Innehåll 1.
Sammanfattning2 2.
Utgångspunkter4 2.1
Regeringens näringspolitik -- löften och fakta4 2.2
Två nyckelfrågor6 3.
En socialdemokratisk näringspolitik7 4.
Program för tillväxt7 5.
Stärk inhemsk efterfrågan8 5.1
Finanspolitisk stimulans8 5.2
Fasta spelregler9 5.3
God lönsamhet9 5.4
Kapitalförsörjning10 6.
Strukturomvandling11 6.1
Allmänt11 6.2
Produktförnyelse11 6.2.1
Uppfinnare12 6.2.2
FoU12 6.3
Kunskap och kompetens13 6.3.1
Allmänt13 6.3.2 100 000 nya utbildningsplatser13 6.3.3
Ny teknisk högskola14 6.3.4
Utveckling i arbetslivet15 6.4
Infrastruktur16 6.4.1
Allmänt16 6.4.2
Informationsteknologi för kunskapssamhället16 6.5
Statliga aktörer17 6.6
Strukturinsatser i vissa branscher18 6.6.1
Principer18 6.6.2
Skogsindustriellt program19 6.7
Småföretag20 6.8
Exportfrämjande och bistånd22 6.9
Energi23
1. Sammanfattning
Näringspolitikens uppgift är att med utgångspunkt i en sund penning- och finanspolitik befrämja en god utveckling av näringslivet. Detta skall ske genom att understödja en fortgående strukturomvandling mot en allt mer högproduktiv varu- och tjänsteproduktion. Den konkurrensutsatta sektorn måste växa. En aktiv näringspolitik förutsätter att i stort sett alla politikområden medverkar i detta arbete.
Det svenska näringslivet och den svenska ekonomin uppvisar nu en tudelad bild. Exportindustrin spås lysande framgångar, medan en död hand ligger över hemmamarknaden. Vi menar att det för näringslivets utveckling nu är två frågor som med olika tidsperspektiv står i förgrunden:Hur kan vi få fart på den inhemska marknaden, den som avser 4/5 av ekonomin? Hur kan vi bäst understödja en långsiktig utveckling där den svenska produktionen innehåller ett allt större inslag av kunskap? Kopplat till detta är frågan om hur vi kan åstadkomma ett förbättrat innovationsklimat?
I ett samlat grepp skall den socialdemokratiska politiken tackla de problem som finns. En bred och offensiv näringspolitik innebär att alla politikområden måste samverka i målet att åter få tillväxt i hela ekonomin och att pressa ned arbetslösheten. Det stora språnget i tillväxten måste göras på ett ekologiskt uthålligt sätt.
Följande föreslås:
Stärk inhemsk efterfrågan -- investera nu
Finanspolitiska stimulanser
Finanspolitiska stimulanser krävs för att få fart i den inhemska ekonomin. Stimulansen måste först och främst syfta till att öka investeringarna i ekonomin. Framför allt gäller det den typ av investeringar som varaktigt ökar landets produktionsförmåga. Att industrins kapitalstock har minskat sedan 1992, och förutses minska även i år och nästa år, är ytterst allvarligt. Denna utveckling måste brytas.
Under 1994 bör näringslivet ges möjlighet att göra extra förmånliga avskrivningar för investeringar i maskiner. Det innebär att de som senarelägger investeringar får betala högre skatt.
Även andra investeringar bör göras. AXE-systemet bör byggas ut snabbare än nuvarande planer. En detaljerad genomgång av förslagen till nya investeringar finns i andra motioner.
Fasta spelregler
Företagen kräver för investeringsbeslut att man känner framtida villkor. Vi kommer att göra så få förändringar av fattade beslut som möjligt. Förändringar på skatteområdet bryter dock mot principerna i 1991 års skattereform. Vi kommer att återställa aktiebolagens möjlighet till s.k. Annell-avdrag. I övrigt görs förändringar så att likformigheten i skattesystemet återställs.
Till fasta spelregler hör i högsta grad enighet om energipolitiken. Energiuppgörelsen från 1991 utgör en bra grund för detta. För att säkerställa enigheten föreslås att en parlamentarisk beredning tillsätts som följer upp 1991 års energiöverenskommelse och bedömer energi- och näringspolitiska konsekvenser av en s.k. avreglering av elmarknaden.
God lönsamhet
De svenska företagen inom K-sektorn måste ha en god lönsamhet, dels för att kunna generera kapital för investeringar, dels för att kunna vara attraktiva för placerare i en allt hårdare internationell konkurrens. Vi kommer att aktivt arbeta för förståelse för behovet av en god vinstnivå inom näringslivet. Det gäller inte minst de mindre företagen. För att få en bred uppslutning kring detta mål krävs att företagen nyttjar vinsterna för produktiva investeringar, att man gör stora insatser för att höja de anställdas kompetens samt därvid moderniserar arbetsorganisationen.
Förbättra kapitalförsörjningen
Bankernas räntemarginaler måste bli mindre. Utvecklingsbolagens fond för ''mjuk'' finansiering av småföretag bör ökas med 300 miljoner kronor. Beloppet tillförs genom försäljning av statens aktier i förvaltningsbolagen Atle och Bure. AP- fonderna bör ges rätt att placera för ytterligare 10 miljarder kronor i små och medelstora företag.
Understöd en långsiktig strukturomvandling och förbättra innovationsklimatet
Underlätta produktförnyelsen
Uppfinnarverksamhet har blivit styvmoderligt behandlad av regeringen. FoU-verksamheten bör i högre grad inriktas på att befrämja att nya produkter tas fram. Den tillämpade FoU-n samt teknikutveckling bör få en större andel i det svenska FoU-stödet. Ytterligare 150 miljoner kronor bör anslås under en treårsperiod.
Stärk arbetskraftens kunskap och kompetens
På sikt bör ytterligare ca 100 000 permanenta utbildningsplatser erbjudas. Särskilda insatser måste göras för att öka examination av naturvetare och tekniker, i synnerhet bland kvinnor. För att klara det ökade intaget bör en ny teknisk högskola etableras. Redan till nästa budgetår bör platsantalet i högskolan öka med 10 000. Vidare bör kommunerna nästa budgetår få bidrag för att erbjuda 70 000 fler platser i gymnasieskolan och komvux. Ett särskilt program för kompetensutveckling på arbetsplatserna måste startas. Målsättningen är att 2 % av arbetstiden skall användas för kompetenshöjande utbildning.
Förbättra infrastrukturen
En nationell plan för infrastruktur måste tas fram. Särskilda insatser skall göras för att förbättra informationsteknologins infrastruktur. AXE-systemet skall nå hela Sverige 1997. Som långsiktigt mål skall gälla att ytterligare 1 % av BNP går till infrastruktur.
Bibehåll statliga aktörer
De statliga infrastrukturverken och bolagen, som Telia, Posten, SJ m fl, är en viktig tillgång i det närings- och regionalpolitiska arbetet. De måste förbli i statlig ägo.
Gör struktursatsningar i vissa branscher
I likhet med EU bör vi nationellt kunna göra särskilda insatser i branscher. Insatser bör göras bl.a. för skogsindustrin, mineralprospekteringen och livsmedelsindustrin.
Utveckla småföretag
Omsorgen att få till stånd en positiv utveckling för småföretag är ett bärande tema i alla insatser som föreslås. Ett särskilt exportprogram för att småföretagare lättare skall nå Europa-marknaden föreslås. Eko-brotten skall bekämpas kraftfullt.
Utnyttja exportfrämjande och bistånd
EKN och BITS måste i överväganden om olika typer av krediter fästa större vikt vid frågan om industriell utveckling i Sverige. Småföretag måste uppmärksammas på möjligheterna till exportstöd. Återföringen av det multilaterala biståndet måste bli högre.
De insatser som föreslås i vårt tillväxtprogram innebär en kraftsamling för en sund näringslivsutveckling. Följande översikt redovisar kostnaderna för de insatser vi vill göra:
n Åtgärd -- Kostnad (Mdr kr)Utgifter
Förstärkning av utvecklingsfonden -- 0,300 Uppfinnarverksamhet -- 0,150 Ökat antal utbildningsplatser -- 1,500 Div. strukturprogram -- 0,600 Export för småföretag -- 0,350 Eko-brott -- 0,128Intäkter
Försäljning av aktier i Atle och Bure -- 1,500 2. Utgångspunkter 2.1 Regeringens näringspolitik -- löften och fakta
Utfallet av den borgerliga näringspolitiken sedan regeringsskiftet 1991 måste värderas utifrån de målsättningar som regeringen själv ställt upp. I regeringsdeklarationen från 1991 utlovades att 1990-talet skulle innebära en renässans för små- och nyföretagandet. Vidare gavs löftet att ''Sverige skulle återupprättas som en tillväxt- och företagarnation med en stark och växande ekonomi''.
Regeringens stolta paroller skall nu avläsas mot vad som faktiskt hänt. Dessvärre har utvecklingen av det svenska näringslivet under de gångna åren på 1990-talet varit en lidandets historia. Bakom dessa siffor, som lett till närmast ofattbart höga arbetslöshetstal ligger ett BNP-fall tre år i följd. Detta har aldrig tidigare hänt under hela 1900-talet. Fallet uppgår till 5 %, vilket motsvarar ca 75 miljarder kronor i bortfall av produktion. Nedgången har varit särskilt stark inom industrin.
