Sverige behöver nya jobb. Det är en mycket tuff utmaning att nu försöka finna och utnyttja de potentialer som finns för att öka sysselsättningen.
Under andra hälften av 1980-talet tillkom 1,5 miljoner nya jobb i Sverige. Men samtidigt försvann 1,3 miljoner och därför blev nettotillskottet ''bara'' två hundra tusen. Den viktigaste uppgiften under resten av 1990-talet är att åstadkomma villkor som ger fler företag som i sin tur kan ge ett bättre netto än på 1980-talet mellan nya jobb och jobb som faller bort.
Både i den privata och offentliga sektorn har arbetstillfällen försvunnit under senare år. Men det är framför allt i den privata sektorn som de flesta nya jobben måste skapas. I slutet av 1980-talet tillkom sju av tio nya jobb i mindre företag. Det visar hur viktiga de är.
Ett utmärkande drag för Sverige är att nyetableringarna i tillverkningsindustrin har minskat praktiskt taget kontinuerligt sedan 70 år tillbaka. Nu är det dags att göra något åt detta.
Det förutsätter ett positivt företags- och företagarklimat. Regeringen har under mandatperioden drivit igenom en rad åtgärder för att klimatet, i synnerhet för de mindre företagen, skall bli bättre. Bland annat har skatter sänkts, skattereglerna förbättrats, arbetsrätten modifierats, försörjningen av riskkapital underlättats, avregleringar skett, och i mars 1994 kommer man att föreslå en rad förbättringar för innovatörer. Stora satsningar på högre utbildning och forskning har också gjorts. Detta är frågor som folkpartiet länge kämpat för och aktualiserat både genom motioner och på annat sätt.
Regeringen har även sett över den nu rådande strukturen för försörjning av riskvilligt kapital. De regionala utvecklingsfonderna har omvandlats till bolag och därmed fått en mer flexibel och ändamålsenlig verksamhetsform. De beslut om återbetalning av stiftelsekapital till statskassan som tidigare fattats har undanröjts. Förutsättningarna för ett aktivare stöd till nystarter och utveckling av småföretag är mycket goda.
Trots att många nya företag i etableringsfasen brottas med problem, är nyföretagandet oerhört viktigt för att på sikt skapa underlag för tillväxt i näringslivet som helhet.
Småföretagandet dominerar
Sverige har ca 422 000 småföretag (exklusive jord- och skogsbruken). Nästan alla är småföretag med färre än 200 anställda. Mer än 99 procent av de privata företagen är småföretag och det är alltså dessa som dominerar vårt näringsliv.
Småföretagen brukar också delas upp i grupper, nämligen över och under 50 anställda. Samma sak gäller här -- de minsta företagen med färre än 50 anställda utgör nästan hela gruppen småföretag. Om vi skulle använda samma definition på storföretag som EU, det vill säga dra gränsen vid företag med minst 500 anställda, så har Sverige endast 425 storföretag eller mindre än 0,1 procent.
Denna statistiska bakgrund får naturligtvis inte tolkas som en nedvärdering av de svenska storföretagen. Storföretagens volymer och banbrytande arbete på världsmarknaden ger Sverige gott renommé, exportinkomster och skapar förutsättningar för många tusentals företag här hemma.
Det är dock mindre känt att de små privata företagen sysselsätter närmare 1,1 miljoner människor och dominerar inom alla branscher. Denna bakgrund belyser till en del småföretagens stora betydelse för svenskt näringsliv.
Tilläggas bör att en dynamisk småföretagssektor är viktig inte bara för sysselsättningen, utan den har också en avgörande betydelse för möjligheterna att bredda näringslivsstrukturen i utsatta regioner. På många mindre orter har småföretagen en livsavgörande betydelse för bygden.
