Det är stötande och orimligt att myndigheter kan vidta åtgärder som snedvrider konkurrens utan att drabbas av någon påföljd.
Under våren 1993 diskuterades ett fall där en handlare i Skåne fått problem p.g.a. att AMS betalat ut starta-eget- bidrag till en ny handlare, när orten bara kunde bära en handlare. Konkurrensverket fann att bidraget hade konkurrenssnedvridande effekter. Även om risken förr har upplevt som relativt begränsad, så finns det anledning att vara än mer uppmärksam i dag när kommuner och myndigheter av olika slag genom subventioner försöker åstadkomma nya arbeten. Risken finns att man då slår ut andra. Detta är en fara som inte får negligeras. Inte minst AMS måste ta hänsyn till konkurrenssituationen vid bidragsgivningen i synnerhet vid beslut om starta-eget- bidragen.
Det krävs att påföljd kan utdömas mot den som felat. Konkurrensverket fann situationen utan påföljdsmöjlighet mycket otillfredsställande. Länsarbetsnämndens stadgar måste innehålla kraftiga hänvisningar till risken med konkurrenssnedvridning. Det finns anledning att se över att länsarbetsnämndens stadgar överensstämmer med länsstyrelsens konkurrensregler från 1 juli 1992.
Marknadsdomstolen kan endast vidta åtgärder mot näringsidkare, till vilka t ex AMS/LAN inte räknas. Det måste också framgå att det krav på långsiktigt tillfredsställande lönsamhet, som finns för utgivande av starta eget-bidrag, sträcker sig långt efter den tid att bidraget slutat falla ut. I annat fall skulle det kunna leda till att den ene handlaren avlöser den andra och att orten från att ha haft en handlare som fungerar utan bidrag får en ständigt nyetablerad handlare som är helt bidragsberoende. Det är sannolikt att en sådan situation långsiktigt även skulle höja prisnivån, trots bidraget.
Konflikten har tidigare uppmärksammats av Konkurrensverket och Näringsfrihetsombudsmannen.
Inte minst i tider när kommuner och andra är angelägna att via subventioner initiera nya arbeten är det angeläget att uppmärksamma konflikten när skattefinansierade åtgärder slår ut självbärande verksamhet. Men här finns också en helhetsaspekt att ta hänsyn till. Subventioner i olika led kan som helhet bli skadligt för samhällsekonomin.
Det kan exemplifieras med situationer som den nedan beskrivna. Först arbetar den skattefinansierade lokale näringssekreteraren eller det kommunala marknadsföringsbolaget med att rekrytera ett företag till orten. Därefter kommer Näringsdepartementet och försöker få in företaget i stödområdet, varefter det får särskilt stöd för att omlokaliseras till stödområdet. Inkluderande stödet i stödområdet har företaget då fått subventioner i tre led. När stöden minskar vill företaget gärna ha bidrag för att flytta tillbaka till ursprungsorten, för där var egentligen företagsekonomiskt och marknadsmässigt bäst för företaget att bedriva verksamhet. Sådana fall med fyra led av subventioner kan knappast vara tjänliga för den gemensamma samhällsekonomin.
Konsekvenserna av subventionerna till nystartade företag och vid olika samhällsstödda omlokaliseringar är inte tillräckligt klarlagda. Det finns därför anledning till en närmare analys av företagssubventioner av olika slag, vad avser den långsiktiga konsekvensen för det enskilda företaget samt för samhällsekonomin. Inte minst måste här inbegripas myndighetsbeslut som leder till konkurrenssnedvridning. Om myndigheter inte noga analyserar sina beslut, utan vidtar åtgärder som snedvrider konkurrensen och slår ut självbärande företag bör någon möjlighet till påföljd finnas. Inte minst för att därmed på ett bättre sätt garantera att dylika myndighetsbeslut, som de facto kan gripa in i många människors liv, är noga utredda.
Det är inte bara igångsättningsstöd till nya företag som riskerar att snedvrida konkurrensen. Även rådgivning och utbildning med det goda syftet att stärka näringslivet kan underminera fungerande företags existens. På vissa håll i landet har utvecklingsfonderna i egen regi bedrivit starta- eget-utbildning och kurser i bokföring m.m. trots att sådana utbildningar har kunnat upphandlas av lokala utbildningsföretag.
Genom reformeringen av utvecklingsfonderna och de nya utvecklingsbolagen har riktlinjerna för deras verksamhet fastslagits. I propositionen står att utvecklingsbolagen bör sträva efter att upphandla privata alternativ till sin verksamhet. De privata utbildningsarrangörerna nämns särskilt i detta sammanhang. Skrivningen ger dock inga garantier för att de nya utvecklingsbolagen inte kommer att kunna snedvrida konkurrensen genom att starta verksamheter i egen regi. Det är alltså fortfarande möjligt att utvecklingsbolagens verksamhet kan komma att snedvrida konkurrensen och slå ut fungerande företag.
En övergripande utredning med uppdrag att se över hela området med konkurrenssnedvridningar i samband med olika myndighetsbeslut och stöd till näringslivet bör i enlighet med motionens syfte snarast tillsättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn i syfte att konkurrensen inte snedvrids till följd av myndighetsbeslut.
Stockholm den 25 januari 1994 Charlotte Cederschiöld (m)