Antalet konkurser har aldrig varit högre. Sedan regeringen Bildt tillträdde har över 45 000 småföretag gått i konkurs. För första gången överstiger antalet konkurser antalet nyetablerade företag. Det som skulle bli en ''småföretagandets renässans'' blev istället en utslagning av småföretagare utan motstycke.
Den katastrofala ekonomiska utvecklingen beror till en del på faktorer som inte regeringen rått över. Den dåliga utvecklingen i vår omvärld har dock förvärrats av regeringens misstag. Den svenska nedgången är, relaterad till andra länder, så stor att den måste förklaras av inhemska faktorer. Regeringens ödesdigra misstag har varit att strama åt en redan i utgångsläget extremt svag inhemsk efterfrågan. Detta har särskilt drabbat småföretagen, vilka är starkt beroende av utvecklingen på hemmamarknaden. Sysselsättning hade kunnat räddas och flera av småföretagens konkurser hade kunnat undvikas om regeringen fört en annan politik.
Förutom detta generella fel i den ekonomiska politiken har regeringen i sin näringspolitik gjort ett, på sitt sätt, allvarligare misstag genom att fatta beslut som drivits fram enbart av ideologiska hänsyn, utan att bry sig om vad som är sakligt riktigt. Det främsta exemplet är här regeringens privatiseringskampanj.
Den ideologiska kampanjen för privatisering av statliga företag som regeringen drivit har kraftigt försämrat det politiska samarbetsklimatet. Regeringens ursprungliga planer var att sälja ut statliga företag i en takt av 10 miljarder kronor per år. På det sättet skulle ideologiskt motiverade affärer ''tränga sig före'' och försvåra för andra företag att få tillgång till kapital. Detta lyckades vi stoppa i samband med krisuppgörelsen i september 1992. Ett moratorium infördes och krav på samråd med oppositionen infördes. Detta bekräftades i ett riksdagsbeslut.
Trots detta har regeringen gått vidare och genomfört utförsäljningar som av en enig expertkår betraktas som uppseendeväckande utmanande. Utförsäljningen av det statliga försvarsföretaget Celsius, där minst en halv miljard av skattebetalarnas pengar överfördes till ett fåtal aktieägare, framstår som en av 1990-talets största politisk- ekonomiska skandaler. Riksdagens revisorer kommer nu att granska hela förfarandet.
Även utförsäljningen av SSAB har skett på ett sätt som är upprörande. Utan att ikläda sig någon risk har de som fått teckna optioner kunnat tjäna sammanlagt 1 700 miljoner kronor på skattebetalarnas bekostnad. Även detta ärende måste granskas av Riksdagens revisorer.
Ett ytterligare missgrepp i privatiseringsarbetet är utförsäljningen av det nya statliga skogsbolaget Assi- Domän. Redan innan bolaget var bildat och i strid med tidigare uttalande i regeringens proposition meddelade näringsministern att företaget skulle privatiseras. Näringsministern meddelade samtidigt att man avsåg att strunta i riksdagsbeslutet om samråd med socialdemokraterna.
Enligt vår uppfattning har regeringen missbrukat det bemyndigande man fått av riksdagsmajoriteten att sälja ut statliga företag. Det är enligt vår uppfattning utomordentligt tveksamt från principiell synpunkt att ge regeringen så långtgående befogenheter som man på ett så bräckligt underlag fått i fråga om privatiseringar. Det kan inte ha varit riksdagens avsikt att legitimera det förfarande som vi sett exempel på. Riksdagen bör återkalla det bemyndigande som gavs i slutet av 1991. Riksdagen bör också påtala det uppenbara brott mot krisuppgörelsens beslut som näringsministern gjort sig skyldig till.
2.2 Två nyckelfrågor
Regeringens politik för näringslivsutveckling är ett misslyckande. Det är en ödets ironi att den enda ljuspunkt som nu kan skönjas, uppgången för exportindustrin, är frukten av vad regeringschefen själv betecknar som ett politiskt misslyckande, nämligen oförmågan att bibehålla den fasta växelkursen.
Deprecieringen av kronan och den förmånliga inhemska kostnadsutvecklingen har skapar extremt gynnsamma förutsättningar för den konkurrensutsatta delen av svenskt näringsliv. Den svenska industrins arbetskraftskostnad per producerad enhet beräknas ha fallit med omkring 30 % i förhållande till konkurrentländerna. Det är därför inte märkligt att exporten tagit fart och att industriproduktionen har vänt uppåt.
Samtidigt som detta är glädjande finns det anledning att påminna om att den del av näringslivet som nu har goda framtidsutsikter bara utgör 1/5 av ekonomin som helhet. Exportökningen är därför inte en tillräcklig förutsättning för en genuin återhämtning i ekonomin. Det finns även andra frågetecken inför den kommande näringslivsutvecklingen. Vi vill här peka på två nyckelfrågor, som blir aktuella i olika tidsdimensioner.
Den första nyckelfrågan gäller hur den inhemska efterfrågan, den som riktar sig till 4/5 av ekonomin, kommer att utvecklas de närmaste åren. Det gäller byggsektor, handel, privata tjänster och den offentliga sektorn. Utvecklingen inom dessa sektorer kommer att avgöra framtiden för många av de 600 000 personer som idag står utanför den reguljära arbetsmarkanden och för de 20 000--30 000 småföretag som riskerar att gå i konkurs.
Den andra nyckelfrågan avser den strukturella utvecklingen på sikt och kopplat till denna, hur innovationsklimatet kan förbättras.
Det finns en risk att nedskrivningen av kronan och sänkta arbetsgivaravgifter dämpar omvandlingstryck och försvagar drivkrafterna för produktivitetsutveckling. Det svenska näringslivet har nu en extremt god produktivitet. Det kan dock vara farligt att dra för långtgående slutsatser av detta. Den till synes mycket goda produktivitetsutvecklingen de senaste åren är delvis illusorisk då den är en följd av en stagnerande ekonomi. Gamla ineffektiva arbetsplatser har slagits ut, men de har inte ersatts av nya.
Det finns vidare en risk att devalveringar konserverar näringsstrukturen. Erfarenheterna från 1970- och 1980- talen visar på detta. För att undvika ständiga nedskrivningar av kronan måste Sverige få ett näringsliv som förmår upprätthålla konkurrenskraft av egen kraft. Vår framtid ligger inte i att konkurrera med enkel produktion och låga löner. I vår absoluta närhet finns länder som erbjuder arbetskraft med löner som är en tiondedel av de svenska. Den svenska produktionen måste bygga på en hög förädlingsandel, dvs. med allt större inslag av kunskap. Detta gäller såväl ''gamla'' som ''nya'' branscher.
3. En socialdemokratisk näringspolitik
Näringspolitikens uppgift är att med utgångspunkt i en sund penning- och finanspolitik befrämja en god utveckling av näringslivet. Detta skall ske genom att understödja en fortgående strukturomvandling mot en allt mer högproduktiv varu- och tjänsteproduktion. Den konkurrensutsatta sektorn måste växa. En aktiv näringspolitik förutsätter att i stort sett alla politikområden medverkar i detta arbete.
Vi socialdemokrater har en annan näringspolitisk grundsyn än regeringen. Marknaden styrs inte av en ''osynlig hand'', som automatiskt leder till det bästa samhällsekonomiska resultatet. I vårt komplexa samhälle, där den viktigaste produktionsfaktorn är den kunskap och kompetens som människorna besitter, blir insatser av det offentliga allt viktigare. Statliga och kommunala insatser inom näringspolitiken -- tvärtemot vad den nyliberala ideologin påstår -- spelar en större roll än tidigare. Detta är ett synsätt som vunnit allt större gehör i vår omvärld.
Staten har enligt vår uppfattning två viktiga huvudfunktioner för att bidra till näringslivets utveckling. Det handlar dels om att sätta regler och ge allmänna förutsättningar, dels om att uppträda på ett mer aktivt sätt. I den sistnämnda rollen krävs att staten uppträder såväl som katalysator som accelerator av näringslivsutvecklingen. I det arbetet krävs även selektiva insatser.
Ett grundläggande fel i regeringens politik är således att man betraktar näringspolitiken som ett avvecklingsområde. En bisarr ordning råder inom regeringen. Landets näringsminister vill avveckla ''sitt'' politikområde, men låter istället insatserna göras av arbetsmarknadsministern. Det kanske mest flagranta exemplet är AMS s.k. starta-eget- bidrag, som förmedlas av länsarbetsnämnderna. Bidraget utgår med ca 500 miljoner kronor, vilket skall jämföras med att hela småföretagspolitiken via Näringsdepartementet ges 164 miljoner kronor. Samma märkliga fördelning finns i fråga om stöd till uppfinnare, där Näringsdepartementet de senaste åren dragit ner bidragen. Inom arbetsmarknadspolitiken finns exempel på att stöd ges till uppfinnare inom ett län med belopp som överstiger Näringsdepartementets stöd för hela riket. Detta är inte rimligt. De näringspolitiska medlen borde istället gå till de kvalificerade näringspolitiska organen NUTEK, utvecklingsfonder m.fl.
