I ett flertal år har det, främst från skogslänen, framförts krav om att de vattenkraftsproducerande regionerna skall få del av de vinstmedel som vattenkraften ger upphov till. Medlen skulle användas för utvecklingsinsatser i berörda områden. Speciellt i skogslänen finns orter och regioner med bestående stora problem med bl.a. inomregionala obalanser. För att ta tillvara de tillväxtmöjligheter som finns i dessa regioner bör särskilda insatser göras för att bygga upp en bättre fungerande infrastruktur. Länsstyrelserna i skogslänen skulle kunna spela en betydligt aktivare roll om länen via delaktighet i vinstmedel från produktion av vattenkraft kunde tillföras ytterligare medel för utvecklingsinsatser i de mest utsatta områdena i länen.
Huvuddelen av landets vattenkraftsproduktion är lokaliserad till Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Dessa län svarar för drygt tre fjärdedelar av den totala vattenkraftsproduktionen i landet. Övriga län med en produktion om minst 1 TWh är Uppsala, Älvsborgs, Värmlands, Kopparbergs och Gävleborgs län. Endast en ringa del av avkastningen av denna vattenkraft kommer länen tillgodo.
Vi anser att det är viktigt att fortsätta effektiviseringen av äldre vattenkraftverk. Vi anser det också möjligt att tillåta viss ny utbyggnad av vattenkraften.
Det går inte att bortse från att de regioner som genom vattenkraften tillför folkhushållet stora resurser är särskilt hårt drabbade av arbetslöshet och avfolkning. Dessa regioner har genomgående svårt att klara sin försörjning med riskkapital.
Det har vid tidigare tillfällen resovisats olika modeller för på vilket sätt återföring av vattenkraftsvinster skulle kunna ske. Bland annat har föreslagits omfördelning eller höjning av energiskatten på vattenkraften. Vidare finns förslag om att begränsa skatteuttaget till att gälla elkraft genererad från äldre vattenkraftverk med mer än 1 500 kW generatorseffekt.
Vi vill inte nu exakt binda oss för vilken modell som kan vara lämpligast, men kan nämna att en avgift på 1 öre kwh skulle motsvara omkring 550--600 miljoner kronor per år för Norrlands del.
Frågan om fördelning av vinsterna från vattenkraftsproduktion har varit föremål för utredning av den Regionalpolitiska kommittén och även av en särskild utredningsman. Enligt vår mening bör det nu finnas behövligt underlag för att regeringen skall kunna förelägga riksdagen ett förslag i den riktning vi här framför.
Ett förslag bör innehålla följande avgränsningar:
1. Avgiftsuttaget skall vara avgränsat till vattenkraften.
2. Medlen skall fördelas till de regioner som har en vattenkraftsproduktion på mer än 1 TWh/år.
3. Medlen skall användas till investeringar för framtidssatsningar.
4. De tillförda medlen får inte betyda minskning av andra statsbidrag, utan utgöra nytillskott.
5. Medlen bör tillföras regionerna under en tioårsperiod.
Vi är medvetna om att det kan finnas svårigheter att som princip godta att vinster överförs från en viss näring till en specifik region. Utan att ge avkall på den grundläggande principen borde det dock finnas möjlighet att ge de berörda kommunerna och regionerna en chans att utvecklas från sina egna förutsättningar. Det är nödvändigt att finna bra och smidiga former för detta i framtiden.
Inom ramen för en ny sammanhängande regionalpolitik bör frågan om hur en rimlig del av vattenkraftens vinster återförs till de kraftproducerande regionerna klaras ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vinstmedel från vattenkraftsproduktion till stöd åt regional utveckling.
Stockholm den 20 januari 1994 Nils-Olof Gustafsson (s) Georg Andersson (s) Axel Andersson (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Bo Finnkvist (s) Leo Persson (s) Bo Holmberg (s)