Sverige är förunnat rika naturtillgångar. Dessa är relativt ojämnt fördelade över vårt land. Paradoxalt nog finns de största tillgångarna i de delar av landet som allmänt betraktas som problemområden. I län som Norrbotten, Västerbotten och Jämtland finns stora naturresurser såsom malm, skog och vattenkraft. Trots detta är arbetslösheten hög. Avfolkningen, främst av inlandskommunerna, fortgår. Staten satsar årligen stora belopp i regionalpolitiskt stöd. Det naturliga borde vara att resursrika län i första hand fick möjlighet att utveckla sin region med resurser som avkastningen av respektive läns naturtillgångar ger. Den psykologiska effekten av att få disponera över resurser som kommer av ''exporten'' av vattenkraften ska i sammanhanget inte heller underskattas.
Att staten insett hur stora värden som produceras genom vattenkraften, men som inte stannar kvar i regionen, bevisas av förhandlingarna gentemot EU. Där har regeringen räknat bort vattenkraftsproduktionens värde och fått exempelvis Norrbottens BNP att sjunka drastiskt tack vare denna räkneoperation.
Eftersom vattenkraften tas i anspråk i hela landet och inte minst förser de södra delarna av landet med billig energi är det rimligt att en viss ''återbäring'' på elproduktionen sker till producentlänen. Totalt produceras drygt 80 % av all vattenkraft i de fem nordligaste länen. Norrbotten ensamt står för 23 % av all elproduktion i landet. I Västerbotten produceras ca 17 % av landets elproduktion. En återbäring motsvarande 1 öre per producerad kWh till respektive län skulle för Västerbottens del innebära ca 140 miljoner kr årligen, för Norrbottens del runt 160 miljoner kr, för Västernorrlands del 120 miljoner kr och för Jämtlands län skulle ''återbäringen'' röra sig omkring ca 130 miljoner kr. Denna återbäring vore en värdefull stimulans för de elproducerande Norrlandslänen. ''Återbäringen'' kunde användas för att investera i kommunikationer, alternativa inhemska energikällor samt andra sysselsättningsskapande och näringslivsbefrämjande åtgärder.
Frågan om återbäring på elproduktionen har utretts i olika sammanhang. Senast i SOU 1991:8, ''Beskattningen av kraftföretag''. Utredningen konstaterar att ''hindren för en återföring av vattenkraftsvinster eller en överföring av vattenkrafttillgångar till regionerna inte är av teknisk natur''. Vidare skriver utredningen: ''Det frågan gäller är därför om det finns en politisk vilja till sådana överföringar.''
Den modell utredningen förordar är att den gamla producentskatten på äldre vattenkraftverk omformas till en fastighetsskatt, och att återbäringen sker inom de ramar som nuvarande skatteintäkter på en miljard kronor ger. Förutom utredarens förslag om fastighetsskatt kan också en återbäring finansieras med en något höjd konsumentskatt på el. Att täcka utgifterna för återbäringen skulle motsvara en generell höjning av elskatten med ca 0,5 öre per kWh. Även regionalpolitiska kommittén har i sitt betänkande (SOU 1989:55) förordat någon form av återbäring.
Återbäringen bör ske till regional nivå för att främst användas för projekt som gynnar de kommuner som har vattenkrafttillgångarna. Detta för att övergripande och samordnade utvecklingsprojekt ska kunna genomföras som gagnar regionen. Länsstyrelserna bör kunna administrera återbäringen.
Då näringsutskottet behandlade några motioner som berörde detta ämnesområde i betänkande 1992/93:NU2 skrev utskottet: ''Enligt utskottets uppfattning bör de nu aktuella motionskraven för närvarande inte föranleda något initiativ från riksdagens sida.''
Eftersom beredningsarbetet tydligen ännu inte är avslutat, snart tre år efter att utredningen lagt sitt förslag, finns det anledning för riksdagen att ta initiativ.
Återbäring på elproduktionen är ett gammalt krav från Kristdemokratiska samhällspartiet. Allt fler sluter nu upp bakom detta. Exakt vilken teknisk modell som bör gälla för att införa återbäringssystemet bör regeringen kunna bedöma utifrån de remissvar på utredningen SOU 1991:8 som inkommit och andra regionalpolitiska och statsfinansiella aspekter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om en återbäring på elproduktionen till de vattenkraftsproducerande länen att användas till stimulans av infrastruktursatsningar och andra utvecklingsprojekt i regionerna.
Stockholm den 25 januari 1994 Stefan Attefall (kds) Jan-Erik Ågren (kds)