4. Program för tillväxt
De näringspolitiska insatserna måste göras både med utgångspunkt i de problem vi har på kort sikt och de mer långsiktiga problemen. Det ställer krav inte bara på en tidsanpassning av åtgärderna, utan även på reell samordning av olika politikområden. Att se till att politiken inom bl.a. utbildnings-, kommunikations-, arbetsmarknads- och handelsområdena samordnas i det övergripande målet om uthållig tillväxt är den viktigaste uppgiften för näringspolitiken. Denna samordning existerar inte idag.
Ett bärande tema i den socialdemokratiska näringspolitiken är att stärka småföretagandet. Storföretagen kommer inom överskådlig tid att vara näringslivets ryggrad i Sverige och ha avgörande betydelse för att upprätthålla balans i de utrikes affärerna. Men sysselsättningsmässigt kommer småföretagen att spela en allt större roll. Det gäller såväl tillverkande som tjänsteproducerande företag. Det är ur dessa plantor som morgondagens tillväxtföretag skall skapas.
Ökning av sysselsättningen måste ske inom såväl industrisom tjänsteproduktion. I ett modernt västeuropeiskt land är det fullt naturligt att industrisektorns andel av näringslivet minskar. Men den nedgång som skett i Sverige de senaste åren är inte rimlig. Sverige har den minsta industrisektorn av alla jämförbara länder. Något tillspetsat kan sägas att industrivolymen måste öka för att åter komma till en normalt långsiktigt vikande bana.
Likväl är det rimligt att anta att de nya jobben framför allt kommer att finnas inom tjänstesektorn. Tjänstesektorn är allt från avancerad hjärnkirurgi till servering av hamburgare. Vår inställning till utbildning, informationsteknologi, forskning m.m. avgör om de nya tjänstejobben kommer inom den kvalificerade eller lågproduktiva delen. Vi vill genom en aktiv och bred näringspolitik styra utvecklingen mot den högproduktiva delen av tjänstesektorn.
Målet med våra insatser är att skapa tillväxt i ekonomin. När vi använder begreppet tillväxt vill vi understryka att denna måste vara uthållig. Med detta förstås att kretsloppen i naturen skall slutas och ändliga tillgångar sparas. Ny teknik, nya produktionsmetoder, nya transportsätt, nya insatsvaror och ny kunskap är några konsekvenser av kravet på uthållig tillväxt. Det stora språng som behövs i tillväxten måste göras på ett ekologiskt uthålligt sätt.
I det följande lämnas förslag till åtgärder inom ramen för en bred och offensiv näringspolitik.
5. Stärk inhemsk efterfrågan 5.1 Finanspolitisk stimulans
Vi anser att en kraftigare uppgång av BNP än den som regeringen räknat med är nödvändig. Finanspolitiska stimulanser krävs. Den finanspolitiska stimulansen måste, enligt vår mening, först och främst syfta till att öka investeringarna i ekonomin. Framför allt gäller det den typ av investeringar som varaktigt ökar landets produktionsförmåga. Att industrins kapitalstock har minskat sedan 1992, och förutses minska även 1994 och nästa år, är ytterst allvarligt. Denna utveckling måste brytas.
Även andra investeringar måste öka. Byggandet är rekordlågt samtidigt som många bostäder behöver rustas upp. Kommunikationssystemen behöver byggas ut och underhållas bättre. Upprustade skolor och fler äldrebostäder är nödvändiga. Miljöinvesteringarna behöver en kraftig stimulans.
Utöver dessa investeringsstimulanser bör hushållens köpkraft stärkas genom olika skattepolitiska åtgärder. Regeringens åtgärder inom skattepolitikens område försvagar hushållens köpkraft och stimulerar sparandet i helt fel läge.
För att vår stimulerande politik i det korta perspektivet skall fungera och vinna trovärdighet måste det bli balans i de offentliga finanserna. Utöver den positiva effekt på statsbudgeten som följer med högre sysselsättning -- vilket vår politik leder till -- krävs även utgiftsminskningar och inkomstförstärkningar. Inkomster och utgifter måste anpassas så att statens finanser saneras. Sverige får inte hamna i en skuldfälla med galopperande statsskuldräntor.
5.2 Fasta spelregler
Att företagen investerar stort de närmaste åren är nödvändigt för att klara målen om tillväxt och sysselsättning. Men sådana beslut kräver besked om vad som skall gälla i framtiden. Fasta spelregler framhålls av de många företag vi har kontakt med som betydligt viktigare än ändringar i t ex skatte- eller anställningsvillkor.
Kravet på fasta spelregler är rimligt. Företagsamhet bygger inte på beslut på årsbasis. En situation där viktiga regler ändras med korta mellanrum är förödande. Det är därför varje regerings skyldighet att söka samförstånd och att hitta breda lösningar som ger beständighet åt regler som berör näringslivet.
Vi beklagar djupt att regeringen fullständigt åsidosatt denna grundläggande princip. Man har t.o.m. inte dragit sig för att bryta ingångna avtal om samråd. Så har skett i fråga om moratoriet för privatisering av statliga företag. Vidare har regeringen drivit igenom förslag i fråga om företagsskatter och anställningsregler utan att på något sätt försöka få en bred uppslutning kring förslagen. Regeringen har valt kompanjonskap med Ny Demokrati framför samverkan med oss. Den osäkerhet som detta skapar är till förfång för näringslivet. Investeringar får vänta.
Vi vill för att undanröja den osäkerhet som nu finns ge klart besked. Det finns många beslut under den gångna mandatperioden som vi har varit kategoriska motståndare till men vi kommer -- om vi återfår regeringsmakten -- att minimera ändringar av de beslut som berör näringslivet. Det finns dock undantag. Vi socialdemokrater ger nu besked i motionen ''Skattepolitik för rättvisa och tillväxt'' om vilka dessa undantag är. Vi vill återställa den likformiga och enhetliga kapitalbeskattning som var en av hörnstenarna i 1991 års skattereform. Det innebär att mottagna utdelningar av aktier åter skall tas upp med 30 %. Samma nivå skall gälla för beskattning av reavinster på aktier. Aktiebolag bör åter få rätten att göra avdrag för utdelning på nyemissioner. Övriga förändringar framgår av den nämnda motionen.
5.3 God lönsamhet
En god lönsamhet i näringslivet är nödvändig, dels för att kunna generera det stora kapital som behövs för investeringar, dels för att kunna attrahera placerare i en allt hårdare internationell konkurrens. Vinstnivån i industrin har under de borgerliga regeringsåren varit katastrofalt låg. Det synes råda ett samband mellan borgerliga regeringsår och dålig lönsamhet. Vinstnivån för företagen har, sett över den senaste 15-årsperioden, varit betydligt bättre under socialdemokratiska regeringar. Lönsamheten inom industrin uttryckt som rörelsemarginal (resultat efter avskrivningar i procent av omsättningen) var under borgerliga regeringsår i snitt 3,1 %. Motsvarande siffra för de socialdemokratiska regeringsåren var 5,1 %.
För att generera det kapital som behövs för investeringar krävs nu en vinstnivå som betydligt överstiger de i och för sig framgångsrika åren på slutet av 1980-talet. Höga vinster kan dock samtidigt vara ett potentiellt problem i samband med avtalsförhandlingar. Många arbetare och tjänstemän bär fortfarande på minnet av 1980-talet då stora devalveringsvinster gick till fastigheter och andra finansiella placeringar. För att det skall vara möjligt att få en fullständig uppslutning kring målet om kraftigt höjda vinster kommer det att krävas tydliga motprestationer av följande slag:vinsterna måste nyttjas för produktiva investeringar företagen måste göra omfattande insatser för att höja de anställdas kompetens en moderniserad arbetsorganisation
Med dessa förutsättningar kommer det att bli en bred enighet om målet Ökade vinster.
5.4 Kapitalförsörjning
En god lönsamhet är den viktigaste källan för att generera kapital för investeringar. Men även marknaden för externt kapital måste fungera. Bankkrisen har slagit hårt mot näringslivet och har därigenom varit ett hinder för tillväxt. Inte minst industriföretagen är för sin överlevnad beroende av att kapitalförsörjningen fungerar tillfredsställande och att ränteläget inte driver upp kapitalavkastningskravet så högt att konkurrenskraften sätts ur spel. Näringslivets kapitalbehov kommer att vara stort under de närmaste åren. Enbart börsföretagens behov av nyemissioner kan uppskattas till cirka 20--40 miljarder kronor per år.
Bankkrisen har i första hand drabbat de små och medelstora företagen. I motsats till de små företagen klarar sig ofta de stora företagen i hårda ekonomiska tider. De har på ett annat sätt tillgång till bl.a. den internationella kreditmarknaden och har därutöver ofta ett eget kapital att ta till.
Staten har ett generellt ansvar att se till att kapitalförsörjning fungerar. Detta har varit motivet till de särskilda insatser som gjorts inom banksektorn. Bankerna måste nu svara upp mot de insatserna genom att sänka de stora räntemarginalerna, som slår hårt mot framför allt småföretagen. De mindre företagen får betala en betydligt högre ränta än större företag och hushåll. Det här beror delvis på att konkurrensen inom banksektorn inte fungerar. Regeringen bör senast i samband med kompletteringspropositionen återkomma med förslag till åtgärder som kan förbättra situationen.
