I regeringens budgetproposition bilaga 10 under avsnittet biobränslen sägs följande.
Viktigt i arbetet för en hållbar utveckling är en övergång från användning av knappa råvaror till att använda förnybara råvaror från skogsbruket och jordbruket, både som industriråvara och bränsle. Ett mål bör därför vara att i de samhällssektorer som är tänkbara användare av biobränslen stimulera till en fortsatt övergång från fossila bränslen till biobränslen.
Det sägs ibland att det är långt mellan ord och handling, osökt kommer detta i tanken när man läser i budgetpropositionen om nödvändigheten av att öka användningen av biobränsle. Knappast på något annat område har så mycket utretts och diskuterats som just ifråga om biobränslet, men ändå så litet gjorts med tanke på de möjligheter som ändå finns att ur t ex skogen framställa både bränsle och drivmedel.
Möjligheterna till att öka användningen av biobränslen bestäms i hög grad av de generella skattevillkoren för energiproduktionen. Vidare behövs det samordningsåtgärder, annars blir följden att producenter och konsumenter går och väntar på varann och så händer inget. Tyvärr måste det nog konstateras att det i stort sett saknas en strategi när det gäller beskattningen av energiproduktionen samt även användningen av energin.
Det finns flera skäl till att ändra på detta och ta nödvändiga initiativ för att påskynda en utveckling mot en produktion och användning av bioenergi. Om bl.a. miljöförstöringen skall kunna hejdas så måste en omfördelning ske vad gäller användandet av fossila bränslen kontra biobränslen.
Ett annat tungt vägande skäl för en satsning på biobränsle är den ovisshet som råder inom skogsbruket i Norrlands inland. På grund av långa transportavstånd till nuvarande industrier, så har lönsamheten i skogsbruket försämrats avsevärt. Med tanke på hur viktig skogsnäringen är för Norrlands inland, så måste nya användningsområden för råvaran sökas. Att använda virket till energi är både en intressant och nödvändig utveckling för inlandsregionen.
I Norrlands inland finns nu inte marknad för att konsumera den bioenergi som där kan produceras, det behövs en ''export'' till andra regioner. Den marknad som då ligger närmast är mellersta Sverige, till vilket en del leveranser av bioenergi redan idag går. Vad som för närvarande hindrar en snabb utveckling på det området är transporternas höga kostnader, biobränslen blir inte konkurrenskraftiga.
Alla tycks ju vara överens om att frågan inte är om utan när en övergång från fossila till förnyelsebara energislag kan ske. Det finns uppenbarligen vissa svårigheter för marknaden att själv genomföra en övergång till förnyelsebara energislag; det behövs nog ''hjälp'' på vägen, åtgärder initierade av regering och riksdag. En sådan åtgärd vore att under ett inledningsskede ge transportstöd för frakt av biobränsle från Norrlands inland. Under en sådan ''stödperiod'' skulle man kunna prova sig fram till lämpliga transportmetoder samt även bygga upp ett transportsystem som sedan skulle klara sig utan stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transportstöd för biobränsle från Norrlands inland.
Stockholm den 25 januari 1994 John Andersson (-)