Det finns goda förutsättningar och möjligheter att bättre utnyttja skogsråvaror i skogslänen. Råvaran för träförädling är unik till sin kvalitet.
Ett regionalt FoU-nätverk i samverkan med näringslivet bör inrättas i syfte att utveckla utnyttjandet av trä och annan skogsråvara för att långsiktigt stärka regionens tillväxt och konkurrenskraft.
Den svenska skogsnäringen har under lång tid klarat sig bra trots att de producerade varorna till stor del varit av bulkkaraktär. Konkurrenskraften och lönsamheten har ökat under de senaste åren. Returfibern börjar ersätta färskfibern och industrier etableras därför närmare befolkningstäta områden.
Inom skogsnäringen har man mött den hotade konkurrensen med i första hand rationaliseringsåtgärder. Man börjar dock närma sig vägens ände när det gäller rationaliseringar, vilket innebär att utnyttjandet av träråvaran måste utvecklas. Vi står i dag inför en ny situation där tillväxten vida överstiger den årliga avverkningsnivån. En situation där vi inte behöver allt virke vi kan producera leder i ett första steg till sjunkande virkespriser, i ett andra till att skogsbruket inom vissa områden helt upphör. Detta kommer naturligtvis att slå hårdast mot de områden som har de längsta transportavstånden. Detta betyder att skogsbruket mycket snart kan bli ogynnsamt för stora delar av norra Sverige trots att råvaran är unik från kvalitativ synpunkt.
Därför räcker det inte med ökade satsningar på de två nuvarande grenarna av skogsbaserad industri. Vi måste utveckla nya förädlingskejdor med skogen som råvarubas.
En viktig samhällsuppgift blir att skapa förutsättningar för att bättre ta till vara den skogliga naturresursen under former som är anpassade till de naturliga förutsättningarna. Ett brett statligt program med betydande insatser av forskning och utveckling samt utbildning är nödvändigt.
Massa- och pappersindustrin
Massa- och pappersindustrin har liksom svensk och nordisk skogsindustri att slå vakt om den färskfiberbaserade industrin. Denna industris betydelse för landet talar för att den statliga basen för forskning och utveckling bör stärkas samtidigt som industrins egen FoU ökas väsentligt. Behoven av att öka produkternas kunskapsinnehåll och därmed dess värde är väl utredda (DS 1981:62 och SoU 1991:83).
Här behövs stärkande insatser, t.ex. riskkapital, konkurrenskraftiga energipriser, FoU-stöd, utvecklingsprogram för träindustrin och exportstöd. Det bör uppdras åt en särskild utredning att föreslå nödvändiga insatser.
Skogsbruket
Vi står i dag inför en situation där tillväxten vida överstiger avverkningarna. En situation då vi inte behöver allt virke leder till sjunkande virkespriser, vilket slår hårdast mot områden med långa transportavstånd.
Skogsnäringens framtida roll för sysselsättningen, regional balans och ekonomisk tillväxt avgör i vad mån den kan utvecklas på ett sätt som upprätthåller konkurrenskraften.
Den nya skogspolitiken innebär slopande av paragrafer som bidragit till aktiviteter i inlandet samt även av de bidrag som kompenserat för klimat och för de långa transportavstånden. Följden av dessa beslut är att kostnaderna för skogsbruket i inlandet blivit så höga att man inte kan bedriva ett lönsamt skogsbruk. Därtill har industrin infört ett avståndsrelaterat pris för råvaran vilket gör situationen kritisk för inlandet.
Det är därför av högsta nödvändighet att på kort sikt återinföra ett samhälleligt stöd till skogsbruket. Detta stöd bör riktas till skogsvårdsåtgärder och skogsbilvägar för att trygga de framtida möjligheterna att bedriva skogsbruk i inlandet. Därför bör 100 miljoner för tre år anslås för att stimulera till aktivitet inom privatskogsbruket i inlandet. Stödet skall vara aktivitetsfrämjande för skogsvården, kvalitetsskogsbruket samt stöd för att bygga miljöanpassade skogsbilvägar med ny teknik. Det finns även behov att snabbt utveckla nya förädlingskedjor med skogen som råvarubas. Här bör en utredning tillsättas och ett brett statligt program inrättas.