Staten har, enligt vår uppfattning, en skyldighet att använda de statliga instrument som finns för att se till att kapitalförsörjningen även fungerar i faser där marknaden erbjuder få eller inga möjliga lösningar. Det avser olika typer av ''mjuk finansiering'' i början av ett företags livscykel.
Utvecklingsbolagens verksamhet riktar sig mot företag med behov av sådan mjuk finansiering. Fonderna har den kompetens som behövs för att kunna bedöma företags utvecklingsmöjligheter. De näringspolitiska medel som nu utgår från Arbetsmarknadsdepartementet bör i större utsträckning kunna kanaliseras till utvecklingsbolagen.
Verksamheten med de riskkapitalbolag som fått resurser ur löntagarfonderna har inte kommit småföretagen till godo. Verksamheten bedrivs med sådana lönsamhetskrav och i sådana former att den sannolikt kommer till stånd även utan statlig medverkan. Det statliga kapital (f.n. ca 34 % av aktierna) som finns i förvaltningsbolagen Atle och Bure kan göra bättre nytta på annat sätt. Staten bör sälja sina aktier i Atle och Bure, vilket bör inbringa ca 1,5 miljarder kronor. Av de intäkter detta ger bör 300 miljoner kronor föras till den centrala lånefond som finns för utvecklingsbolagens verksamhet. Försäljningen bör tidsmässigt anpassas så att det ger staten maximala intäkter.
För att ytterligare underlätta kapitalförsörjningen för näringslivet bör medel ur AP-fonderna kunna användas genom att en del av dessa medel placeras i aktier i små och medelstora företag. AP-fonderna bör ges rätt att placera ytterligare 10 miljarder kronor i aktier. Denna utökade placeringsrätt bör uttryckligen gälla aktieköp i mindre och medelstora företag. Avkastningskravet för AP-fonderna är och skall vara högre än för utvecklingsfondens kapital. AP-fondernas placeringar kommer därför i stor utsträckning att rikta sig mot andra faser i företagens livscykel än vad utvecklingsfonderna gör. På det sättet kan AP-fondernas kapital bli ett viktigt komplement till utvecklingfondernas lånekapital.
6. Strukturomvandling 6.1 Allmänt
Svenska företag har nu till följd av det låga värdet på kronan stora framgångar på exportmarknaden. Denna kortsiktiga framgång får dock inte skymma det faktum att svenska företag inte befinner sig på de världsmarknader som växer snabbast. Det är, enligt OECD, en viktig orsak till att Sverige trendmässigt förlorat marknadsandelar.
Bakgrunden är den utveckling som svensk industri genomgått de senaste 20 åren. Under 1970-talet utvecklades svensk industri i riktning mot specialisering på produktion med högt förädlingsvärde per sysselsatt. Under 1980-talet bröts denna utveckling mot mer kunskapsbaserad produktion.
Tillväxten blir snabbare om en större andel av näringslivet utgörs av företag som i högre grad förädlar sina produkter. Därför är brottet i strukturomvandling allvarligt.
En långsiktig näringspolitik måste aktivt befrämja en fortsatt strukturomvandling. Det kräver en samverkan mellan den offentliga sektorn och näringslivet. Goda exempel finns. Det är ingen tillfällighet att två av Sveriges främsta företag, Ericsson och Astra, i hög grad har utvecklats tack vare en fruktbar samverkan med universitet, tekniska högskolor och statliga verk.
Insatser behövs inom en rad områden:
6.2 Produktförnyelse
Andelen högteknologiska produkter är liten i Sverige jämfört med OECD-genomsnittet. Förklaringen till den bristande produktförnyelse som, med vissa lysande undantag, råder i svenskt näringsliv får sökas i alla de led som leder fram till en ny produkt. Nya produkter uppkommer genom en kedja som innehåller leden uppfinning, forskning och utveckling (FoU), innovering (att en uppfinning förs ut i praktisk produktion) samt kommersialisering (existerande produkter och idéer förs ut till marknaden).
6.2.1 Uppfinnare
Regeringen har tidigare utlovat att förslag till förbättrat innovationsstöd skall komma i budgetpropositionen. Detta behövs eftersom det samhälleliga stödet till uppfinnare har minskat de senaste åren.
I budgetpropositionen finns dock inget konkret förslag om stöd till innovationer. Beskedet är nu att ett förslag skall lämnas till riksdagen i mars 1994. Trots att utredningsförslag föreligger klarar inte regeringen att lämna ett eget förslag.
Vi menar att riksdagen inte skall acceptera regeringens senfärdighet. Beslut om ökat stöd bör fattas redan nu. Uppfinnaren behöver tre typer av stöd, nämligen rådgivning, riskkapital och kontakter med entreprenörer.
Rådgivningen bör stärkas genom att bättre utnyttja de s.k. produktråden, som administreras av utvecklingsbolagen. Verksamheten med produktråd bör byggas ut. Det är vidare viktigt att aktivt stötta Svenska Uppfinnarföreningen, som fått sina anslag nedskurna. NUTEK bör även ha möjlighet att ge stöd i andra former till uppfinnare.
När det gäller riskkapital bör 1980-talets framgångsrika försök med NUTEK:s och Industrifondens utlåning till uppfinnare utvecklas. Genom att staten lånar pengar till uppfinnaren kan denne behålla sitt oberoende samtidigt som samhället får exportintäkter och industrijobb. Som exempel på storleksordningen kan nämnas att staten via STU/NUTEK i en grupp på 14 innovativa nya bolag under 1980-talet lånade ut 46 miljoner kronor. Dessa bolag omsätter i dag ca 1 500 miljoner kronor per år och har betalat tillbaka lånen med ränta.
Ansvaret för att stimulera till kontakter mellan uppfinnare och entreprenörer bör ligga på utvecklingsfonderna.
Totalt har för stöd till uppfinnar- och innovationsverksamhet beräknats 150 miljoner kronor, varav 50 miljoner kronor avser nästa budgetår. Medlen skall fördelas av NUTEK.
6.2.2 FoU
FoU är det andra viktiga ledet i arbetet för att öka graden av produktförnyelse. Svenskt näringsliv är mycket starkt beroende av ett väl fungerande FoU-system. FoU- insatserna måste göras med utgångspunkt i vad som krävs för att åter skapa en positiv ekonomisk utveckling. Det innebär att det i första hand är den tillämpade forskningen och teknikutvecklingen som måste stärkas. Det gäller framför allt att stärka kontakterna mellan högskola och företag. Svenskt näringsliv måste bli bättre på att omsätta FoU-resultat och uppfinningar i kommersiella produkter. Tekniköverföring till Sverige från andra länder måste stimuleras.
Regeringen avser att återkomma i frågor om forskning. Vi vill i detta sammanhang peka på några angelägna områden där regeringen bör komma med förslag.Ett prioriterat område bör vara de existerande s.k. industriforskningsinstituten. De fungerar som bryggor mellan högskolor och företag, i synnerhet mindre företag. Vi föreslår bl.a. att det utreds om inrättandet av produktutvecklingsinstitut med uppgift att stödja produktutveckling och teknikspridning. Förebilden är de tyska s.k. Frauhofer Institut som finns över hela Tyskland samt de s.k. Steinbeis Stiftung som har ca 100 teknikspridningscentra i delstaten Baden-Wurtenberg. Målgruppen för detta nya institut skall vara mindre företag.Forskning och utveckling inom viktiga framtidsområden varav några exempel är: Biomedicinsk teknik, produktionsteknik inkl. verkstadsteknik, processteknik, transportteknik, materialteknik, miljöteknik, skogsindustriell forskning och transportteknik.Etablering av kompetenscentra i anslutning till högskolorna. Vid dessa centra skall företag inom bland annat de nämnda framtidsområdena delta. Forskning för omställning till miljövänliga och förnyelsebara energisystem.Särskilda FoU-insatser för små och medelstora företag.Insatser för att företag skall kunna hämta hem ny teknik. Mindre och medelstora företag skall kunna få stöd för att ''hyra in teknikchef'', delta i FoU-projekt m.m.
6.3 Kunskap och kompetens 6.3.1 Allmänt
Arbetskraftens kunskap, kreativitet, yrkesskicklighet och ledningsförmåga är några av de värden som tillsammans skapar ett lands mänskliga kapital. Utbildningsinvesteringar är en av de viktigaste faktorerna bakom ekonomisk tillväxt. Sverige har här inget försteg gentemot våra konkurrentländer. Inom industrin är den svenska arbetskraften väsentligt mindre utbildad än våra konkurrentländer. Insatser behövs som stärker såväl bredd som topp. Sverige bör anta målet att före sekelskiftet ha gjort ett kvantitativt och kvalitativt språng när det gäller kompetensen hos den svenska arbetskraften. För att klara detta krävs:
6.3.2 Hundra tusen nya utbildningsplatser
På några års sikt bör ytterligare ca 100 000 permanenta utbildningsplatser finnas tillgängliga. Höjningarna, som ger plats för ytterligare en årskull, gäller högskolan, gymnasieskolan, komvux och folkbildningen.
