Under FN:s miljökonferens i Rio i juni 1992 beslöt man att verka för ett samhälle som bygger på återanvändning och anpassning till det naturliga kretsloppet.
Ett sådant kretslopp är kol/syre-koldioxid. Träden tar koldioxid ur luften och omvandlar den till kolhydrater som bygger upp växten. Samtidigt frigörs syre som människan behöver för att förbränna energin i kroppen. När träden senare förbränns med syre frigörs koldioxid. Olja ingår inte i något sådant kretslopp.
Energi för värme utgör en stabil marknad eftersom hus alltid måste värmas. Val av energislag är mångdimensionellt. Förutom en rent teknisk och kostnadsmässig bedömning påverkas miljön, både lokalt och globalt, beredskap, näringsverksamhet, resurs- och materialomsättning och ekologisk anpassning. Energi bör, liksom kommunikationer, betraktas som en del av infrastrukturen och bli föremål för arbetsmarknadspolitiska insatser.
Det finns viktiga skäl till att successivt föra in allt mer biobränslen i vårt energisystem. Goda ekonomiska och tekniska förutsättningar finns att utveckla bra energisystem baserade på biobränslen. Vid nyinvesteringar är kostnadsnivåerna per producerad energienhet likvärdiga med olja inklusive skatter. Priset på flis har varit oförändrat i flera år. Produktionsapparaten för olika biobränslen till både stora och små värmeanläggningar kan byggas ut i takt med att marknaden expanderar.
Bioenergin har speciella egenskaper. Råvaran finns lätt tillgänglig i Sverige, ofta lokalt, och att lära sig hantera ett bioenergisystem är ett sätt att samarbeta med de naturliga kretsloppen. Satsningar på bioenergi utgör således en miljöanpassad energitillförsel baserad på en hållbar utveckling och med varaktiga penningflöden inom landet. Företag får möjlighet att utveckla produkter och affärsidéer. En stor del av den möjliga värmemarknaden där man kan ersätta olja/kol med biobränslen finns i små och medelstora värmeanläggningar över hela landet.
Förutsättningarna för att få igång en ordentlig satsning är att marknaden får tydliga och långsiktigt stabila signaler. Ett sätt för staten att under rådande lågkonjunktur stimulera och påskynda byggandet av mindre och medelstora biobränsleeldade värmeanläggningar är att införa statliga kreditgarantier. Dessutom bör det beslutade fjärrvärmestödet utökas till att även omfatta byggande av helt nya mindre fjärrvärmenät. Arbetsmarknadsmedel bör här kunna avsättas till energins infrastruktur. I samverkan med banker bör Industri- och nyföretagarfonden ges möjlighet att ställa riskkapital till förfogande vid bildandet av värmebolag. Skapandet av dessa bör betraktas som nyföretagande.
Utbildnings- och rådgivningsresurser om hantering och användning av bioenergi och eldningsteknik bör skapas så att kommuner, fastighetsägare och byggbolag inspireras till miljövänlig eldning.
I Västsverige finns många aktörer på energimarknaden. Leverantörer, utrustningstillverkare och energianvändare har idag professionell kunskap och resurser avseende bioenergi. Dessa utgör en god grund för en växande biobränslemarknad.
För att säkerställa ett gott liv för våra efterkommande krävs att vårt samhälle förvaltar naturen så att vi kan lämna en så oförstörd miljö som möjligt till framtidens generationer. Därför är det viktigt att vidta åtgärder som minskar både på statsskulden och miljöskulden. En del i det arbetet är att satsa på bioenergi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga kreditgarantier till biobränsleeldade värmeanläggningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att avsätta arbetsmarknadsmedel till satsningar på energins infrastruktur,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Industri- och nyföretagarfonden ges möjlighet att ställa riskkapital till förfogande vid skapandet av värmebolag.
Stockholm den 20 januari 1994 Åke Carnerö (kds) Fanny Rizell (kds)