Regeringen är ansvarig för flykting- och invandrarpolitiken. Enligt förordningen 1990:927, om statlig ersättning för flyktingmottagande m m har landstingen rätt till ersättning av staten för bl a akut- och förlossningsvård åt utlänningar som har sökt uppehållstillstånd för bosättning i Sverige och som inte är folkbokförda i riket. Staten har således påtagit sig ett kostnadsansvar även för anhöriginvandringen inklusive kostnaderna för akutsjukvård m m.
I regeringens proposition 1993/94:94 om mottagande av asylsökande m m föreslår regeringen bl a att staten inte längre skall ersätta landstingen för akut vård som ges till andra tillståndssökande än asylsökande som vistas i Sverige under utredningstiden, dvs anhöriginvandrare som söker uppehållstillstånd. Regeringens förslag motiveras med att risken måste minska att utlänningar skall söka sig till Sverige i huvudsakligt syfte att få vård. Enligt propositionen är regeringen medveten om att man genom sitt förslag ökar sjukvårdshuvudmännens kostnader. I samband med reglering av annan statlig ersättning skall enligt propositionen den eventuella kostnadsökningen beaktas.
Av propositionen kan utläsas, att staten inte avser att förändra stödet till kommunerna för anhöriginvandrare som sökt uppehållstillstånd i Sverige och har rätt att vistas här under den tid ansökan prövas.
Kommunerna får ett schablonbelopp per flykting i samband med kommunplacering. Detta är en naturlig konsekvens av att det är kommunerna som har de stora kostnaderna för och arbetet med att inlemma flyktingarna i det svenska samhället. Landstingen har hittills inte fått någon ersättning från staten efter det att flyktingen har fått uppehållstillstånd utom i de fall vederbörande inte kunnat kommunplaceras och därför varit kvar på flyktingförläggning eller fått varaktig vård i anslutning till ankomsten till Sverige.
De personer propositionen avser söker sig till Sverige i första hand för att återförenas med sin familj. De kan ofta inte återvända till sina ursprungsländer på grund av förföljelse, krig eller andra förhållanden. Många av dessa anhöriginvandrare är äldre och lider av sjukdomar som i deras hemländer kanske inte betraktas som akuta, därför att det inte finns förutsättningar att behandla dem. I Sverige kan de däremot ses som akuta och kräva omedelbar vård. Enligt vår mening bör även denna grupp utlänningar omfattas av statens kostnadsansvar för hälso- och sjukvård. Speciellt som staten även i fortsättningen ämnar ersätta kommunerna för deras kostnader för dessa personer.
Den genomsnittliga driftkostnaden för hälso- och sjukvård per invånare i landet var år 1991 12 500 kronor och är med uppräkningsfaktorer numera cirka 13 500 kronor. Detta innebär en tillkommande kostnad med 567 miljoner kronor enbart för de asylsökande cirka 40 000 bosnierna. Till detta skall tilläggas tolkkostnader som uppgår till minst 400 kronor per besök i sjukvården, cirka 50 miljoner kronor, tillkommande kostnader för psykiatriska diagnoser som inte är normalt förekommande i befolkningen för övrigt såsom krigsupplevelser, tortyrskador m m, cirka 50 miljoner kronor, tillkommande kostnader för att sanera barnens tänder, överslagsmässigt cirka 50 miljoner kronor samt sannolikt också betydande kostnader för psykisk barn- och ungdomsvård beroende på barnens upplevelser i hemlandet. En betydande kostnadsökning tillkommer också på grund av att varje besök tar väsentligt längre tid beroende på språksvårigheter, tolkning, kulturkrockar m m. Kostnaden för detta är mycket svår att beräkna.
Sammantaget kan landstingens ökade årliga kostnader för hälso- och sjukvård åt de cirka 40 000 bosnier som fått uppehållstillstånd i Sverige beräknas uppgå till minst 720 miljoner kronor per år. Om Invandrarverkets antagande om storleken på anhöriginvandringen bekräftas uppkommer en lika stor tillkommande kostnad, alltså en totalsumma om cirka 1,45 miljarder kronor per år.
Landstingen kämpar i likhet med kommunerna med en alltmer ansträngd ekonomi. Sjukvården har under de senaste åren dels minskat sin andel av BNP och dels ökat antalet behandlade. Det har således varit en betydande effektivisering under de senaste åren. Den grupp bosnier som enligt regeringens beslut skall utplaceras i samhället kommer att innebära betydande kostnader för landstingen. Men inte bara kostnader utan också krav på ny kompetens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ompröva sin syn på orsaken till anhöriginvandringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för ersättning för hälso- och sjukvård till andra utlänningar än asylsökande som sökt uppehållstillstånd i Sverige och har rätt att vistas här under den tid ansökan prövas.
Stockholm den 16 december 1993 Margareta Viklund (kds) Karin Starrin (c) Barbro Westerholm (fp)