Regeringen föreslår i propositionen att ett särskilt Innovationscentrum skall inrättas med huvudsaklig uppgift att administrera ett nytt villkorslån till innovatörer. En stiftelse skall bildas för ändamålet.
En ökad tillväxt i svensk ekonomi är i högsta grad beroende av hur pass goda villkoren är för innovatörerna. Det gäller framför allt ensamma innovatörer eller den mindre företagaren med allmänt sett begränsade resurser. Det tar lång tid att utveckla en idé till en marknadsmässig produkt, det kostar också mycket. Kostnaderna rör bl.a. prototypframtagningar, konsultarvoden, lokalhyror och tillgång till maskiner och andra tekniska hjälpmedel. Risktagandet är stort och möjligheterna att finansiera projekten små. Ofta tvingas de kreativa uppfinnarna utomlands för att kunna utveckla sina idéer.
Regeringen vill nu råda bot på innovatörernas problem genom att via en ny stiftelse finansiera innovationer. Det är givetvis bra att medel för detta reserveras, men det krävs ytterligare åtgärder för att arbetsklimatet långsiktigt skall förbättras för innovatörerna. Grundidén med ett Innovationscenter innebär så mycket mer än att enbart administrera ett villkorslån. Jag efterlyser därför en helhetssyn på innovations-, utvecklings- och forskningspolitiken.
Uppfinnarverksamheten i landet har länge stått i skuggan av den akademiska forskningen. Näringslivets utveckling har i hög grad enbart baserats på forskningens landvinningar. Som en följd härav är Sverige idag en av världens största exportörer av uppfinningar och innovationer. Ett exempel på detta är att Sverige mycket kraftigt tappat patentpositioner. I Sverige är antalet patentansökningar som lämnas in årligen 4 000 -- i Japan 500 000.
För att stärka uppfinnandets roll krävs en ökad förståelse för uppfinnarens verksamhet. För att en produkt framgångsrikt skall kunna säljas krävs ett bra samarbete mellan idéskapare och utvecklare. Dessa kan finnas bland universitets- och institutionsforskare, bland enskilt verksamma uppfinnare, entreprenörer, projektledare, marknadsspecialister, företagsanställda forskare m.fl. Uppfinnarverksamheten, när den fungerar som bäst, tillkommer i en växelverkan mellan forskning, produktion och marknadsföring. Ett ökat kunskapsutbyte och en mer strategisk utbildning krävs. Ökad kompetens bland uppfinnare i alla led gör att intresset att ta till sig idéerna från industrin ökar.
Forskningspolitiken måste enligt min mening kompletteras med en innovationspolitik. Innovationspolitiken är ett helt nytt område, mellan forsknings-, utbildningspolitik och industri-, näringspolitik. Innovationspolitiken får m.a.o. inte bli ett annat sätt att uttrycka samhällets forskningsambitioner.
För att återupprätta vårt lands konkurrenskraft krävs både ökad forskning och flera innovationer. Med en uttalad innovationspolitik, som främjar den akademiska forskningen, det fria uppfinnandet, produktutveckling i små och medelstora företag samt tillgång på riskvilligt kapital kan sysselsättningen och tillväxten öka.
Både innovationsfrågor och immaterialrätt i teori och praktik bör ges ökat utrymme på skolschemat. Eleverna måste tidigt lära sig förstå och stimuleras av skapandet och nyföretagandet. För att stärka entreprenörsandan krävs att företagarorganisationer kan delta på ett mer organiserat sätt i utbildningen. Det är också viktigt att se sambandet mellan innovationer och hantverk. Hantverkarnas speciella kompetens leder ofta till produktförnyelser.
Högskoleforskningen får inte tappa bort den industriella forskningen, d.v.s. områden där resultaten kan bidra till att lösa verkliga problem i företagen. Särskilt bör de mindre företagens behov och önskemål beaktas i forskningen.
När det så gäller förslaget till ett nytt Innovationscentrum är det viktigt att mandatet vidgas och att styrelsen ges en bred företagarinriktad sammansättning. Regeringen föreslår att NUTEK och Patent- och registreringsverket skall representeras i styrelsen. Jag anser det även viktigt att Företagarnas Riksorganisation, med sin omfattande kunskap om småföretagarnas villkor, ingår i styrelsen. Det är även viktigt att företagarorganisationer, på regional och lokal nivå, bereds möjlighet att delta i praktiska besluts- och beredningsprocesser av olika ärenden.
Inför skapandet av varje ny organisation bör behovet av samordning mellan befintliga aktörer på området uppmärksammas. Statens stöd till innovatörer har tillkommit och utvecklats inom flera institutioner oberoende av varandra. Det bör stå klart att samordningen inte alltid varit den bästa och att det bland annat avspeglat sig i en oklarhet om hur och vilka resurser som kan fördelas. Jag anser det därför angeläget att öka samordningen mellan de olika organisationerna för att därigenom underlätta för den enskilde innovatören att få den hjälp och det stöd som han eller hon efterfrågar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en helhetssyn på forskning, utveckling och innovationsfrågor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat utrymme för innovationsfrågor på skolschemat,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att företagarorganisationer deltar på ett organiserat sätt i utbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammansättningen av styrelsen för ett innovationscentrum,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ökad samordning mellan befintliga aktörer på området.
Stockholm den 18 april 1994 Sten Svensson (m)