Marknadsekonomi
För oss liberaler är marknadsekonomin den självklara basen i ett välfärdssamhälle. Planhushållningen har på ett påtagligt sätt under de senaste åren visat sin oduglighet i ett flertal länder i t ex Europa. Med endast ett fåtal undantag har nu alla världens länder insett marknadsekonomins fördelar.
Fritt näringsliv och enskilt ägande är ingen garanti för demokrati. Men i länder där detta förbjuds, där den enskilda medborgaren förhindras att i företagsform skapa och utveckla egna idéer, saknas en grundförutsättning för en demokratisk samhällsutveckling. Ingenstans i världen har ekonomisk planekonomi och centralstyrning kunnat förenas med politisk demokrati.
För att marknadsekonomin skall fungera krävs livskraftiga små och medelstora företag. En flora av småföretag sprider det ekonomiska inflytandet och motverkar kartellbildningar och maktkoncentration.
Detta ger konsumenten möjlighet att genom fritt köpval och prisjämförelser påverka och styra vad som skall produceras. Småföretagens närhet till kunderna gör marknadsekonomins signalsystem effektivt. Genom flexibel, snabb och högkvalitativ tillverkning och korta beslutsvägar kan de snabbt anpassa sig till förändrade krav.
Företagande förutsätter företagare
När man talar om ett bra företagsklimat är det viktigt att poängtera att det inte bara är reformer som skall och kan förbättra för företagen. Lika viktigt är att förändra inställningen till företagandet och företagaren. Socialdemokraterna har under lång tid haft en njugg inställning till företagandet. Man har gynnat storföretagen på småföretagens bekostnad. Socialdemokraterna verkar ha svårt att inse att företagande förutsätter företagare. Om vi skall kunna få en framgångsrik företagsamhet i Sverige måste vi börja acceptera och uppmuntra framgångsrika företagare.
Förändringar genom bl a lägre skatter, bättre arbetsrättslagstiftning och en positiv attityd leder till att fler vill driva företag. Men det krävs inte bara vilja, man måste våga också. Våra sociala trygghetssystem är därför också en viktig del i företagarklimatet. Fler vågar välja att starta företag framför ett vanligt jobb om de vet att man även som företagare omfattas av den generella välfärden.
Näringsfriheten måste skyddas
Folkpartiet liberalerna har länge arbetat för den fria etableringsrätten. Vi menar att fri etableringsrätt är en nödvändig förutsättning för marknadsekonomin. Folkpartiet liberalerna har därför krävt att näringsfriheten grundlagsskyddas. För oss är det därför mycket positivt att regeringen nyligen lagt fram ett sådant förslag för riksdagen.
För folkpartiet liberalerna är det en viktig princip att företag inte får diskrimineras på grund av att de är enmansföretag och/eller saknar kollektivavtal. När en fackförening av det skälet motsätter sig att ett företag anlitas anser vi att det är ett allvarligt ingrepp i näringsfriheten. Då detta är frågor som vi länge kämpat för är det mycket glädjande att vi kunnat vara med och driva igenom att: den fackliga vetorätten mot entreprenader slopas, stridsåtgärder mot enmans- eller familjeföretag förbjuds.
Satsa på FoU-intensiv produktion
Ett problem för industriutvecklingen i Sverige är att vi har halkat efter vad gäller produktion som bygger på forskning och utveckling (FoU). Från mitten av 1970-talet och fram till mitten av 1980-talet minskade andelen industriproduktion som härrörde från FoU-intensiva branscher från 90 procent av genomsnittet i industriländerna till 60 procent.
Det är nu angeläget att Sverige som ett väl utvecklat industriland satsar mer på FoU-intensiv industri. Professor Charles Edquist har framhållit att produktiviteten är högre och ökar snabbare i sådana företag. Därför är lönerna högre där och efterfrågan på produkterna växer snabbare och priskonkurrensen med låglöneländer blir mindre hård. Det innebär att produktionen blir mindre känslig för konjunktursvängningar.
