen av möjligheterna till rättshjälp. I praktiken blir rättshjälpen nästan helt bortskuren vid ny ansökan. Enligt propositionen skall rättshjälp endast kunna beviljas om Utlänningsnämnden efter en ny ansökan meddelat beslut om inhibition i ärendet om avvisning eller utvisning. Ansökningarna får då i de flesta fall i fortsättningen göras utan någon rättshjälp. Samtidigt införs i utlänningslagen 7 kap. en ny paragraf, 17 §, med nya formkrav på ansökan. Utan juristhjälp vid utformningen kanske den nya ansökan inte uppfyller formella krav och kan lätt sållas bort redan av det skälet. Skärpningarna stänger nästan alla möjligheter att framställa ny ansökan och att få den beviljad utan juridisk hjälp. Vi anser att detta är att gå för långt.
En eftersträvad begränsning av antalet nya ansökningar torde uppnås genom juristers bedömning av de nya omständigheternas tyngd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens förslag om en ändring av 2 kap. 5 § utlänningslagen (1989:529),
2. att riksdagen beslutar att som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförts om uppehållstillstånd på grund av synnerliga skäl av humanitär art,
3. att riksdagen beslutar om följande lydelse av 41 § p. 8 rättshjälpslagen:
Regeringens förslag
Motionens förslag
8. angående uppehållstillstånd enligt 2 kap. 5 § tredje stycket utlänningslagen, om Utlänningsnämnden meddelat beslut om inhibition i ärendet om avvisning eller utvisning,
8. angående uppehållstillstånd enligt 2 kap. 5 § tredje stycket utlänningslagen, som grundar sig på tidigare icke prövad omständighet.
4. att riksdagen avslår föreslagen ändring av 43§ rättshjälpslagen.
Stockholm den 17 december 1993 Jan Erik Ågren (kds) Ulf Björklund (kds) Ingrid Näslund (kds) Harry Staaf (kds)