Den andel av en årskull som går vidare till högskolan är mindre i Sverige är i flera av våra konkurrentländer. För att kunna upprätthålla vår konkurrenskraft krävs ökad övergångsfrekvens. Högskolan bör byggas ut kraftigt. Denna höjning bör göras successivt för att möjliggöra planering och anpassning i högskolesystemet. För nästa budgetår föreslår vi 10 000 platser, vilket är 4 500 fler än vad regeringen föreslagit.
Alla sektorer i samhället har glädje av en höjning av utbildningsnivån. Det finns dock anledning att särskilt stärka utbildningar som är viktiga för vår nationella konkurrenskraft. Det innebär att framför allt civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och andra utbildningar inom teknik och naturvetenskap måste öka. Andelen som fullföljer påbörjad civilingenjörsutbildning måste öka. Det är oerhört angeläget att skynda på arbetet med att ta fram ett nationellt program för att öka intresset för naturvetenskap och teknik. Särskilda insatser bör göras för att stimulera kvinnors intresse.
Den pågående reformeringen av gymnasieskolan är ett viktigt led i uppgraderingen av den svenska utbildningen. Den framtida kompetensen i arbetslivet stärks härigenom. Kommunerna bör nästa budgetår få bidrag för att erbjuda ytterligare 70 000 platser för utbildning i gymnasieskolan och komvux. Detta ger möjlighet till en påbyggnad i allmänna ämnen och en fördjupning av yrkeskunskaper. De områden som bör prioriteras är teknikerutbildningar samt andra för arbetsliv och tillväxt särskilt viktiga utbildningar.
Folkbildningen måste också utnyttjas i den breda satsningen på kompetenshöjning. Genom att folkbildningen erbjuder en form som når många som annars inte skulle söka utbildning, är den ett viktigt komplement till annan vuxenutbildning. Nästa budgetår skall ytterligare 2 000 platser erbjudas.
6.3.3 Ny teknisk högskola
För att åstadkomma den kraftiga ökningen av intagningen till högskolan krävs att alla tillgängliga resurser tas i anspråk i planering och uppbyggnad av ny utbildningskapacitet. Vid sidan av de existerande tekniska högskolorna måste de mindre och medelstora högskolorna engageras i uppgiften. De har en styrka genom att de snabbt kan aktiveras i rollen som förmedlare mellan forsknings- och utvecklingsfronten och den egna regionens näringsliv.
Det finns idag fem tekniska högskolor på sju orter. Samtliga dessa är, med undantag av Luleå Tekniska Högskola, väl utbyggda. De har tillräcklig forskningsanknytning för att ge kvalitet åt undervisningen och tillräckligt antal områden för att ge mångfald och valfrihet åt studenterna. Några av högskolorna är emellertid så stora att en ytterligare expansion förmodligen skulle försvåra kontaktvägarna och gå ut över studiemiljön.
Vid vissa av de sju utbildningsorterna för civilingenjörsutbildning kan en ökning ske, inte minst vid högskolan i Luleå. Vidare bör det vara möjligt att utveckla den modell som innebär att delar av utbildningen lokaliseras till vissa mindre och medelstora högskolor som har särskilda förutsättningar för denna. Detta sker i dag t.ex. vid högskolorna i Eskilstuna/Västerås, Sundsvall/Härnösand, Falun/Borlänge, Örebro och Gävle/Sandviken.
För att klara expansionen av utbildningen vill vi dessutom aktualisera behovet av en ny teknisk högskola. En ny teknisk högskola skall bidra till att skapa god tillgång på kvalificerade tekniker i hela landet. Vi föreslår därför att förutsättningar för detta omedelbart utreds.
För att den här föreslagna kraftiga utbyggnaden av civilingenjörsutbildningarna skall kunna ske krävs att rekryteringsunderlaget stärks och breddas. En nysatsning som leder till allvarliga svårigheter för rekryteringen till redan etablerade utbildningar måste självfallet undvikas.
6.3.4 Utveckling i arbetslivet
Utöver de insatser som föreslagits i det föregående behövs kraftfulla kompetensinsatser för dem som redan är sysselsatta. Detta är den viktigaste kompetensinsatsen, eftersom var femte svensk i dag ännu har enbart grundskoleutbildning eller ännu kortare utbildning. Så stor andel som 40 % av de anställda i industrin tillhör denna grupp. När det nu ställs krav på kvalitetsökningar i produktionen, införande av ny teknik och ökade internationella kontakter innebär bristande utbildning svårigheter för den enskilde likväl som för verksamheten i stort.
Kompetensutredningen och produktivitetsdelegationen visar tydligt hur viktigt det är för hela samhället, att en betydande ökning sker av kompetensutvecklingen ute på arbetsplatserna. Det är även nödvändigt att denna kopplas ihop med en förändrad arbetsorganisation, där arbete och lärande går hand i hand. Undersökningar har visat att det framför allt är småföretagare och anställda i småföretag som får allra minst av personalutbildning.
Inom arbetsmarknadspolitiken finns flera möjligheter till stöd för utbildning av anställda. Det gäller t.ex. bidrag till utbildning i företag och de s.k. utbildningsvikariaten. Insatserna beräknas omfatta ca 30 000 personer per månad och medför en kostnad om ca 3,1 miljarder kronor.
Enligt vår uppfattning är en omfattande utbildning på arbetsplatserna även näringspolitiskt motiverad. Utifrån detta perspektiv lade kompetensutredningen fram sina förslag för två år sedan. Det är en skandal att regeringen ännu inte förmått att avlämna ett förslag i denna strategiskt viktiga fråga.
Det är viktigt att understryka att ansvaret för kompetensutveckling på arbetsplatserna ligger på företagen. Målsättningen bör vara att uppemot 2 % av arbetstiden som genomsnitt används för kompetenshöjande utbildning på arbetsplatsen. Även om företagen har ett huvudansvar för att genomföra detta är det dock, i synnerhet i nuvarande svåra sysselsättningsläge, nödvändigt att staten genom olika åtgärder stimulerar till ökad volym och förbättrad kvalitet i utbildningen. Det nuvarande bidraget till utbildning i företag har i högsta grad en näringspolitisk inriktning. Bidraget avser att underlätta en långsiktig strukturomvandling, vilket främjar en rationell organisation, samtidigt som den enskildes kompetens förstärks. Det finns möjlighet att få bidraget även när det inte finns risk för permittering och uppsägning. Det är angeläget att utvecklingsbolagen, NUTEK och andra näringspolitiska organ uppmärksammar framför allt mindre företag om stödmöjligheterna.
Samtidigt är det viktigt att bidraget inte utgår utan åtaganden från mottagarens sida. En grundläggande förutsättning för att få bidrag är att de lokala parterna gör en gemensam plan för kompetensutveckling. En sådan bör innehålla följande.En gemensam inventering/kartläggning av såväl de anställdas som företagets behov av ny kompetens på kort och längre sikt. En beskrivning skall finnas om hur arbetsorganisation och arbetsinnehåll skall förändras och hur behovet av utbildning skall tillgodoses. En plan skall finnas för vad som särskilt måste göras för att öka och tillvarata kvinnliga anställdas kompetens och vad som behövs i form av kompetensutveckling för att bryta könssegregeringen av arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Det skall framgå av planen hur olika grupper av anställda skall få del av kompetensutvecklingen.
Riksdagen bör uppmana regeringen att snarast i samband med kompletteringspropositionen lämna förslag på ett hållbart och sammanhållet program för att öka kompetensutvecklingen i näringslivet.
6.4 Infrastruktur 6.4.1 Allmänt
En väl utbyggd infrastruktur är en förutsättning för en bra näringslivsutveckling. Det gäller att ha effektiva varuoch tjänsteströmmar inom såväl som från och till riket. Studier visar att en orsak till att så förhållandevis få utländska investeringar görs i vårt land är dess geografiska läge. Sverige ligger helt enkelt för långt bort från de stora marknaderna på kontinenten.
Det är således av strategisk betydelse för den svenska ''attraktionskraften'' att kraftfulla satsningar görs på bättre kommunikationer och utveckling av transportsystem. Detta gäller även i högsta grad ''nya'' kommunikationskanaler, dvs dator- och telekommunikation.
Den socialdemokratiska regeringen inledde 1988 en kraftfull satsning på infrastrukturen. Genom de kraftiga tillkott och beslut om åtaganden som då gjordes har det under de senaste budgetåren gjorts betydliga ökningar av anslagen för vägar och järnvägar.
Den borgerliga regeringen har lagt fram förslag på infrastrukturområdet, men har inte varit förmögen att göra detta i form av en nationell plan. En sådan plan är nödvändig för att kunna göra en bedömning av vilka investeringar som ger det bästa samhällsekonomiska utbytet. Vi har inte råd att lägga en krona fel. I en nationell plan skall behovet av insatser som stärker en uthållig tillväxt, där den ekonomiska tillväxten går hand i hand med en hållbar miljöutveckling, ges högsta prioritet.
Europaintegrationen innebär att varu- och tjänsteflödet ökar. Allt fler företag kommer att involveras i ett internationellt handelsutbyte. Mot den bakgrunden anser vi att det behövas betydande insatser för att stärka infrastrukturen. Som långsiktigt mål har vi tidigare angett ytterligare 1 % av BNP. Den slutliga omfattningen, tidsmässig anpassning och vilka projekt som bör prioriteras kan avgöras först när det finns en nationell plan tillgänglig.
