Miljövänliga kläder och textilier
Miljökraven utvecklas och omfattar allt fler produkter och varor. En rad tillverkare och distributörer lanserar nu miljövänliga kläder. Problemet är att det bl.a. kan vara svårt att skilja på vad som är miljövänligt och vad som är mer skadligt.
Vanlig bomull kan tyckas vara en ren och miljövänlig produkt men så är långt ifrån fallet. Bomullsodlingar upptar 5 % av jordens åkerareal men konsumerar 11 % av världens jordbrukskemikalier. Av insektsmedel går hela 25 % åt till bomullsodlingar. En bomullsplanta kan besprutas med olika medel 40 gånger per säsong. Odlingarna kräver stora insatser av konstgödning och konstbevattning. Före skörd besprutas plantorna med avlövningsmedel för att löven inte ska missfärga fibrerna. Denna form av bomullsodling skulle inte tillåtas i Sverige av miljöskäl.
Detta är ett av många exempel på hur klädmaterial produceras på ett miljöskadligt sätt. Tyvärr är det den gängse bilden i många länder, lönsamheten för dagen går före den långsiktiga miljöhänsynen. Det bäddar för ekologiska sammanbrott i många regioner. Det allvarligaste exemplet i dag är Aralsjön som sjunkit kraftigt efter det att dess vatten använts till just bomullsodling. I sjöns ställe är där nu saltöken och misär.
Världsnaturfonden (WWF) samarbetar nu med klädtillverkare och distributörer för att lansera ''eco- cotton'' -- bomull som är miljövänligare.
Detta är exempel på en positiv process inom textilbranschen. Kläder, klädmaterial, textilier måste kunna produceras miljöanpassat och återvinnas. Då kommer även textilbranschen att ingå i ett framtida miljöanpassat kretsloppssamhälle. En statlig medverkan i denna process kan vara att informera och ta ansvar för en överskådlig miljömärkning av textilprodukter.
Regeringen bör få i uppdrag att komma med förslag hur staten ska bidra till att påskynda utveckling av textilsektorn i miljöanpassad riktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur staten skall bidra till att utveckla textilsektorn i miljövänlig riktning.
Stockholm den 23 januari 1994 Eva Zetterberg (v) Jan Jennehag (v)