Det var en smärtsam process när de svenska varven avvecklades under 1980-talet. Tusentals arbetstillfällen försvann och ett mångårigt kunnande skingrades. Hoppet knöts till ersättningsindustrier. Det var främst bilindustrin, SAAB i Malmö och Volvo i Uddevalla, som skulle ge de nya jobben. Hur det gick med detta vet vi i dag: SAAB kom aldrig igång fullt ut i Malmö och Volvos Uddevallafabrik är nerlagd.
Sverige har som kanske enda land avvecklat det statliga varvsstödet i förhoppning om att konkurrentländerna skulle leva upp till sina utfästelser att avskaffa sina stöd. Så har dock inte skett. Den kvarvarande svenska varvsindustrin har istället tvingats konkurrera med utländska varv som kunnat arbeta utifrån en situation med betydande subventioner i ryggen. Detta har gjort att t.ex. den danska varvsindustrin i dag står stark.
Trots dessa svåra betingelser har en starkt reducerad svensk varvsindustri överlevt. I dag finns varvsindustri bl.a. i Malmö (Kockums verkstäder), Göteborg (Cityvarvet), Landskrona (Öresundsvarvet och Bruces), Oskarshamn (Oskarshamnsvarvet), samt ytterligare mindre varv i Göteborg, Falkenberg, Fårösund, och på Tjörn. Den totala sysselsättningen kan ligga på ca 700 anställda.
Vi kan instämma i principen att det är långsiktigt bäst att näringar klarar sig av egen kraft. Men konkurrenssituationen blir orimlig om man är ensam om att leva efter den goda principen.
Det finns idag anledning att känna en viss optimism när det gäller framtiden för den svenska varvsindustrin. Det finns ett stort uppdämt behov av nytt tonnage. Världshandeln kommer att öka mer än tillväxten i ekonomierna. Gatt-avtalet kommer att medföra en ökning av de sjöburna transporterna. Den åldrade 1970-talsflottan behöver ersättas av nytt tonnage. Bl.a. miljökrav och kostnadseffektivitet ställer krav på fartyg av högre kvalitet.
För att tillgodose dessa behov behövs en högteknologisk varvsindustri. Det är vår uppfattning om att svensk industri har en roll att fylla på detta område. Det krävs emellertid en överbryggningsperiod så att kvarvarande industri inte slås ut.
Regeringen måste enligt vår uppfattning verka för konkurrensneutralitet och därmed skapa rimliga konkurrensmöjligheter för de existerande svenska varven. Om det är nödvändigt bör ett nytt begränsat statsstöd övervägas. Ett minimikrav är att utöka exportgarantierna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
En särskild projektgrupp undersöker nu möjligheterna att starta ett nytt storvarv i Uddevalla. Tanken är att utnyttja befintlig dockanläggning och industriell infrastruktur, samt det varvskunnande som finns i regionen, till en ny högteknologisk satsning inom produktionssegmentet -- VLCC. Planerna kan uppfattas som djärva men det finns både kompetens, erfarenhet och realism bakom och i planerna.
Svensk exportindustri har fått sitt konkurrensläge radikalt förbättrat genom deprecieringen av kronan. Kompetens i form av skeppsbyggare och tekniker finns kvar. Underleverantörsindustrin är intakt och har utvecklats genom högteknologi och produktutveckling.
Förutsättningarna för en svensk varvsindustri inom segmentet VLCC fartyg finns bl.a. genom följande förutsättningar.
Japanska varvsarbetarlöner är i dag väsentligt högre än i Sverige -- uppemot dubbelt så höga. Den danska lönenivån är väsentligt högre än den svenska. I Korea närmar sig lönerna den svenska lönenivån.
Den svenska valutan ligger i dag väsentligt under den danska, ca 20 %. Den japanska yenen har femfaldigats gentemot kronan sedan mitten av 1970-talet, och USA- dollarn fördubblats.
Att bygga upp en ny svensk varvsindustri kan inte innebära en tillbakagång till flydda dagar. De varv som skall klara morgondagens konkurrens måste utnyttja modern produktionsteknologi och fungera som en produktionsenhet för sammansättning av prefabricerade komponeneter. Det förutsätter ett intimt samarbete med underleverantörer som finns bl.a. inom den svenska stålindustrin.
Slutsatsen är att konkurrenskraftig och lönsam varvsverksamhet är möjlig i Sverige. Vi anser att utrednings- och planeringsarbetet i Uddevalla är värt ett aktivt stöd från statsmakterna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrensneutralitet för svensk varvsindustri,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till utredning och planering för varvsindustri i Uddevalla.
Stockholm den 24 januari 1994 Rolf L Nilson (v) Lars Bäckström (v)