6.4.2 Informationsteknologi för kunskapssamhället
En viktig förutsättning för att klara de näringspolitiska målsättningarna om ett allt större kunskapsinnehåll i produktionen är att det finns en högklassig infrastruktur för informationsteknologi. Det handlar praktiskt om att lägga rätt kablar i marken, att se till att det finns överföringskapacitet, att det finns AXE-stationer m.m. Men det krävs även att det finns både en bred och djup kunskap hur man bygger informationssystem och, inte minst, hur man använder dem. Det är särskilt viktigt att koppla samman alla de enskilda system som finns som isolerade ''informationsöar''.
I USA har president Clinton lanserat ett program för ''digitala motorvägar'' (National Information Infrastructure). Syftet är att binda samman de öar av lokala, regionala och branschvisa datornät som nu lever sina egna liv. Genom ökat informationsutbyte kommer förutsättningarna för en långsiktig ekonomisk tillväxt att förbättras. Sammanlagt har 5 miljarder dollar anslagits för att utveckla teknologi m.m.
Genom bolagiseringen av Telia har staten avhänt sig ett naturligt styrinstrument i en av de kanske viktigaste framtidsområdena. Ett exempel på detta är att det är Telia och inte regeringen som har satt ambitionerna när det gäller utbyggnad av AXE-systemet. Nuvarande planer innebär att hela landet skall vara täckt år 2000. De områden som ligger sist i utbyggnadsplanerna är Värmland, Dalarna och Norrland. Enligt vår uppfattning finns det flera skäl att tidigarelägga detta. Teknik-, sysselsättnings- och regionalpolitiska skäl talar för att målet om full täckning skall nås redan 1997. För detta krävs tidigarelagda investeringar om 300 miljoner kronor per år under den aktuella perioden. Belastningen på statsbudgeten blir lika med räntekostnad (25 miljoner kronor).
Genom bolagiseringen av Televerket finns inte längre en självskriven huvudman för den svenska informationsinfrastrukturen. Vi föreslår därför att en särskild IT-kommission bildas, med uppgift att samordna utvecklingen av den svenska informationsinfrastrukturen. Målen för arbetet skall vara att Sverige år 2005 skall befinna sig i den absoluta världstoppen när det gäller såväl tillgång till som användning av informationsteknologi inom alla samhällssektorer.
Utgångspunkten för kommissionens arbete bör vara det s.k. SIREN-initiativet. Kommissionen bör göra en snabb inventering av de behov av såväl hårda som mjuka investeringar som finns. Satsningar på informationsinfrastruktur skall göras inom målet om ytterligare 1 % av BNP till infrastruktur.
6.5 Statliga aktörer
En aktiv näringspolitik medför också krav på att samhället till sitt förfogande har kompetenta och resursstarka aktörer. Den centrala näringspolitiska myndigheten är NUTEK. Regeringens politik har inneburit sänkta anslag och nedrustning flera år i rad.
Vi har tidigare i denna motion omnämnt hur EU nu alltmer aktiverar sin näringspolitik. EU-kommissionen har också under senare år byggt upp en betydande bevakning av bransch- och strukturutvecklingen inom EU. Varje år publiceras nu analyser av situationen inom alla branscher samt av den strukturella utvecklingen i industrin i sin helhet. Därtill har EU satsat på en ambitiös utveckling av statistikkontoret Eurostat.
Den offensiva näringspolitik som enligt våra förslag skall drivas, medför en, i förhållande till regeringen, ny syn på statens roll och möjligheter att påverka utvecklingen. Detta ger nya förutsättningar för myndighetsverksamheten. Till den statliga sfären av aktörer hör också de stora infrastrukturverken/bolagen som Telia, Postverket, SJ, Banverket och Vägverket samt Vattenfall.
Regeringen driver nu en kampanj för att bolagisera infrastrukturverken. Televerket är numera bolaget Telia. Posten kommer att bli bolag inom kort och det finns planer även för SJ och för delar av Vägverkets och Banverkets verksamhet. För regeringen är bolagisering bara ett första steg mot privatisering, där staten avhänder sig inflytande över verksamheten. Att privatisering av affärsverken är ett mål framgår också av uttalanden i budgetpropositionen. I bilaga 13 anges beträffande bl a Telia och Posten att det ''föreligger för närvarande inga konkreta planer på privatiseringar''. Uttryckssättet kan bara tolkas som att det finns planer, men att de ännu inte konkretiserats.
Den utveckling mot privatisering som regeringen vill ha kan vi socialdemokrater inte acceptera. I så gott som alla länder är det en självklarhet att nationella infrastrukturorgan är i samhällelig ägo. De har stor betydelse ur ett regionalt perspektiv. Betydelsen av att ha tillgång till kraftfulla aktörer ökar dessutom vid Europa- integrationen. I det europeiska samarbetet är det viktigt att ha kompetenta aktörer som kan bevaka svenska intressen. De stora infrastrukturverken kan i samhällets regi göra så i dag. En uppdelning och utförsäljning skulle omöjliggöra detta.
De statliga infrastrukturverken är en viktig tillgång inte bara för det näringspolitiska arbetet. De har en mycket stor betydelse som resurs i det regionalpolitiska arbetet. Med sin rikstäckning och med sin stora kapitalbas kan de genom upphandling vara en viktig miljöpolitisk aktör. Utan att göra avkall på internationella upphandlingsregler finns möjligheter att ha krav och villkor som gagnar miljön.
De statliga infrastrukturverken måste förbli i statlig ägo. I annat fall kommer verksamheten endast att styras av kortsiktiga vinstmaximeringsprinciper. Riksdagen bör göra ett uttalande av denna innebörd.
6.6 Strukturinsater i vissa branscher 6.6.1 Principer
I den svenska näringspolitiken har tidigare använts olika typer av branschprogram. Dessa program har syftat till att underlätta utvecklingen av livskraftiga och expansiva företag, vilka ofta är små eller medelstora. Åtgärderna inom programmens ram har varit breda och omfattat exportstöd, bidrag till konsultutredningar, utbildningsåtgärder och kreditgarantier.
EU bedriver för närvarande en betydligt mera aktiv och mera pragmatiskt inriktad näringspolitik än vad den svenska regeringen gör. Ministerrådet har t.ex. beslutat att starta diverse branschprogram inom industrier såsom data och elektronik, flygtillverkning, biltillverkning, bioteknik och andra underleverantörsindustrier.
Enligt vår mening bör det inom näringspolitikens ram kunna göras väl avvägda satsningar på olika branschprogram. Det finns i huvudsak två skäl för detta. För det första måste åtgärder vidtas som underlättar den strukturomvandling som nu måste ske i svensk industri. Våra förslag om kompetenshöjning och ytterligare FoU- insatser syftar till att ge förutsättningar för ökade kunskaper och höjd förädlingsgrad i den industriella produktionen. Som ett ytterligare inslag i detta arbete bör vissa branschprogram startas.
För det andra riskerar vi att hamna på efterkälken gentemot utvecklingen inom EU. Inför ett eventuellt medlemskap är det viktigt att vi har kompetens och erfarenhet av branschprograminriktade insatser inom industriell produktion. I annat fall kan svenska företag hamna i ett sämre utgångsläge jämfört med företag i andra europeiska länder.
EU:s målstyrda insatser vad gäller branscher med problem och/eller potentiella utvecklingsmöjligheter tas explicit inte upp i EES-avtalet. Det bör dock vara ett svenskt intresse, inte minst inför ett eventuellt medlemskap, att delta i branschprogrammen. I första hand bör våra ansträngningar inriktas på att kunna delta i dessa program.
Vår näringsstruktur kan dock kräva nationella program på särskilda områden. I särskilda motioner redovisar vi exempel på detta. Branschprogram som vi bör kunna satsa på är inom områden såsom livsmedel och skogsnäringen. Den verkstadstekniska delegation som tidigare funnits bör återskapas. Det är också angeläget att slå vakt om vår svenska gruvindustri. För att gruvnäringen långsiktigt skall överleva måste en fortlöpande satsning ske på baskartering och mineralprospektering. Sverige har en berggrund med mycket hög potential för nya fyndigheter av malmer. Prospekteringen ger grunden för den mineralutvinning som skall bedrivas i framtiden. Det är angeläget att det utgår stöd till prospektering.
För dessa ändamål har vi beräknat en total ram av 600 miljoner kronor. Av dessa medel bör 350 miljoner kronor fördelas nästa budgetår.
I det följande skisserar vi huvuddragen i ett skogsindustriellt program.
6.6.2 Skogsindustriellt program
De skogsbaserade näringarna förklarar mycket av skillnaderna mellan Sveriges och EU:s näringsliv och export. Sverige är världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror. Skogsnäringen står för mycket stor del av det svenska exportnettot. Skogsnäringen och ett aktivt skogsbruk är också av stor betydelse genom att det försörjer oss med en förnybar råvara. En ökad användning av förnybara råvaror är nödvändig om det skall gå att minska de globala koldioxidutsläppen.
