I allt större delar av Norrlands och Svealands inland är transportkostnaden för massaved ut till de i allmänhet kustbelägna skogsindustrierna så hög att lönsamheten i att avverka massaved blir mycket svag och i många fall negativ. I ett läge med överskott på barrmassaved förstärks effekten av höga transportkostnader.
Även samhällsekonomiskt är det självklart fördelaktigt att optimera transportkostnaderna och därför är det inte något självändamål att transportera all massaved från inlandet ut till kusten om det finns alternativ i närregionen.
För närvarande finns stor efterfrågan på sågat virke och det gör att även grövre massaved av god kvalitet i viss utsträckning kan bli sågtimmer. Transportkostnaden för sågat virke utgör en väsentligt lägre andel av totalpriset, vilket ger ''inlandets'' virke förhållandevis god konkurrenskraft även på avlägsna marknader. Än bättre blir konkurrensförmågan om förädling kan ske till specialsortiment och halvfabrikat. Denna utveckling pågår och får ett visst regionalpolitiskt stöd.
Även om det är positivt att andelen sågat virke kan öka, innebär det samtidigt en än sämre lönsamhet på den kvarvarande massavedsdelen. Därför är det angeläget med en alternativ användning av den kvarvarande massaveden. En möjlighet är att utnyttja den som energiråvara. Det görs redan i dag för värmeproduktion. Den marknaden är i dag väl etablerad, men det finns begränsade möjligheter att inom de aktuella regionerna öka användningen av skogsråvara för ren värmeproduktion. Däremot finns det en icke utnyttjad möjlighet till samproduktion av el och värme, s.k. kraftvärmeproduktion. Lönsamheten är dock i dag dålig. Efter hand som kärnkraften skall ersättas, krävs ökad kraftvärmeproduktion och samhällsekonomiskt kommer då kraftvärme baserad på inhemska förnybara bränslen att vara mycket konkurrenskraftig.
Regional- och miljöpolitiskt finns det klara fördelar med en ökad kraftvärmeproduktion i de aktuella områdena. Det innebär fler arbetstillfällen, minskad negativ miljöpåverkan och en ökad försörjningstrygghet genom att en större del av vår energiförsörjning baseras på inhemska bränslen. Om det blir helt olönsamt att ta ut massaved i dessa områden och ingen alternativ användning finns, kan hela skogsbrukets ekonomi komma i fara i dessa delar av landet. Detta skulle få mycket negativa effekter för dessa bygder; det skulle inte bara försvåra deras utvecklingsmöjligheter utan också starkt undergräva deras överlevnadsmöjligheter.
I dag finns det ett investeringsstöd på 4 000 kr per kW elproduktion som baseras på biobränslen. Av ovan angivna skäl finns det starka motiv att ytterligare stödja etablering av kraftvärme i de aktuella områdena.
I grunden måste det finnas en miljöanpassad beskattning av elproduktionen, men därutöver borde övervägas ett regionalpolitiskt produktionsstöd. I vart fall till dess att elbeskattning och elpriser ger en acceptabel lönsamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt stöd till kraftvärmeproduktion baserad på biobränslen i områden där transportkostnaderna för massaveden är mycket höga.
Stockholm den 25 januari 1994 Ivar Franzén (c) Kjell Ericsson (c)