Kunskapsutbytet mellan universitet och högskolor, å ena sidan, och det övriga samhället, å den andra, måste bli bättre. Detta gäller särskit utbytet med industrin. Därför satsar man nu på stöd till forskningsbolag och forskarbyar. Regeringen har fattat beslut om sju teknikbrostiftelser för samverkan mellan näringsliv och högskolor. Stiftelserna tillförs sammanlagt 1 miljard kronor och förläggs till Lund, Göteborg, Linköping, Stockholm, Luleå, Umeå och Uppsala.
För jobbens och välfärdens skull är det angeläget med ökad produktion av FoU-intensiva produkter. För att nå det krävs en mer aktiv statlig innovationspolitik. Bland annat behövs ökade resurser för att stödja innovatörer när nya produkter skall utvecklas och introduceras på marknaden.
Uppfinnare och produktutvecklare
Småföretagen spelar en viktig roll för innovationsverksamheten i näringslivet. Det gör också de tekniker som verkar som enskilda uppfinnare.
Många av de svenska industrierna som idag är framgångsrika på världsmarknaden är en följd av enskilda uppfinnares tankeverksamhet. ''Amatöruppfinnare'' har idag svårt att få del av de samlade resurserna för innovationsverksamhet. Samtidigt går det inte i alla delar att med politiska beslut påverka deras förutsättningar -- kreativt skapande handlar mycket om inre motivation.
Det går inte heller att kommendera fram kreativitet. Om ett bättre stöd för uppfinnare åtföljs av krav på snabba resultat och vinster motverkas syftet. I stället måste insatserna gå ut på att skapa allmänna ekonomiska förutsättningar för uppfinnare att verka.
Regeringen för i Näringsdepartementets budgetbilaga en omfattande diskussion om hur innovationsverksamhet kan främjas. Bland annat nämns där inrättandet av ett innovationscentrum. I debatten förekommer även tankar på någon form av innovationsstiftelser. En idé som vi finner väl värd att pröva.
I budgeten nämner regeringen även att man avser att ge NUTEK i uppdrag att lämna förslag på olika insatser för att stimulera innovationsverksamhet. Vidare poängterar man vikten av rådgivning, utbildning och förmedling av kontakter.
De uppfinnare som idag har idéer som skulle kunna utvecklas till nya företag har stora svårigheter att finna finansiella möjligheter för att utveckla idén till ett lönsamt företag. Den fas då en idé skall utvecklas till att bli kommersiellt gångbar är kostsam och riskfylld. Regeringen avser återkomma i mars 1994 med förslag på hur medel för ändamålet skall tillföras. Detta anser vi vara mycket bra och efterlängtade besked.
Regionalpolitisk betydelse
Småföretagens spridning underlättar regional balans genom att ge service och arbetstillfällen åt bygder som annars skulle ha stora svårigheter eller rent av läggas öde. Det finns ofta en personlig känsla för hembygden i kombination med företagarandan. Småföretagen är mer anpassningsbara än stora företag och har en beundransvärd förmåga att ''bita sig fast'' i bygder med små förutsättningar.
Det är av stort värde för kommunerna att ha en rik flora av livskraftiga småföretag. För att minska arbetslösheten och skapa nya jobb i kommunerna är det viktigt att nya företag etableras och de små företagen stimuleras att växa. Kommunerna har en viktig uppgift i att skapa goda förutsättningar för företagen genom att vara öppna för nya lösningar och visa en vilja att lösa eventuella problem.
Fri och sund konkurrens
Väl fungerande konkurrens är ett viktigt inslag i regeringens politik för välfärd och sysselsättning.
En mångfald av företag, som bjuder ut sina varor och tjänster i konkurrens med varandra är också viktigt av andra skäl. Bl.a. ökar konsumenternas urval liksom deras möjlighet att genom sitt köpval bestämma produktionen. Effektiv konkurrens förutsätter samtidigt att inte politiker eller myndigheter ingriper med åtgärder som riskerar att snedvrida konkurrensen, t.ex. skatter som slår orättvist mellan olika företagsformer, etableringshinder eller subventioner. I det här avseendet, de grundläggande förutsättningarna, måste olika företag och ägarformer ges liknande villkor.
