Sverige har en berggrund med mycket hög potential för nya fyndigheter av malmer. Inte minst i Västerbotten finns mycket goda förutsättningar till nya fyndigheter. Många uppslag har också hittats i norra Sverige i den mineraljakt som bedrivits under ett antal år, och dessa fynd visar på resurser som skulle kunna leda till att en långsiktig malmreserv skulle kunna skapas.
Ett sätt att översiktligt visa på ett lands malmresurser, och därmed potentialen för nya fyndigheter, är att ange produktionen av olika metaller per kvadratkilometer landyta. Vid en sådan jämförelse hamnar Sverige bland de främsta i världen när det gäller ädelmetaller. Detta visar att Sverige är ett land med mycket goda förutsättningar för prospektering.
Värdet av den svenska malmen och mineraltillgångarna är med andra ord mycket högt.
Gruvverksamheten är till sin natur långsiktig. Det krävs flera aktiviteter under en följd av år för att säkerställa en prospektering som möjliggör lönsam gruvdrift. Denna verksamhet lämpar sig inte för kortsiktigt lönsamhetstänkande utan kräver uthållighet. Detta krav på långsiktighet är det främsta skälet för staten att engagera sig i gruvnäringen och visa sin tilltro till dess framtid.
Baskartering
Det är angeläget att SGU utökar baskarteringsverksamheten framförallt i Västebottens län. Avsikten med denna verksamhet är att få fram ett informationsunderlag för prospekteringsverksamheten. Risken är ändå uppenbar att tiden är för knapp för att prospekteringen skall kunna ge resultat, och detta medför att gruvdriften därmed äventyras.
Prospektering
Prospekteringen skall ge grunden för den mineralutvinning som skall bedrivas i framtiden. Generellt sett är prospektering en långsiktig investering med ett högt risktagande, som är svår att göra företagsekonomiskt lönsam. Faran är därför uppenbar att malmletning som bedrivs av företagen reduceras vid låga malmpriser och dålig lönsamhet och att den koncentreras till prospektering och gruvundersökningar inom den s.k. närprospekteringen i eller i omedelbar närhet till befintliga gruvor.
Under senare delen av 80-talet har staten genom NSG i stort sett ensam fått bedriva fältprospektering och letning efter industrimineraler. I nästan alla länder sker någon form av övergripande statlig prospektering och/eller subventioner till denna verksamhet. Normalt anses det i bästa fall ta ca 10 år från ett prospekteringsbeslut tills en gruva kan vara i drift. Därför kan man konstatera att tiden är knapp för att genom prospektering kunna bibehålla en gruvindustri i Sverige med nuvarande betydelse och storlek. Att, som regeringen nu gör, helt nedrusta statens medverkan i prospekteringen är aningslöst.
Den statliga prospekteringen har också en mycket stor betydelse för företag i industrimineralbranschen, en bransch som är större än den traditionella malmbrytningen. Dessa företag bedriver i princip ingen egen prospektering utan är för sin framtida överlevnad helt beroende av de statliga insatserna. Sverige har i dag ett betydande importbehov av industrimineral trots att vår berggrund har mycket hög potential för sådana fyndigheter.
Mot bakgrund av de snabbt minskande reserverna och de goda förutsättningarna för nyfynd är det naturligt med en kraftigt ökad satsning på prospektering för nya fyndigheter. Så har emellertid inte skett. Tvärtom har den totala prospekteringen kraftigt reducerats från ca 205 miljoner kronor 1981 till ca 120 miljoner kronor 1990 (löpande penningvärde). För att svensk gruvhantering på sikt skall kunna överleva måste vi hitta lika mycket som vi bryter.
Forskning
Forskningen inom svensk gruvnäring ligger på en hög internationell nivå. Tyvärr har statens anslag till denna forskning minskat under de senaste åren.
Det är angeläget att staten tillsammans med gruvindustrin satsar rejält på forskning och utveckling. Särskilt viktigt är att ett effektivt nätverk bildas mellan högskolor och institut, både i Sverige och andra länder.
Några områden som industrins företrädare via MITU (Stiftelsen Mineralindustrins Teknikutveckling) föreslagit är s.k. spetsforskning inom malmgeologi, teknisk mineralogi, energiteknik samt berg- och mineralteknik.
Mineraljakten
Mineraljakten är en organiserad pristävling med syfte att stimulera allmänheten att, som komplement till den yrkesmässiga prospekteringen, leta efter malm, industrimineral och nyttosten. Vi anser att mineraljakten skall fortsätta, men att det behövs fler aktörer. Därför bör Norrlandsfonden få i uppgift att samordna de olika intressenterna. Med de kontakter som Norrlandsfonden har med företag och myndigheter skulle fonden kunna bli den huvudman som utvecklade mineraljakten i Sverige. Norrlandsfonden bör tillföras medel för denna samordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av statligt engagemang i prospekteringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökning av baskarteringsverksamheten i Västerbottens län,
3. att riksdagen hos regeringen begär att Norrlandsfonden ges ett samordnande ansvar för mineraljakten.
Stockholm den 25 januari 1994 Mats Lindberg (s) Georg Andersson (s) Lena Boström (s) Rinaldo Karlsson (s) Carin Lundberg (s)