Skogsnäringens framtida roll för sysselsättning, regional balans och ekonomisk tillväxt avgörs i vad mån den kan utvecklas på ett sätt som upprätthåller dess konkurrenskraft. I en aktiv näringspolitik måste ingå insatser som stärker denna för Sverige så viktiga näring.
Inom skogsnäringen finns det t.ex. stora eftersatta behov av FoU-insatser, Insikten om att det krävs ett integrerat synsätt från skog till marknad ställer högre krav på skogsbruket, industrin och produkterna. En hårdnande konkurrens från andra material och returfiber medför behov av satsningar på produkt- och teknikutveckling. Kunskaper om att producera utan miljöstörningar blir ett allt viktigare konkurrensmedel på marknaden. Det är viktigt att det bedrivs FoU i tillräcklig omfattning. Behoven av FoU-stöd är väl belysta (Ds 1991:62 och SoU 1991:83).
Exempel på andra insatser som understöder en positiv utveckling är bättre riskkapitalförsörjning, konkurrenskraftiga energipriser, utvecklingsprogram för den trämekaniska industrin och exportstöd. Det bör uppdras åt en särskild utredning att föreslå insatser under en femårsperiod. Programmet bör ha följande inriktning.
Skogsbruket
I dag utnyttjas ca 65 % av våra virkestillgångar. Det innebär att det finns en potential för ökad användning inom industrin, men även för andra ändamål såsom biobränslen. En viktig samhällsuppgift blir att skapa förutsättningar för att bättre ta till vara den skogliga naturresursen under former som är anpassade till de naturliga förutsättningarna. Här krävs både teknisk och organisatorisk utveckling för att bättre utnyttja skogen som energikälla.
Massa- och pappersindustrin
Efterfrågan på skogsråvara och produkter baserade på färsk fiber från skogsråvara kommer under 1990-talet att påverkas av de regler för återtagning och återvinning som nu bestäms. Dessa regler måste vara miljömässigt motiverade och grunda sig på livscykelanalyser. Utan att göra avkall på miljöambitionerna måste Sverige, tillsammans med övriga nordiska länder, slå vakt om den färskfiberbaserade industrin. Detta bör bl.a. ske i diskussioner om EU-direktiv om återvinnningsnivåer och returpapper.
Sågverksindustrin
Internationellt genomgår sågverksindustrin en period av teknisk omvandling och koncentration. Det kommer att bli allt viktigare att ha tillräckliga resurser för marknadsföring, vidareförädling och forskning. Mycket pekar på att kunderna i Europa kommer att koncentrera sig till allt större grupper. De ledande trävaruköparna kommer att söka handelspartner snarare än leverantörer i traditionell mening. En ny typ av affärsrelationer växer fram där service, produktutveckling och teknik är minst lika betydelsefullt som prisfrågor.
Svensk sågverksindustri måste därför få en betydligt starkare ställning som leverantörer av kundanpassade produkter på den internationella marknaden. En strukturanpassning krävs av branschen. Med tanke bl.a. på den regionalpolitiska betydelse som sågverken har är det motiverat att samhället engagerar sig i ett utvecklingsprogram för branschen.
Byggnadssnickeri- och trähusindustrin
Dessa branschers starka knytning till hemmamarknaden har fått till följd att kompetensen för export inte står i paritet med kunnandet om produktion och produktutveckling. Företagen har med den drastiska nedgången som drabbat hemmamarknaden i dag inte resurser att öka den kompetens som saknas. Ett program för kompetensutveckling med inriktning på export bör därför startas. Insatserna bör också täcka marknadsundersökningar samt direkta exportfrämjande aktiviteter.
6.7 Småföretag
De förslag vi lagt fram tidigare i denna motion har som bärande tema att de skall gynna småföretagsamheten. Det gäller såväl de insatser som gäller på kort sikt som de som görs med mer långsiktiga perspektiv.
Småföretagen spelar redan en viktig roll och kommer att få en allt mer central betydelse för att komma tillrätta med problemen i svensk ekonomi. Betydande insatser har redan gjorts för att främja dessa företags verksamhet, men mycket återstår att göra. Småföretagens utveckling kommer i mycket stor utsträckning att bestämma det svenska näringslivets framtid, tillgången på arbetstillfällen och förutsättningarna för en sund tillväxtorienterad utveckling.
Ett område som emellertid inte givits tillräcklig uppmärksamhet är exportens centrala betydelse för dessa företag. EU-integrationen medför ökade krav på de mindre företagen. Konkurrensen kommer att öka på hemmamarknaden samtidigt som nya marknadsmöjligheter öppnas på den integrerade västeuropeiska marknaden. Västeuropa blir redan genom EES-avtalets ikraftträdande en utvidgad och naturlig hemmamarknad. Flera länder i Östeuropa blir samtidigt allt viktigare marknader. Det gäller särskilt Baltikum, där inte minst de mindre företagen visar en påfallande ökad aktivitet. Den snabba ekonomiska utvecklingen i Fjärran Östern skapar vidare intressanta marknadsperspektiv även för de mindre företagen.
Insatser görs redan nu för att underlätta småföretagens exportansträngningar. Exportrådet, bl.a. rådets ''exportchef-att-hyra''-verksamhet, samt utvecklingsbolagens grundläggande rådgivning i exportfrågor till de mindre företagen kan särskilt nämnas.
Uthålliga exportframgångar kräver betydande kompetens på många områden. En viktig aspekt är företagens möjlighet att finna intressanta exportfinansieringslösningar. En förmånlig exportfinansiering kan vara en förutsättning för export samtidigt som den utgör ett viktigt konkurrensmedel. Denna fråga har hittills inte givits den uppmärksamhet som krävs för att de mindre företagen skall kunna ge ett än viktigare bidrag till exportutvecklingen och dess positiva samhällsekonomiska effekter.
I detta sammanhang vill vi återupprepa ett tidigare förslag från oss om att genomföra ett särskilt program för att befrämja export hos småföretagen. Inom en total ram på 350 miljoner kronor, varav 50 miljoner kronor nästa budgetår, bör ett program med konkret och handfast stöd och stimulans ges till små och medelstora företag för att komma ut på Europa- marknaden. Det handlar om kunskapsstöd av olika slag, t.ex. hjälp med marknadsföring, utbildning för förbättrade språkkunskaper och ökad förståelse för kulturella skillnader. Ett annan viktigt inslag i programmet skall vara att småföretag informeras om de möjligheter som ett kommande EES-avtal innebär. Det gäller bl.a. ökade möjligheter att konkurrera om uppdrag i en offentlig upphandling. I en Europasatsning ingår också att underlätta för utländska företag att investera i vårt land.
Vidare vill vi peka på att det stora antalet konkurser, som vi nämnde inledningsvis i denna motion, får negativa effekter inte bara för den som direkt drabbas, utan även indirekt för andra småföretag. Det är inte ovanligt att småföretag i sin egenskap av leverantörer drabbas av stora förluster när ett företag försätts i konkurs. Eftersom leverantörsfordringar i regel är oprioriterade har dessa företag en svag ställning i en konkurs. Detta måste rättas till. Regeringen måste snarast återkomma till riksdagen med förslag i denna riktning.
Många småföretagare drabbas av oseriösa konkurrenter som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet. De seriösa företagarna måste känna att de har stöd från statsmakterna i kampen mot den ekonomiska brottsligheten vilken alltjämt breder ut sig och ständigt förses med nya, raffinerade metoder. Seriösa företag och företagare hotas allvarligt av en osund konkurrens. Det är framför allt vissa näringsgrenar som domineras av småföretagare som drabbas.
Förebyggande insatser för att motverka ekonomisk brottslighet är nödvändigt. Var och en som vill och har förutsättningar skall ha rätt att starta företag. Något allmänt krav på näringstillstånd bör därför inte finnas. Brister i kompetens kan dock i många fall leda till ekonomisk brottslighet. Det är därför angeläget att information och utbildning till blivande företagare utvecklas.
Ett av syftena med vetorättsreglerna i MBL var att förhindra lag- och avtalsbrott. Dessa regler har utan tvekan haft en positiv verkan i kampen mot den osunda näringsverksamheten. Det är, inte minst med detta som bakgrund, högst anmärkningsvärt att den borgerliga majoriteten i riksdagen hösten 1993 fattat beslut om att avskaffa vetorätten i MBL.
Det är nödvändigt att såväl allmänheten som näringslivet informeras om vilka gigantiska summor som undandras samhället via ekobrottslighet. Samhället har ett ansvar för att påvisa de negativa effekterna, medverka till att där ekobrottslighet bedrivs skall den beivras. Förebyggande insatser för att motverka att ekobrottslighet uppstår kan därför komma att bli nödvändiga. I en särskild motion har vi föreslagit omfattande insatser för att bekämpa ekobrotten.
Näringspolitiken måste prioritera åtgärder för att främja kvinnors företagande. Särskilda insatser bör göras för att stödja kvinnor som vill starta egna företag eller på annat sätt engagera sig i små och medelstora företag. Detta gäller inte minst på mindre orter i glesbygd. NUTEK bör inom ramen för sina anslag ge särskilt stöd för utbildning, ekonomiskt stöd, rådgivning och bildandet av nätverk för kvinnliga småföretagare.