Vidare är det i konkurrens på en fri marknad som nyskapandet stimuleras bäst. Kräsna och välinformerade konsumenter är en grundförutsättning för att företag och enskilda skall känna press att utveckla nya produkter. Det handlar om samspelet mellan de många konsumenterna och företagen, men också mellan det offentliga och näringslivet.
Stat och kommun måste också av detta skäl fortsätta att utveckla sin upphandlingskompetens. Målet skall vara att inte bara handla bäst och billigast, utan att medverka till att driva fram produktförnyelse. Det gäller sedvanliga produkter men också produktion av sociala tjänster. Om svenska företag skall fortsätta att ligga långt fram när det gäller nytänkande måste en av deras viktigaste kunder i Sverige -- den offentliga sektorn -- vara medveten och krävande i motsvarande grad.
Den nya konkurrenslagen som trädde i kraft den 1 juli 1993 innebar en angelägen skärpning. Bl.a. när det gäller tillämpningen på jordbruksområdet föregicks lagstiftningen emellertid av omfattande diskussioner. Främst från LRF och de kooperativa företagen krävdes att federativt samarbete skulle helt undantas från konkurrenslagen eller åtminstone ges omfattande undantag. Kraven avvisades, enligt vår uppfattning på mycket goda grunder, och diskussionen har fortsatt. Det är viktigt att understryka att lagens syfte aldrig har varit att förbjuda visst samarbete mellan enskilda jordbrukare inom de s.k. primärföreningarna. För att förtydliga detta förordar Konkurrensverket nu en särlagstiftning, och en sådan aviseras i budgetpropositionen. Det pågående utredningsarbetet inför en sådan ny lag sägs omfatta sådan samverkan inom jordbruket, trädgårdsnäringen och skogsbruket.
Vi vill för vår del poängtera att en eventuell särlagstiftning enbart bör omfatta samarbetet inom primärföreningarna och att föreningarnas agerande på marknaden således även i fortsättningen ska omfattas av konkurrenslagen. Däremot är vi tveksamma till att särlagstiftningen också skulle omfatta samverkan inom primärföreningarna på skogsområdet. Vi anser, i likhet med Konkurrensverket, att sådan samverkan bör kunna hanteras inom ramen för konkurrenslagen. Vi återkommer till denna fråga i samband med att förslag föreläggs riksdagen. Också i dagligvaruhandeln är det några få starka samarbetsblock som dominerar marknaden och det förekommer olika former av kopplingar mellan grossist- och detaljistleden. Även om den nya konkurrenslagstiftningen skärper kraven också på det här området är det befogat med fortsatt uppmärksamhet från Konkurrensverkets sida.
Minska antalet ''bekvämlighetskonkurser''
Det är alltid förbundet med en viss risk att driva företag. Avgörande för ett företags möjlighet att överleva är ofta dess förmåga att hantera olika risker.
För att marknadsekonomin skall fungera är det nödvändigt att det finns klara och tydliga regler för hur affärsverksamhet som av olika skäl inte är konkurrenskraftig kan avvecklas. Det är även viktigt att aktörerna på marknaden uppfattar regelsystemet som rättvist.
Det finns idag problem med s k ''bekvämlighetskonkurser''. Detta innebär att förre ägaren fortsätter att bedriva samma rörelse även efter en konkurs. Han har då själv köpt tillbaka hela eller de viktigaste delarna av det i konkurs försatta bolagets rörelse. Konkursen kan sägas vara ''planerad'' i så motto att den dåvarande ägarens ekonomiska intressen och avsikt att efter konkursen kunna driva rörelsen vidare är satta i förgrunden. Det kan då ske med i huvudsak samma omfattning, men med en väsentligt minskad skuldsättningsgrad.
