Skogsindustrin är idag en ekonomisk motor för Sverige, som med mer än hälften bidrar till nettoexportintäkterna. Enbart massa- och pappersindustrin står för cirka 50% av exportnettot. Dessa intäkter har god regional spridning och ger ekonomisk bärkraft i regioner utanför storstäderna. Skogsindustrin har stor betydelse för näringar såsom skogsbruk, transporter och verkstadsindustri m.m.
Avverkningsmöjligheterna i den ständigt växande svenska skogen utnyttjas bara till 60 %. Skogen utgör därför en väsentlig dold reserv med stor potential för framtida tillväxt av ekonomi och sysselsättning.
Skogsbruket och skogsindustrin är sannolikt de enda storskaliga industrisystem som kan klara Rio-konferensens mål om uthållighet och utveckling. Det skogsindustriella systemet med förnybara råvaror och produkter som kan återanvändas är i balans med det stora naturliga kretslopp som styr vårt klimat och vår miljö. Skogsbruk och skogsindustriell verksamhet kommer att få en ökad betydelse för världens växande framtida behov av såväl råvaror som energi.
Det finns därför på lång sikt en hållbar bas i Sverige för framställning av i traditionell mening skogsindustriella produkter, men även andra produkter såsom t.ex. polymena material, där vedråvaran utgör utgångspunkten.
Med skogsindustrin som bas kan också leveransföretag och tjänsteföretag utvecklas.
Skogsindustrin befinner sig i dag i en situation då det föreligger ett starkt ökat behov av resurser för förstärkning av forskning och utbildning på det skogsindustriella området. Detta har stor betydelse för Sveriges fortsatta och långsiktiga konkurrenskraft på den internationella marknaden.
De kommande åren blir mycket avgörande för Sveriges möjligheter att behålla en stark massa- och pappersindustri. Denna står inför snabb och total omställning från bulkprodukter till teknikintensiva och högt specialiserade produkter.
Det handlar om mera kundspecifika produkter, med kortare produktcykler, en större teknikandel i produkt och produktsystem samt högre teknikinnehåll i produktionen för kvalitet och effektivitet.
Svenska företag har på vissa områden en hög teknisk kompetens. Men för att klara en fortsatt utveckling krävs en ökad vetenskaplig bas. För att omsätta vetenskapliga rön i industriell skala behövs också ett effektivt system för att vidareutveckla och länka samman den grundläggande forskningen med den industriella verkligheten. Det behövs ett sammanhållet forskningssystem.
Det svenska forskningssystemet inom skogsindustrin bygger på ett samarbete på hög vetenskaplig nivå mellan industrin, Träforskningsinstitutet (STIF) och Tekniska högskolan i Stockholm samt på goda kontakter med svenska högskolor och universitet och med internationell forskning. För att klara den internationella konkurrensen är det av största vikt att staten vidareutvecklar detta system genom resursförstärkning för såväl STIF som KTH:s skogsindustriella forskning.
I en statlig utredning (Ds 1991:62) fastslås tydligt att antalet professurer och högskolebefattningar som verkar för skogsindustrin är klart otillräckligt i förhållande till branschens betydelse.
Det har i olika sammanhang framförts att staten måste bidra med bättre resurser för fler professurer med skogsindustriell inriktning, vilka kan bidra till grundforskning, forskarutbildning, vidareutbildning och efter behov grundutbildning. Det är nödvändigt att skogsindustrin medverkar i denna resursförstärkningar.
Svensk skogsindustri är i dag mycket internationell, och det är viktigt att Sverige upppehåller hög kompetens och kan spela en viktig roll i ett europeiskt forskningsnätverk inom det skogsindustriella området.
En offensiv satsning ger oss möjlighet att få behålla såväl industriproduktion som vetenskaplig kompetens i Sverige. Frågan är väl utredd av bl.a. professor Lennart Schotte (Kunskap för konkurrenskraft -- skogsindustriell kunskapsförsörjning, Ds 1992:62) och Morten Knudsen (FoU för industriell utveckling, SOU 1991:83). Båda drar slutsatsen att STIF och KTH är en utmärkt bas, men att ökade resurser är nödvändiga.
Träförädlingsindustrin är för närvarande, i likhet med massa- och pappersindustrin, i stort behov av ökade statliga insatser för forskning och utveckling. Svenska sågverk och träföretag är för svaga för att med egna medel driva forskning och utveckling.
De branschprogram för skogsindustrin som har avvecklats vid Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) bör åter startas. Stora insatser kan också göras genom branschförbund och branschforskningsinstitutet TRÄTEK.
Forskningen för fortsatt förädling av skogsråvaran är mycket blygsam. Det är av stor strategisk betydelse för landet att tendensen till minskade statliga satsningar på forskning inom den skogsförädlande sektorn bryts och att ökade resurser i fortsättningen ges.
Branschforskningen inom TRÄTEK är viktig, men underdimensionerad i förhållande till de framtidsinriktade behoven.
För den träförädlande industrin krävs nu både riktade och snabba åtgärder och långsiktiga satsningar. Det är av stor strategisk betydelse för landet att tendensen till minskade statliga satsningar på forskning inom den skogsförädlande sektorn bryts och att ökade resurser tillförs.
Staten har ansvaret för att Sverige har en stark forskningsinfrastruktur. En sådan består av ett system som klarar industrins behov av grundläggande forskning, rekrytering och utbildning av teknisk personal samt överföring av vetenskapligt kunnande till industriell verklighet.
Det är av stor vikt att forskningen leder till att ny teknik, präglad av insikter om och nödvändigheten av att åstadkomma en ekologiskt uthållig samhällsutveckling.
Det finns därför anledning att överväga hur forskningen om naturresurserna ska byggas ut och integreras med teknisk/industriell utveckling. Lantbruksuniversitetets roll bör diskuteras i detta sammanhang. En kraftig förskjutning av Lantbruksuniversitetets profil från areella näringar till naturresursorienterad forskning bör ske.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser för forskningen inom skogsindustrin,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av branschprogram för skogsindustrin.
Stockholm den 25 januari 1994 Birgitta Johansson (s) Hans Gustafsson (s) Axel Andersson (s) Bo Finnkvist (s) Reynoldh Furustrand (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Bo Bernhardsson (s) Sylvia Lindgren (s)