Bakgrund
Regeringens finansplan 1994/95 bygger på den något äventyrliga förutsättningen att BNP per capita kommer att svänga från minus 1,9% 1993 till plus 2,4% 1994. Det krävs vidare en årlig uthållig BNP-tillväxt på minimum 4% till slutet på 1990-talet för att klara av regeringens målsättning att då ha uppnått en halvering av dagens arbetslöshet, en förutsättning för att Sverige skall kunna behålla sina trygghetssystem något så när intakta.
För att klara av detta svåra beting måste dagens i och för sig glädjande uppgång i exporten bli uthållig och snarast generera industriinvesteringar. Exportuppgången 1993 har beräknats till 7% i volym. Finansplanen räknar med 11% för 1994, medan Industriförbundet behåller 1993 års siffra. 1995 beräknar man att effekterna av devalveringen börjar klinga av, vilket medför att exportens tillväxttakt avtar.
Trots exportens uppgång har våra exportmarknadsandelar under 1993 endast stigit marginellt. Exporten till våra viktigaste marknader OECD-länderna sjönk med 1%. Under perioden 1987 -- 1992 föll våra exportmarknadsandelar med ej mindre än 20%. Vi måste därför i dag satsa hårdare än någonsin på exporten och Nyd har därför i separata motioner föreslagit en lång rad åtgärder av vilka en av de viktigaste är att göra EKN mer marknadsinriktad och därmed mer konkurrenskraftig.
Policy EKN
Regeringen har i prop. 89/90:44 anfört bl a, att EKN:s garantiverksamhet borde bedrivas med målet, att den skall gå ihop. Med en total arbetslöshet på över 600 000 personer ter sig detta regeringens 3 år gamla direktiv orimligt och EKN måste erhålla nya instruktioner, vari det klart måste anges att EKN normalt skall kunna ta rimliga risker. t.o.m. avsevärda risker, om därvid bara sysselsättning för svensk industri kan garanteras. Det fordras därvid krafttag från EKN:s företagsledning att inom bolaget få till stånd en mer marknadsinriktad företagskultur, som accepterar att EKN periodvis kan drivas med stora underskott.
Ny huvudman
För att underlätta för EKN att bli mer försäljningsinriktad föreslår vi, att regeringen beslutar att den nya huvudmannen blir Sveriges Exportråd, som är ett 50/50 joint venture mellan Staten och Sveriges näringsliv, representerat av Sveriges allmänna exportförening. Vi föreslår i en separat motion att samtliga utlandsrelaterade statliga bolag och organisationer som t.ex. Bits, Swedecorp, Swedefund, Sidas upphandlingsverksamhet överförs till Exportrådet, som med sin företagsinriktade styrelse och ledning lättare kommer att få de biståndsrelaterade insatserna att komma det svenska näringslivet till godo.
Privatisering
Som ett framtida ytterligare steg för att få EKN än mer företags- och affärsinriktat föreslår Nyd, att regeringen tillsätter en utredare för att undersöka möjligheterna att privatisera EKN:s verksamhet i första hand beträffande garantier, som täcker i första hand korta krediter. Redan i dag finns konkurrerande privata institut.
Avskrivning av gamla utestående fordringar
EKN har en ansenlig bunt gamla utestående kundfordringar -- cirka 3,9 miljarder -- som löpande borde ha avskrivits men som rullats med i EKN:s redovisning år efter år. Regeringen bör undersöka hur dessa utestående kundfordringar på lämpligaste sätt kan nedskrivas.
Ramar för EKN-garantier
Även om regeringen i årets budget tagit fasta på vår hemställan i förra årets motion om en höjning av kreditramen för exportkreditgarantier från 70 till 100 miljarder föreslog man i årets proposition endast en höjning från 70 till 90 miljarder. Med tanke på en förhoppningsfullt aktiverad marknadsföring av exportkreditgarantier föreslår vi att exportkreditramen höjs till 100 miljarder.
