Kvinnligt företagande blir allt vanligare och det finns en stor potential i framtiden som vi bör slå vakt om. Det är ofta fråga om mindre företag -- än så länge -- och i stor utsträckning nyföretagande där ett av problemen är att man inte får låna mindre belopp. Tyvärr har det också visat sig mycket svårare för kvinnor att finansiera sin verksamhet i vår mansdominerade värld.
Givetvis förutsätter vi, att samma krav på hållbara affärsidéer skall tillämpas i utlåningen av riskkapital för kvinnligt företagande som för lån för övrigt företagande. Det är alltså affärsidén som måste vara utslagsgivande.
Med anledning av att staten har satsat stora pengar i riskkapitalbolagen, av de tidigare löntagarfondsmedlen, borde vi ge kvinnorna tillgång till ett riskkapital för kvinnligt företagande. Det finns för närvarande ett betydande överkapital i Fond 92-94, på grund av den extrema börsutvecklingen, som ingen kalkylerat med.
Vi föreslår därför att det avsätts 2 miljarder kr. för detta ändamål, senast i regeringens kompletteringsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bilda ett riskkapitalbolag för kvinnligt företagande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att från Fond 92-94 överföra aktier och/eller kontanta medel till ett värde av 2 000 000 000 kr till det angivna riskkapitalbolaget för kvinnligt företagande.
Stockholm den 23 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Bert Karlsson (nyd) Harriet Colliander (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Bengt Dalström (nyd)