Ett led i en nödvändig förbättring av dagens situation kan vara att utforma en regeländring, som innebär att konkursförvaltaren endast skall få överlåta egendom till en före detta ägare eller någon denne närstående person via offentlig auktion, eller efter anbudsförfarande.
Satsa på kompetensutveckling
För att skapa den utveckling bland småföretagen som krävs för att klara jobben är det viktigt att satsa på kompetensutveckling. Kompetensutveckling är nyckeln till framtidsjobben.
I framtiden kommer det att ställas allt högre krav på anställd personal att vidareutbilda sig för att kunna vara med och hävda sig i konkurrensen om jobben. Företagen måste ha incitament att utveckla kompetensen hos sin personal. Vi har därför avvisat en kraftig urholkning av anställningsskyddet som skulle minska intresset för det och locka företagen att lösa personalproblem genom personalomsättning i stället för personalutveckling.
Idag ligger utbildningsnivån i Sverige under genomsnittet för industriländerna. Också andelen högutbildade i företagen är, internationellt sett, låg. Sverige måste överbrygga detta gap. Både gymnasieskolan och högskolan byggs nu därför ut. En fortsatt kraftfull utbyggnad av högskolan är nödvändig. Vi anser även att ytterligare ansträngningar för att bygga ut lärlingssystemet måste göras. Det är viktigt att kvalitetsaspekterna beaktas i samband med en utbyggnad av utbildningssystemet.
Ett fördjupat samarbete mellan det lokala näringslivet och högskolan skapar ökade möjligheter och intresse hos företagarna att satsa på sin egen och personalens kompetensutveckling. Detta har man på många högskolor tagit fasta på.
Inom gymnasieskolan finns det s k industriprogrammet. Den utbildning som här ges skall ge företagen möjlighet att rekrytera ungdomar med god utbildning. Industriprogrammet har emellertid haft stora rekryteringsproblem och även problem med avhopp. Detta är ytterst allvarligt för industrin. Om inga drastiska förändringar sker kommer det att få svåra återverkningar när det gäller företagens kompetens och konkurrenskraft i framtiden. Då tecken tyder på att någon ökning av intresset till detta program inte är inom synhåll anser vi att det vore av väsentlig betydelse att man snarast lät göra en översyn av hela programmet. Detta anser vi att riksdagen bör ge regeringen till känna.
En bättre koppling mellan teori och praktik kan vara ett annat sätt att minska avhoppen. Intressanta exempel på skolor som i Sverige genomfört en målmedveten integration av teori och praktik är ABB i Västerås som inrättat en företagsskola, SKF har en i Göteborg och VOLVO en i Skövde. Genom att öka företagens engagemang kan man lättare t ex få fram meningsfull praktik för eleverna.
När konjunkturen vänder är det viktigt för industrin att det finns arbetskraft med god utbildning. Därför är det viktigt att även företagen själva och de fackliga organisationerna ökar sitt engagemang för att säkerställa rekryteringen till gymnasieskolans industriprogram.
Släpp loss den kvinnliga entreprenörsandan
Det finns en tradition av företagsamhet bland företagare. Kvinnligt företagande minskade avsevärt under strukturförändringarna på 1950- och 1960-talen, men det har därefter återigen expanderat. Det finns ett stort intresse bland kvinnor för att bli egna företagare -- ett företagande som är till stort gagn för det svenska näringslivet.
Den statistik som finns idag är bara delvis uppdelad på kön och ger alltså inte någon bra uppfattning om hur många kvinnliga företagare det finns. 19 procent av de enskilda firmorna ägdes 1993 av kvinnor. Av alla som startade företag 1992 var 17 procent kvinnor och de finns framför allt inom tjänstenäringarna. Uppskattningsvis drevs 15 procent av landets företag av kvinnor 1991.