Exportkreditgarantiram Ryssland Balticum
Regeringen uppdrog våren 1993 åt EKN att upprätta en speciell exportkreditram för Ryssland och Balticum. Ramen är 1 miljard kr och löper tills den är fullt utnyttjad. En begränsning är, att endast hårdvalutarelaterade projekt kan komma i fråga. Vi anser det felaktigt, att på detta sätt utestänga investeringar, som endast ger avkastning i de lokala valutorna. Då EKN hittills gjort utfästelser om garantier för 400 miljoner, medan projekt för 1,6 miljarder är under beredning hemställer vi att exportkreditramen höjes till 4 miljarder. Vi följer därvid budgetpraxis och gör en avsättning till förlustreserv på 450 miljoner eller med 15 % för varje miljard. Den totala förlustgarantireserven kommer därvid att uppgå till 690 miljoner. För att möjliggöra ett bättre utnyttjande av exportkreditramen föreslår vi att Polen inkluderas bland de godkända länderna.
Investeringsgarantier
EKN ansvarar även en investeringsgarantiram på 2 miljarder, som emellertid utnyttjats dåligt. EKN bör aktivera sin marknadsföring till bland annat de svenska företag, som planerar att investera i marknaderna på andra sidan Östersjön. På grund av det dåliga utnyttjandet finns det för tillfället ingen anledning att öka dessa garantier.
EKN:s premiepolitik
I korthet går EKN:s premiepolitik ut på att man skall vara konkurrenskraftig på marknader med låg kreditrisk, medan man försöker styra svenska företagare från högriskmarknaderna genom att erbjuda högre i vissa fall avsevärt högre premier än konkurrerande kreditinstitut. Det finns på sista tiden exempel, som pekar på att EKN på marknader som Indien och Sydafrika erbjudit premier, som varit dubbelt så höga som vad som erbjudits av engelska konkurrenter. I dagens arbetsmarknadssituation måste EKN åläggas att minimummatcha konkurrerande garantiinstituts premier.
Självrisk
EKN låter exportörerna normalt stå för en 10--20- procentig självrisk samt karenstidsränta. Genom att begära en internationellt sett för hög självrisk vältrar EKN över på företagen risker, som man själv inte är beredd att ta.
Förhandsbesked
Finansieringen av utlandsaffärer är speciellt komplicerad för småföretag, då affärsbankerna i dag har exceptionellt höga fordringar på säkerheter. Småföretagen är därför beroende av att få snabba förhandsbesked från EKN beträffande garantier för att de med hjälp av dessa skall kunna erhålla bankkrediter, något som ofta är en förutsättning för att en affär skall kunna genomföras. EKN bör med tanke på bland annat sysselsättningsaspekter vara aktsam med att i onödan krympa framför allt storföretagens projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN bör ges instruktioner om att dess verksamhet skall drivas med i vissa fall stort risktagande speciellt när sysselsättningspolitiska skäl föreligger,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN bör underställas Sveriges exportråd för att få en mer marknadsinriktad profil,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredningsman bör tillsättas för att undersöka möjligheterna att inledningsvis privatisera EKN:s korta kreditgivning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN skall föreslå regeringen en avskrivningsplan för gamla utestående kundfordringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den totala ramen för EKN- garantier bör höjas till 100 miljarder kronor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att exportkreditgarantierna till Baltikum och Ryssland bör höjas till 4 miljarder kronor och att även garantier till Polen skall kunna inräknas i detta belopp,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN:s premiepolitik på alla marknader måste kunna matcha konkurrenternas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN:s politik beträffande självrisk måste vara konkurrenskraftig i jämförelse med andra garantiinstitut,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att EKN kan ge snabba förhandsbesked beträffande villkoren för begärda garantier.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Bert Karlsson (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Bengt Dalström (nyd) Peter Kling (nyd) Lars Moquist (nyd)
1 Yrkande 6 hänvisat till UU