Vedeldningen har ökat kraftigt de senaste 10--15 åren. I dag beräknas mer än vart femte småhus använda ved som huvudsaklig värmekälla.
Installationer av moderna pannor och ackumulatortankar har inte hållit jämna steg med vedeldningens ökningstakt. Följaktligen har vedeldningen orsakat en del miljöstörningar, framför allt av lokal karaktär.
Naturvårdsverket och Nutek presenterade i slutet av 1993 en rapport om miljöutsläpp från småskalig vedeldning (SNV rapport 4270). Framför allt massmediernas referat av rapporten har givit intryck av att vedeldning på vissa håll bör förbjudas.
Det ger en felaktig bild av hur vedeldning i stort bör betraktas.
Av samtliga ''alternativa'' energikällor som förts på tal i samband med 1970-talets oljekriser och i samband med folkomröstningen om kärnkraft, är veden den enda energikällan som utvecklats av egen kraft, utan ekonomiskt stöd och nästan utan att ''ansvariga myndigheter'' ens känt till den snabba utvecklingen.
Veden är en inhemsk och förnyelsebar energikälla, den ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären och inte heller något ökat svavelnedfall. De föroreningar som orsakas av vedeldningen är till stor del beroende av hur och med vilken utrustning man eldar.
Därför är det nu angeläget att vedeldningen inte hejdas genom felaktiga signaler och dåligt underbyggda generella förbud. Istället bör vedeldning stimuleras, tekniken förbättras och kunskapen ökas.
Hittills har mycket små forsknings- och utvecklingsresurser satsats på vedeldning, trots att veden redan ger mångfaldigt mer energi än andra mer gynnade ''alternativa'' energislag. En omprioritering bör därför övervägas, framför allt för att stimulera utvecklingen av ännu bättre och renare pannor än vad som finns på marknaden idag. Det konstateras i nämnda rapport att teknikutvecklingen på området för närvarande är svag. De anslag som satsas inom forskningsprogrammet ''småskalig förbränning av biobränslen'' omfattar pannor upp till 10 MW. Där bör markeras en prioritering mot pannor i villastorlek eller tillskjutas särskilda medel för teknikutveckling av pannor i storleksklassen 20--50 kW.
Bara genom att byta ut gamla pannor mot dagens moderna teknik kan utsläppen av vissa ämnen minskas till en tiondel och andra ämnen till en hundradel. På samma sätt som man kunnat få investeringsstöd till marginella energikällor som sol och vind bör ett visst bidrag för att byta ut icke helt uttjänta pannor mot moderna vedpannor införas. Regeringens förslag i budgetpropositionen är i denna del tillfredsställande. Det bör också understrykas att det ligger ett stort självintresse i byte till moderna pannor. Den besparing av bränsle som åtstadkommes genom detta motiverar i sig investeringen.
Eftersom modern vedeldning också kräver kunskap bör utbildning i ämnet stimuleras. Det finns litteratur och material för studiecirklar vilket kan vara en lämplig form för studier. En sådan studiecirkel skulle kunna resultera i ett intyg eller certifikat som i sin tur kan bli ett instrument för bland annat försäkringsbolag och kommunala tillsynsmyndigheter vid bedömning av till exempel brandrisker, sotningsfrister och annat, givetvis i kombination med typen av utrustning.
För att stimulera istället för att förhindra en vidare utveckling av vedeldningen bör sammanfattningsvis följande åtgärder utredas:omprioritering av energiforskningen för att utveckla ännu bättre och renare vedpannor,utbildning i modern vedeldningsteknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av vedeldningsteknik.
Stockholm den 21 januari 1994 Carl G Nilsson (m)