Lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor reglerar hantering och import av brandfarliga och explosiva varor. Syftet med lagen är att förhindra att sådana varor orsakar brand eller explosion samt att förebygga och begränsa skador på liv, hälsa och egendom genom brand eller explosion vid hanteringen av dessa varor.
Enligt förordningen (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor får dessa hanteras och importeras endast av den som fyllt 18 år. För att en explosiv vara skall få hanteras eller importeras krävs att den är godkänd av sprängämnesinspektionen. Inspektionen skall upprätta en förteckning över godkända varor. I beslutet om godkännande skall anges de villkor som gäller för varan.
Att en åldersgräns är motiverad framgår av det stora antalet olyckor som inträffar varje år, främst i samband med nyårsfirande. Dessa olyckor drabbar i mycket stor utsträckning ungdomar med allvarliga skador på ögon, händer och ansikte som följd. Många ungdomar drabbas varje år av livslånga men som en följd av ovarsam hantering med nyårssmällare och fyrverkeripjäser.
Sprängämnesinspektionen har utfärdat föreskrifter till lagen och förordningen. Pyrotekniska varor utgör enligt inspektionens föreskrifter explosiva varor (se SÄIFS 1989:8 resp 9). Inspektionen har vidare meddelat föreskrifter om godkännande av fyrverkeripjäser och pyrotekniska sceneffekter samt allmänna råd om godkännande av nöjesfyrverkerier (SÄIFS 1986:3 resp. 1992:2). Av föreskrifterna följer bl.a., att godkännande av en pyroteknisk vara kan förenas med villkor, t.ex. åldersgräns för förvärv och innehav) och att vissa pyrotekniska pjäser (s.k. grodor, gräshoppor, häxpipor, svärmare m.fl.) inte har godkänts.
Den förteckning över godkända fyrverkeripjäser som Sprängämnesinspektionen har upprättat innehåller över 1 000 pjäser. En del av dessa pjäser räknas som s.k. mindre pyrotekniska artiklar medan återstoden hör till den typ som klassificeras som s.k. pyrotekniska varor. Denna uppdelning avspeglar sig i villkoret vid varans godkännande att tillstånd för förvärv och innehav av varan inte krävs av den som fyllt 15 resp. 18 år. Till de artiklar som fritt får förvärvas och innehas av den som har fyllt 15 år hör ett antal mindre fyrverkeripjäser och laddningar av lägre vikt (t.ex. raketer och s.k. solar, romerska ljus och fontäner).
Därmed finns det i praktiken två olika åldersgränser: en 18-årsgräns och en 15-årsgräns. Detta är olyckligt. Enligt vår mening bör den lägre åldersgränsen strykas så att en enhetlig åldersgräns på 18 år i stället blir tillämplig.
Ansvar enligt brottsbalken, BrB, kan inträda för den som handskas med pyrotekniska varor på ett sätt som kan medföra skada eller någon annan olägenhet. Sålunda kan bestämmelserna om t.ex. vållande till kroppsskada eller sjukdom (3 kap. 8 §), ofredande (4 kap. 7 §), allmänfarlig vårdslöshet (13 kap. 6 §) och förargelseväckande beteende (15 kap. 16 §) bli tillämpliga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en åldersgräns på 18 år för inköp och innehav av pyrotekniska varor.
Stockholm i januari 1994 Per Stenmarck (m) Knut Wachtmeister (m)