I takt med att brottsligheten ökat, har marknaden för bevakningsbolag ökat. Detta har i praktiken inneburit att en del mindre seriösa bolaget har etablerat sig i denna bransch. I Stockholm drog under våren och sommaren ett bevakningsbolag på sig ett flertal polisanmälningar. Många av de anställda som arbetade i bolaget var inte godkända av länsstyrelsen. Dessutom har bolaget ett flertal anmälningar som gäller hot eller våldsbrott. Vid några av de näringsställen som företaget bevakar utspelades under våren och sommaren många incidenter med slagsmål där upp till 20--30 personer var inblandade.
Polisen beskriver bevakningsbolagets agerande som mycket provocerande och skriver i ett brev till Länsstyrelsen i Stockholm ''att det har inte räckt med en normal insats från polisens sida. Det har varit sådana känslor i svallning att upp till fem radiobilar, bussar och piketer har varit tvungna att åka till platsen för att få ordning och klarhet i vad som hänt.''
Rikspolisstyrelsens uppfattning var att auktorisationen för företaget borde återkallas. Men Länsstyrelsen i Göteborg där företaget startade sin verksamhet för att senare flytta sin verksamhet till Stockholm hade en annan uppfattning. Och tillsynen för det berörda företaget låg fortfarande på Länsstyrelsen i Göteborg.
Detta är endast ett exempel, det förekommer fler likartade fall i landet. Detta reser naturligtvis frågorna: Är länsstyrelsen den som skall utöva tillsynen? Skall inte tillsynen föras över till den myndighet där företaget bedriver sin huvudsakliga verksamhet?
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av gällande lagstiftning när det gäller tillsyn över bevakningsbolag.
Stockholm den 25 januari 1994 Johnny Ahlqvist (s) Lars-Erik Lövdén (s)