Kraftiga snöfall i kombination med vissa vädertyper och kraftig vind medför ofta att träd faller över kraftledningar och orsakar omfattande avbrott i elförsörjningen. Inte minst finns rikliga exempel på detta i Småland, Älvsborgs län samt Norr- och Västerbotten under innevarande vinter. Många hushåll har tvingats vara utan elektrisk ström under flera dygn. Det skapar problem både med värmeförsörjning och livsmedelsförsörjning. Inte minst drabbas många lantbrukare och småföretag på landsbygden. Såväl mjölkning, vattenförsörjning som utfodring lamslås vi elavbrott. Blir de av långvarig karaktär kan de orsaka stora skador för yrkesutövarna. Osäkerheten i elleveranserna för stora och sammanhängande delar av landsbygden och de mindre tätorterna är också allvarlig ur ett allmänt försörjnings- och beredskapsperspektiv.
I försvarsbesluten har samhällets sårbarhet och beredskapsförsörjning avhandlats vid åtskilliga tillfällen. Nu senast i 1992 års försvarsbeslut betonas att man vid planering och samhällsutveckling tidigt skall ta hänsyn till sårbarhet och risker för att minska behovet av kostnadskrävande beredskapsåtgärder och för att öka säkerheten i det fredstida samhället. Åtgärder som minskar fredsmässiga risker minskar också sårbarheten i krig.
De många, långa och omfattande elavbrotten som inträffat i Småland och andra delar av landet under innevarande vinter visar på en oacceptabel sårbarhet i samhället. Det som hänt pekar på nödvändigheten av att vidta åtgärder för att eliminera eller kraftigt minska sårbarheten. Det pekar också på att vi när vi planerar och skapar ett mer utvecklat samhälle inte får utelämna sårbarhetsaspekterna. Det som hänt i samband med elavbrotten uppfyller på intet sätt försvarsbeslutets innebörd vare sig ur beredskapssynpunkt eller vad som sägs om säkerheten i det fredstida samhället.
Det som hänt i samband med elavbrotten i samband med de kraftiga snöfallen bör närmare analyseras ur försörjnings- och beredskapssynpunkt. Men även ur elkonsumenternas synpunkt bör åtgärder för en säkrare elförsörjning övervägas.
Kraftbolagens ansvar
Sådana överväganden bör inriktas både mot att se på vilket ansvar kraftbolagen har för en tryggad elförsörjning och hur detta ansvar uppfylls. Det är uppenbart att sårbarheten har ett nära samband med hur ledningsnäten underhålls. Med väl underhållna ledningsnät kan sårbarheten i elförsörjningen minskas betydligt. Kraftbolagens ansvar för ledningsnätets underhåll bör därför särskilt uppmärksammas.
Sårbarheten har också samband med de regler som gäller för ledningsgator vad gäller bredd men också på vilket sätt markägarna, som har god lokalkännedom, kan medverka i att snabbt hitta ledningsbrott. Kraftbolagens ansvar bör också övervägas mot en rätt till skadestånd för inträffade långa elavbrott som en elabonnent skall kunna kräva och som skall kunna riktas mot kraftbolagen.
Olika möjligheter för att utveckla en teknik för säkrare ledningsbyggnation bör också tas tillvara.
Minskad sårbarhet vid inträffade elavbrott
Även när ett elavbrott inträffat finns möjligheter att minska sårbarheten. Trots att utvecklingen nått mycket långt när det gäller att konstruera bostäder och utveckla vårt boende saknas i de flesta bostäder alternativ värmeförsörjning, vilket gör att en lägenhets värmeförsörjning helt slås ut vid ett elavbrott. Varje bostad i utsatta elavbrottsområden, såväl i glesbygden som i mindre orter, borde därför förses med en alternativ sekundär uppvärmningsanordning, typ vedspis med kokmöjligheter. Det skulle lindra sårbarheten väsentligt. Med hjälp av Boverket bör närmare utredas på vilket sätt en alternativ uppvärmningsmöjlighet som också inrymmer möjlighet till matlagning bör göras obligatorisk i bostadsbeståndet.
Reservkraftverk
För många lantbrukare, framför allt mjölkproducenter men också för andra företag, kan elavbrotten innebära stora problem. Sårbarhetsproblemen skulle radikalt kunna minskas om det funnes en bättre tillgång på reservkraftverk. Emellertid saknar de flesta sådana anläggningar. Ofta kan det bero på att man drar sig för den investeringskostnad som ligger i en anskaffning av ett reservkraftverk. Det kan också bero på att man uppfattar elförsörjningen så säker att det inte behövs. Många chansar medvetet i förhoppning om att elavbrotten inte skall komma. Det är naturligt att det finns ett motstånd mot en investering som förväntas få så litet användningsområde som möjligt. Mot den bakgrunden bör det övervägas på vilket sätt stimulanser kan skapas för att sårbarheten för lantbruksföretag och annan näringsverksamhet i de utsatta områdena skall kunna minimeras med hjälp av reservkraftverk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sårbarhet ur försörjnings- och beredskapssynpunkt vid elavbrott,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kraftverksföretagens ansvar för att förebygga elavbrott,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på alternativ uppvärmningsmöjlighet i bostäder,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reservkraftverk.2
Stockholm den 20 januari 1994 Agne Hansson (c) Lennart Brunander (c) Marianne Jönsson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till BoU 2 Yrkande 4 hänvisat till JoU