Sverige fick en ny konkurrenslag 1 juli 1993. Den nya lagen avviker betydligt mot den förra. Den gamla lagen byggde på den s k missbruksprincipen medan den nya bygger på den s k förbudsprincipen. Det betyder att den nya lagen förbjuder konkurrensbegränsade avtal och samverkan.
Varje företag får själv avgöra om avtal eller annan form av samverkan strider mot lagen och söka undantag för denna verksamhet. Bryter man mot konkurrenslagen riskerar man att få betala betydande skadestånd.
Först efter att den nya konkurrenslagen trätt i kraft stod det klart att lantbrukets primärföreningar, bland dem skogsägareföreningarna, bryter mot lagen. När enskilda skogsägare samarbetar i en skogsägareförening begränsas nämligen konkurrensen mellan skogsägarna. Skogsägareföreningen och den ekonomiska föreningen har därmed blivit ifrågasatt som företagsform. Detta är tvärtom inte fallet när det gäller de stora skogsbolagen, som drivs som aktiebolag.
Det här sades inte vara lagens avsikt, och därför tillsatte regeringen en arbetsgrupp som skulle lägga förslag till lagändring så att lantbrukets primärföreningar skulle kunna fortsätta sin verksamhet. Utredningen är underlag för nu lagda proposition.
I propositionen föreslår regeringen att lantbrukets primärföreningar undantas från § 6 konkurrenslagen. All verksamhet är dock inte undantagen; vissa begränsningar är föreslagna. Det gäller medlems fria rörlighet på marknaden och när föreningen fastställer försäljningspriser.
Det är viktigt för konkurrensen att medlemmarna i en ekonomisk förening, exempelvis skogsägareförening, inte genom stadgeregler förhindras att fritt röra sig på marknaden. Men att, som nu föreslås, medlemsinsatser omgående skall kunna betalas ut, det är nog att förenkla problemet.
Medlemmarnas insatser är en viktig del av föreningens eget kapital och därmed grunden för föreningens verksamhet. Föreningen måste kunna skydda sitt kapital för att ge en stabilitet åt den verksamhet man bedriver samt för att skydda kvarvarande medlemmars insatser. Det är därför rimligt att föreningen inte omedelbart tvingas betala ut medlems insats vid utträde. Här kan erinras om den särskilda lagstiftning som vidtogs för att skydda insatskapitalet i föreningsbanken.
Regeringen föreslår också att en förening inte fritt skall få sätta försäljningspriser mot tredje man. Propositionens förslag skiljer på två fall. Det ena är när råvaran förädlas i egen regi. I detta fall får föreningen fastställa försäljningspriser. Det andra är när råvaran säljs vidare till en utomstående köpare. Då undantas primärföreningarna inte från förbudet att prissamverka.
Nu medger man ändå från regeringens sida att när föreningen svarar för försäljningen till tredje part, kan det uppstå sådana positiva effekter av denna samverkan att det finns skäl att tillåta en mera långtgående prissamverkan. Dock föreslås en viktig begränsning. Regeringen anser att föreningarna får sätta försäljningspriser mot köpande industri om man har mindre än 25 % av den relevanta marknaden.
Denna begränsning innebär att skogsägareföreningen diskrimineras jämfört med andra företagsformer. Skogsbolagen och sågverken har inga sådana restriktioner för sina verksamheter. Där har det enskilda företaget rätt att fastställa försäljningspriser gentemot köpande industri, egen sådan såväl som extern.
I propositionen beskriver regeringen mycket kortfattat skogsägareföreningarna och de s k köpsågverken och den marknad de verkar på. De stora skogsbolagen nämns inte, vilket gör att bilden av virkesmarknaden blir både ensidig och felaktig.
Genom företagsköp och fusioner har massa- och pappersindustrin samlats i ett fåtal mycket stora koncerner som samtidigt är stora markägare. De äger tillsammans ca 40 % av den produktiva skogsmarken. Sågverkens struktur ser annorlunda ut. De flesta sågverksföretag är medelstora företag, ca 250 av någon betydelse, som själva inte äger skogsmark.
Privatpersoner äger ca 50 % av skogsmarken som fördelas på ca 250 000 fastigheter. Medelfastigheten är inte större än 50 ha.
God konkurrens är en viktig förutsättning för livskraftiga företag och därmed för utvecklingen av det svenska näringslivet. Därför får inte en företagsform diskrimineras gentemot andra. Andra företagsformer som inte hamnar under förbudet i § 6 konkurrenslagen har inga sådana begränsningar. Deras andel av marknaden kan begränsas på två sätt. Det ena genom § 19 konkurrenslagen om missbruk av dominerande ställning. Det andra är § 34 samma lag om förbud mot företagsförvärv.