Träförädlande industri
Sågverken och snickeriindustrin har stor andel små och medelstora företag och mycket svag egen FoU.
Det senaste året har speciella satsningar inletts för att stärka träteknisk forskning och träfiberforskning i Sverige. Dessa satsningar kommer dock främst att stärka befintlig kompetens i Stockholmsregionen.
Bilden av träindustrin är att den har låg förädlingsgrad och består av små företag. Dessa små företag har stor ekonomisk betydelse för regionen. Det krävs därför en långsiktig regional kunskapssatsning för att skapa kontinuerlig konkurrensförmåga.
I Umeå finns Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Umeå universitet, Försvarets forskningsanstalt och Rikssågverksskolan samt branschinstitut som SkogForsk och Träinformation. Det finns således hög kompetens och avancerad utrustning inom såväl grundläggande som tillämpade fysikaliska, kemiska samt estetiska och ekonomiska och till viss del tekniska ämnen. SLU och Umeå universitet har startat ett forskningssamarbete som syftar till att bättre förstå det ekologiska samspelet i boreala skogar.
Forskning inom ett antal tekniska ämnen (exempelvis energiteknik, material och bearbetningsteknik, maskinteknik) finns vid Högskolan i Luleå som även har en avdelning för träteknik i Skellefteå. I Skellefteå finns dessutom branschinstitutet Trätek.
Trots att det finns hög kompetens och avancerad utrustning inom regionen är det mycket liten andel av FoU- resurserna som är riktade mot träteknisk forskning, träfiberforskning eller annan forskning med syfte att utveckla utnyttjandet av skogsråvara. Detta kan åtgärdas genom resursförstärkning och samverkan mellan olika forskningsinstitutioner samt mellan näring och forskning. Därigenom kan man bilda ett nätverk som knyter ihop produktion och produkt.
En sådan samverkan borde möjliggöra utveckling av skogsråvaran med bibehållen biologisk mångfald både på kort och lång sikt.
Helt nya områden för utnyttjande kan också öppnas genom resursförstärkningen. Ex. framställning av drivmedel (etanol och andra oxygenater) och elektricitet ur biomassan samt naturnära impregneringsmedel och andra kemiska naturprodukter. En nätverkssatsning på långsiktig kompetensuppbyggnad inom träsektorn i Umeå, Skellefteå och Luleå bör sålunda vara mycket viktig för regionens framtid men kräver resursförstärkning. Möjligheter till nätverkssamarbetet med högskolorna i Sundsvall, Härnösand, Östersund och Garpenberg bör beaktas. (Bör landa i utredning.)
Bioenergin
Utnyttjande av skogen som energikälla är under utveckling. Fortsatt stöd bör ges till investeringar i anläggningar i anslutning till tätorter som kan producera både el och värme. Även den småskaliga användningen behöver utvecklas. Här behövs teknisk utveckling för att möjliggöra miljövänlig, bränsleeffektiv eldning och organisatorisk utveckling för att skapa bränsleförsörjning för lokala marknader.
Användningen av biobaserat drivmedel måste ökas i transportsektorn. Både skogen och nya jordbruksgrödor kan bilda råvarubas för en ny drivmedelsindustri.
Framtiden måste förberedas nu. Bioteknikens industriella möjligheter måste utforskas. Nya bryggor måste slås mellan forskning och utbildning som är inriktad på industriell utveckling och sådan som är inriktad på biologisk areell produktion -- framtidens viktigaste industriella råvarubas.
Frågan bör göras till föremål för en bred parlamentarisk utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett utvecklingsprogram för träindustrin och en resursförstärkning och nätverkssatsning för kompetensutveckling i norra Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till särskilda skogsvårdsinsatser i skogslänen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning för bioteknikens industriella möjligheter samt skogsråvara för energianvändning.
Stockholm den 25 januari 1994 Leif Marklund (s) Georg Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Bo Holmberg (s) Leo Persson (s) Axel Andersson (s) Bo Finnkvist (s) 1 Yrkande 2 hänvisat till JoU