I och med förändringar inom den offentliga sektorn har kvinnors intresse och möjligheter att bilda egna företag ökat. Bland annat är nu Lex Pysslingen avskaffad. Privata alternativ inom barnomsorgen kan få statsbidrag på samma villkor som de kommunala daghemmen. På samma sätt ges, sedan den 1 juli 1992, den som vill starta friskolor likvärdiga ekonomiska möjligheter som de offentliga skolorna, genom att statsbidrag beviljas. Även vissa etableringshinder inom vården har avskaffats, t ex avseende vissa läkare, tandläkare och sjukgymnaster.
Hela samhället har intresse av att kvinnors kreativitet tas tillvara. Inte minst därför skall enskilda alternativ inom vård och omsorg, där många kvinnor arbetar, uppmuntras. Exempel på områden där man borde gå vidare är t ex att öka möjligheten för barnmorskor att bedriva sin verksamhet som egenföretagare, genom förändringar i regelverket så att de kan anslutas till försäkringskassan.
Det riskvilliga kapital som nu finns på marknaden, bland annat efter beslut i riksdagen om riskkapitalbolag, anser vi i större utsträckning bör inriktas på företagande inom tjänstesektorn, där många kvinnor är verksamma. Inte minst med hänsyn till de förändringar som nu sker inom den offentliga sektorn.
Riksdagen har tidigare fattat beslut om att öka NUTEK:s anslag med 20 miljoner kronor för att underlätta och stimulera kvinnors företagande. Regeringen beslutade dessutom i somras att ge NUTEK tillsammans med utvecklingsfonder, länsstyrelser och andra offentliga organ i uppdrag att genomföra ytterligare åtgärder för att främja kvinnors företagande. Däribland ingår insatser för rådgivning för kvinnor inom offentlig sektor vilka vill starta företag. För projektet har 5 miljoner kronor anvisats för budgetåret 93/94. Vår uppfattning är att dessa projekt är väl värda att satsa på och att det samtidigt är viktigt att man får en långsiktig struktur på hur man kan stödja kvinnligt företagande.
EU och småföretagen
Frihandel är en viktig beståndsdel i en fungerande marknadsekonomi. Sveriges ekonomiska utveckling har uppnåtts tack vare en omfattande internationell handel. Värdet av den export som mindre och medelstora företag stod för under 1991 uppgick till 42 miljarder kronor.
För att det enskilt ägda näringslivet i Sverige skall kunna växa är det viktigt att politiken tar hänsyn till företagens ökade benägenhet att snabbt flytta produktion, FoU- samt finansavdelningar mellan länder.
För att säkerställa att svenska företag väljer att expandera och investera i Sverige samt att utländska företag skall välja att lokalisera sin verksamhet hit, krävs att de villkor som ges i Sverige är likvärdiga med andra aktuella länder.
Med Sverige som medlem i EU blir det mer attraktivt för svenska företag att stanna kvar i Sverige och för utländska företag att lokalisera sig här. Detta är ett av de många skäl som gör att vi anser att Sverige bör bli medlem i EU.
Konsekvensanalys
Det är viktigt att vi på sikt kan rädda vår välfärd. För att klara det måste det till nya jobb, i nya och växande företag. Därför måste vi satsa på våra småföretag. För att undvika att politiska beslut hämmar företagandet på ett gentemot andra oproportionerligt sätt anser vi att man bör införa en obligatorisk, ekonomisk konsekvensanalys som analyserar de beslut som berör företagandet eller på något annat sätt väsentligen inverkar på förutsättningarna för att bedriva ekonomisk verksamhet. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrenslagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurser,1
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att göra en översyn av industriprogrammet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors småföretagande,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av riskkapitalbolagens utlåning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man bör införa en obligatorisk, ekonomisk konsekvensanalys som analyserar de beslut som berör företagandet eller på något annat sätt väsentligen inverkar på förutsättningarna för att bedriva ekonomisk verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1994 Kjell Johansson (fp) Siw Persson (fp) Ylva Annerstedt (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till LU