En för lantbruket intressant och ofta lönsam nisch på värmemarknaden är att en grupp lantbrukare slår sig samman i ett bolag som investerar i en panncentral för att därifrån på långtidskontrakt sälja värme till närbelägna byggnader. Det kan vara frågan om försäljning direkt till en eller ett par större fastigheter eller försäljning till ett större antal fastigheter via en distributör, vanligen ett kommunalt energibolag.
Det är värt att betona att denna typ av lantbrukarägda värmebolag är komplement till de större kommunala värmebolagen. Lantbrukarägda värmebolag har en funktion att fylla för mindre objekt, där de kommunala bolagen av bl.a. lokaliseringsskäl har svårt att organisera en kostnadseffektiv drift. Närboende lantbrukare har här bättre förutsättningar och kan för övrigt samordna driften med bränsleförsörjningen. Värmeanläggningarna har i allmänhet en storlek i intervallet 200 kW--2 MW.
Det finns i landet något tiotal lantbrukarägda värmebolag av nämnt slag. De är tämligen nya, men erfarenheterna hittills visar att bolagen i allmänhet kan drivas med god lönsamhet. Lönsamheten hänger i vissa fall samman med att ekonomiskt stöd lämnats till bolagen men det finns flera exempel på bolag som helt utan stöd uppvisar en mycket god lönsamhet. Resultaten efter avskrivningar ger utrymme för en förräntning på allt arbetande kapital på i storleksordningen 12--15 %.
Vad som utgör en allvarlig hämsko för utvecklingen av fler värmebolag av nämnt slag är svårigheterna att finansiera investeringarna. Berörda lantbrukare är själva något osäkra inför en ny verksamhetsgren och befinner sig för övrigt ofta i en trängd ekonomisk situation. Detta betyder att värmebolagen ofta har ett eget kapital på mindre än 20 %. Ett nytt bolag med litet eget kapital på en ny marknad har generellt sett svårt att få större krediter. För aktuella värmebolag förvärras situationen av att anläggningsinvesteringarnas alternativvärde av långivare är svåra att uppskatta och att anläggningarna ofta står på ofri grund.
Värderingsproblemen sammanhänger till stor del med en ovana inom bankerna att hantera projekt och affärsidéer av aktuellt slag. Traditionellt sett drivs värmerörelser inom kommunala bolag eller förvaltningsgrenar där rörelsens bärkraft i jämförelse med kommunala borgensåtaganden och andra säkerheter spelar en underordnad roll vid kreditprövningen.
Den kommersiella risknivån i aktuella värmebolag är en direkt funktion av hur bolagens värmeleveransavtal är upplagda. Erfarenheterna från genomförda projekt pekar på att bankernas förmåga att rätt värdera värmeleveransavtal kan förbättras genom dels utbildning, dels genom att man inom de banker som är intresserade av denna typ av kreditgivning inrättar små specialistfunktioner som lokalkontoren kan vända sig till.
Det allvarligaste problemet vid belåningen är emellertid av institutionellt slag. Alldeles oavsett vad som framkommer ur en bedömning av rörelsens bärkraft och kommersiella risknivå fordras säkerheter av traditionellt slag. Till följd av nyssnämnda värderingsproblem utgör företagsinteckningar otillräckliga säkerheter, varför intresset fokuseras mot pantbrev i fastighet. Som inledningsvis nämndes ligger det i affärsidéns natur att ofta ställa upp en värmeanläggning på värmeköparens mark. Pantbrev i fastighet blir därmed inte åtkomliga. I många av de värmebolag som har kommit till stånd har oproportionerligt mycket tid och resurser fått avsättas för att lösa dessa kredit- och säkerhetstekniska problem.
Det finns exempel på att de tekniska problemen inte kunnat lösas och att de enskilda bolagsmännen därigenom manövrerat in sig i personliga borgensåtaganden av en storleksordning som vida överstiger de ursprungliga kapitalinsatserna. Den danska motsvarigheten till NUTEK har en mycket positiv inställning till bioenergi. I Danmark arbetar man aktivt med bioenergifrågor genom att ta fram informationsmaterial och handböcker, vilka distribueras till dem som avser att starta värmebolag.
Det förefaller som om NUTEK inte avser att främja en motsvarande utveckling i Sverige, d.v.s. stimulera satsningar på biobränsle i mindre och medelstora värmeanläggningar. Anledningen kan vara att NUTEK i stället synes ensidigt prioritera långsiktiga tekniklösningar med siktet inställt på år 2010 och senare.
Enligt min mening bör NUTEK också ägna stor uppmärksamhet åt nu aktuella frågor, som exempelvis beskrivs i denna motion, d.v.s. stimulera en ökad användning av känd teknik för uppvärmning med biobränsle.
Med tanke på vad riksdagen beslutat under det gångna året beträffande klimatfrågor, kretslopp etc., liksom vad som anförs i regeringsdeklarationen om ökad användning av förnybar energi, borde det ankomma på berörda myndigheter att aktivt agera för ökad användning av biobränsle, som exempelvis den danska utvecklingen på området visar och som borde kunna följas upp genom svenska initiativ.
För värmebolag av berörda slag, vars rörelse baseras på ett långsiktigt värmeleveransavtal, kan i många fall lönsamheten vara mycket god och den kommersiella risknivån vara mycket låg. För att inte hämma tillväxten av nya sådana bolag bör statliga kreditgarantier kunna ställas till förfogande. Det är fråga om att överbrygga kredit- och säkerhetstekniska problem, inte att tillföra en viss kategori företag några subventioner.
Regeringen bör mot denna bakgrund uppdra åt NUTEK att utreda de problem som sammanhänger med finansiering av bioenergiinvesteringar inom lantbruket, varvid de frågeställningar som redovisats i denna motion närmare bör belysas.
NUTEK bör, som ovan framhållits, ägna stor uppmärksamhet åt frågor som innebär att man kan stimulera en ökad användning av känd teknik för uppvärmning med biobränsle. Riksdagen bör göra ett uttalande med denna innebörd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av finansiering av bioenergiinvesteringar inom lantbruket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av verksamheten vid NUTEK.
Stockholm den 13 januari 1994 Sten Svensson (m)