Det är också viktigt att satsa på det nyföretagande i kooperativ form som nu är på frammarsch. Av särskilt intresse är de kooperativa försök i glesbygden där man kombinerar småföretagande med samhällsservice. Lagstiftning och olika former av stödåtgärder måste anpassas till de särskilda villkor som gäller för kooperativ verksamhet.
6.8 Exportfrämjande och bistånd
Den svenska exportindustrin går nu för tillfället mycket bra. Det är dock angeläget att på olika sätt befrämja att denna situation håller i sig. En stor del av den internationella, ofta tekniktunga, projektexporten är kreditberoende. Detta gäller framför allt för de stora infrastrukturprojekten. Stora projekt som Sverige koncentrerat sig på är sådana där vi bevisligen är duktiga som telekommunikationer, elproduktion och eldistribution, transporter och bevattningsprojekt. I stor utsträckning riktar sig dessa projekt mot områden där det inte sällan krävs engagemang på mellanstatlig nivå.
Staten främjar idag genom Exportkreditnämnden (EKN) och BITS på olika sätt svensk industriexport. Det sker bl.a. genom U-krediter (BITS), kreditgarantier och s.k. mjuka krediter (EKN).
Det är angeläget att förutsättningslöst pröva alla vägar att göra nuvarande exportuppgång mer uthållig. Sverige kan inte agera annorlunda än våra konkurrentländer. I övervägandena om krediter bör betydelsen av industriell utveckling i Sverige spela en stor roll. Flera utvecklingsländer i Asien och Latinamerika genomgår en mycket dynamisk utveckling. Kina, Vietnam och Mexiko utgör exempel på länder med potentiellt enorma marknader. I Kina pågår bl.a. omfattande investeringar i telekommunikationer, vilket kan gagna svenska intressen och ge ökad sysselsättning i Sverige.
Det är också angeläget att EKN och BITS beaktar behovet av insatser i vårt närområde. Som exempel kan nämnas att det finns flera motiv för en kraftfull satsning på energiinfrastruktur i Östeuropa. Främst gäller det att stödja den demokratiska utvecklingen. Därutöver är det angeläget att minska miljöpåverkan i regionen och att ge arbete åt svensk tillverkningsindustri.
Biståndet måste i större utsträckning komma svenska företag tillgodo. Utan att ändra huvudinriktningen på svensk biståndspolitik borde det vara möjligt att i större utsträckning koppla denna till svensk industris exportmöjligheter. Framförallt måste återföringen av det multilaterala biståndet bli bättre. Det utgör f.n. ca 25 % av det totala biståndet. Svenska företag får tillbaka mindre än 1 % av detta. Biståndsmyndigheterna har här en viktig uppgift att genom aktiva kontakter med svenska företag uppmärksamma dessa på aktuella projekt. En årlig redovisning bör lämnas till riksdagen av hur mycket av biståndet som kommer svenska företag till del.
6.9 Energi
En tryggad tillgång på el och annan energi på för omvärlden konkurrenskraftiga villkor är en viktig del inte bara för energipolitiken, utan även för näringspolitiken. De energipolitiska målen har kunnat uppnås och tillgången på säker och billig energi har också varit en komparativ fördel för svensk industri. Detta är viktigt eftersom Sverige har, och kommer under överskådlig tid att ha, en stor andel elintensiv industri.
Det har därför varit av särskilt värde att energipolitiska beslut har kunnat fattas över blockgränserna. Vi socialdemokrater inledde 1990 förhandlingar med folkpartiet och centerpartiet. Förhandlingarna ledde till en överenskommelse om energipolitiken i januari 1991. Den nuvarande regeringen har ställt sig bakom uppgörelsen, vilket innebär att det nu står fem partier bakom beslutet.
En av målsättningarna med uppgörelsen var att fokusera arbetet på att uppnå resultat för att klara riksdagens beslut om avveckling av kärnkraften. I uppgörelsen skrevs: ''När kärnkraftsavvecklingen kan inledas och i vilken takt den kan ske avgörs av resultaten av hushållningen med el, tillförseln av el från miljöacceptabel kraftproduktion och möjligheterna att bibehålla internationellt konkurrenskraftiga priser.''
Enligt vår uppfattning är 1991 års energiöverenskommelse en bra grund att stå på när det gäller att utforma och utveckla den energipolitik som skall gälla under resten av 1990-talet. I budgetpropositionen anges att programmen enligt uppgörelsen löper som planerat och att resultaten motsvarar de mål som låg till grund för uppgörelsen.
Regeringen har till lagrådet överlämnat ett förslag om handel med elektricitet. I lagrådsremissen finns inte utrett hur detta påverkar möjligheterna till omställning av energisystemen eller övriga energipolitiska konsekvenser. I stället för egna bedömningar har regeringen publicerat diverse konsultrapporter i en särskild publikation (Ds 1994:2). Dessa rapporter kommer av allt att döma inte att remissbehandlas.
Viss oenighet synes råda inom regeringen om energipolitiken. Vi socialdemokrater vill slå vakt om den enighet som tidigare har kunnat uppnås om energipolitiken. Beslutet om avveckling av kärnkraften och minskning av koldioxidutsläpp ligger fast. Det bästa sättet att garantera detta är en fortsatt bred enighet om energipolitiken. I vilken form detta kan säkerställas är inte det viktiga, men vi föreslår att en parlamentarisk beredning tillsätts. Beredningen skall dels följa upp och utvärdera de åtgärder som vidtagits efter 1991 års överenskommelse, dels analysera de energipolitiska konsekvenserna av de föreslagna nya reglerna för elmarknaden. Beredningen som skall arbeta snabbt, skall med största möjliga enighet föreslå de åtgärder som är nödvändiga för att klara de energipolitiska målen. Riksdagen bör göra ett uttalande av denna innebörd.
Ett konkret exempel på ett område som borde studeras närmare är möjligheterna till alternativ elgenerering. Här kan nämnas ett aktuellt projekt i Lysekil. Vid Scanraff, som är ett av Europas modernaste raffinaderier, uppstår vid processen som restprodukt upp till 1 miljon ton högsvavlig tjockolja. Produkten kan av miljöskäl icke säljas i Sverige utan exporteras. Större delen förbränns i Europa utan rening, varvid stora utsläpp av SO 2 och NO x sker.
Det finns i dag en process -- förgasning av tjockolja -- som möjliggör en långtgående rening av både svavel- och kväveoxider samtidigt som man erhåller en effektiv generering av el. Enligt uppgift skulle en byggnation och integrering av en sådan förgasningsanläggning vid Scanraff ge möjlighet att generera 400 megawatt el till konkurrenskraftigt pris. Anläggningen kräver omfattande investeringar. Beredningen bör överväga angelägenheten av samhälleligt stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny näringspolitik,
2. att riksdagen beslutar återkalla det bemyndigande som hösten 1991 gavs regeringen att sälja ut statliga företag,
3. att riksdagen beslutar rikta anmärkning mot regeringen för brott mot moratoriet i krisuppgörelsen vad gäller försäljning av statliga företag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta spelregler och god lönsamhet för näringslivet,
5. att riksdagen hos regeringen begär att statens aktieinnehav i förvaltningsbolagen Atle och Bure säljs och att av intäkterna vid försäljningen 300
miljoner kronor förs till utvecklingsbolagets lånekapital,
6. att riksdagen hos regeringen begär att AP-fonderna ges rätt att placera ytterligare 10
miljarder kronor i aktier i mindre företag,
7. att riksdagen begär att regeringen i kompletteringspropositionen återkommer med förslag till hur konkurrenssituationen inom banksystemet kan förbättras,
8. att riksdagen för budgetåret 1994/95 beslutar anvisa ytterligare 50
miljoner kronor för stöd till uppfinnarverksamhet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts om tillämpad teknisk forskning och utveckling,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en kraftig utbyggnad av antalet platser i högskolan, gymnasieskolan och komvux i enlighet med vad som anförts i motionen,1
11. att riksdagen hos regeringen begär utredning om en ny teknisk högskola,1
12. att riksdagen hos regeringen begär att regeringen senast i samband med kompletteringspropositionen återkommer med ett förslag till ett hållbart och sammanhållet program för att öka kompetensutvecklingen i näringslivet,
13. att riksdagen hos regeringen begär att en nationell plan för utbyggnad av infrastrukturen snarast upprättas,2
14. att riksdagen hos regeringen begär att en IT- kommission snarast bildas med syfte att samordna utvecklingen av den framtida informationsteknologiska infrastrukturen,2
15. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1994/95 anvisa 350
miljoner kronor för insatser i vissa branscher i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om skogsindustriellt program i enlighet med vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om hantering av leverantörsfordringar i samband med konkurser i enlighet med vad som anförts i motionen,3
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att främja kvinnors företagande,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på nyföretagande i kooperativ form,
20. att riksdagen beslutar att anvisa 50
miljoner kronor för åtgärder för småföretagens exportverksamhet,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportfrämjande åtgärder och bistånd i syfte att stödja svenskt näringsliv,4
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en parlamentarisk beredning på det energipolitiska området.
Stockholm den 25 januari 1994 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s) 1 Yrkandena 10,11 hänvisade till UbU 2 Yrkandena 13,14 hänvisade till TU 3 Yrkande 17 hänvisat till LU 4 Yrkande 21 hänvisat till UU