Begränsningen av marknadsandelen till 25 % gäller sålunda enbart skogsägareföreningarna. En förening som överstiger ovan nämnda marknadsandel bryter mot lagen. I propositionen talas det om den relevanta marknaden; vad denna är framgår inte, vilket är mycket skrämmande. Här lägger regeringen ett lagförslag som kan få till följd att samverkan mellan privata skogsägare i ekonomiska föreningar blir olaglig. Om nu detta förslag vinner riksdagens stöd, så är det högst sannolikt, att det får allvarliga konsekvenser för både konkurrensen och landet.
Skogsnäringen har en avgörande betydelse för landet. Den inbringar ett exportnetto på över 50 miljarder kronor. Den nu föreslagna lagstiftningen kan få mycket negativa effekter på näringen. Virkesköpande industri har bl a av kostnadsskäl dragit ned på sina virkeslager; därför är man mycket beroende av ett jämnt och säkert virkesflöde. Här har skogsägareföreningarna genom sin förmedling av virke en viktig uppgift. Denna verksamhet kan svårligen bedrivas utan att skogsägarna har prissamverkan. Det handlar sålunda inte enbart om en diskriminering av en företagsform, den ekonomiska föreningen, utan även om att slå sönder en fungerande virkesmarknad.
Frågan om likabehandling av kooperativa företag jämfört med andra företagsformer har nyligen behandlats av näringsutskottet och riksdagen. I näringsutskottets betänkande 1993/94:NU15 säger utskottet; ''Det är, enligt utskottets mening, helt oacceptabelt om statsmakterna genom utformning av regelsystem som missgynnar den kooperativa företagsformen åstadkommer en styrning bort från denna företagsform. Riksdagen bör genom ett uttalande till regeringen klarlägga att de kooperativa företagen skall behandlas likvärdigt med andra företag.'' Riksdagen ställde sig bakom denna skrivning.
Den nu föreslagna begränsningen av de ekonomiska föreningarnas möjligheter att fastställa försäljningspriser innebär att föreningarna diskrimineras jämfört med andra företagsformer, vilket strider mot vad riksdagen nyligen uttalat.
Sammanfattning
Regeringens förslag innebär att skyddet för de ekonomiska föreningarnas eget insatskapital allvarligt försämras, för att inte säga upphör. Regeringens förslag innebär att den ekonomiska föreningen diskrimineras jämfört med andra företagsformer. Exempelvis blir vissa skogsägareföreningar olagliga och den yttersta konsekvensen av detta blir att föreningarna måste upplösas. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser för landet.
Förslag till åtgärder
Någon form av undantag ifråga om medlems fria rörlighet måste införas för att skydda föreningens eget kapital och de kvarvarande medlemmarnas insatser. Ekonomisk förening som företagsform måste ges villkor som är likvärdiga med andra företagsformer. Det måste innebära att föreningen får rätt att sätta försäljningspriser mot tredje man. Detta kan man självfallet uppnå genom en förändring i den föreslagna lagtexten. Man kan också uppnå ovanstående målsättningar genom att bestämma vad den relevanta marknaden är. Hela landet eller en uppdelning i tre områden, Norrland, Svealand och Götaland, skulle innebära att taket på 25 % inte skulle uppnås. Det kanske mest naturliga och riktiga i detta sammanhang vore att de 25 procenten skulle utgöra en andel för hela virkesflödet inom den relevanta marknaden. Detta skulle också innebära att samverkan mellan privata skogsägare även framdeles blir möjlig.
Vi utgår ifrån att, om motionens intentioner tillstyrks i utskottsbehandlingen, utskottet utarbetar de nödvändiga förändringarna i lagtexten eller till riksdagen lägger förslag till förtydliganden eller uttalanden som garanterar den ekonomiska föreningen fortsatt laglighet i vad det avser de i motionen påtalade förhållandena.
Med hänvisning till det anförda föreslås
1. att riksdagen, i enlighet med vad i motionen anförts, beslutar om skydd för ekonomisk förenings eget kapital och kvarvarande medlemmars insatser,
2. att riksdagen, i enlighet med vad i motionen anförts, beslutar om sådan förändring av bestämmelserna om prissamverkan att ekonomisk förening inte diskrimineras som företagsform.
Stockholm den 27 april 1994 John Andersson (-) Bert Karlsson (nyd)