Den grundlagsskyddade föreningsfriheten
I 2 kap. regeringsformen (RF), i dess katalog över grundläggande fri- och rättigheter, anges bl.a. att varje medborgare gentemot det allmänna är tillförsäkrad föreningsfrihet innefattande frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften. Bestämmelsen skyddar rätten att bilda föreningar för ekonomiska syften men skyddar även rätten att verka gemensamt inom ramen för en sammanslutning. Skyddet är långtgående. Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras med viss hudfärg eller visst etniskt ursprung.
Inget syfte eller förfarande i kooperativ verksamhet, såvitt känt, överensstämmer med de nu uppräknade. Rätten att bilda ekonomiska föreningar och rätten för medlemmarna att verka gemensamt skall vidare ses i samband med lagen om ekonomiska föreningar (FL). FL innehåller en mängd bestämmelser om ägarnas/medlemmarnas förhållande till sitt eget företag. FL skiljer ur medlemssynpunkt inte mellan fysiska och juridiska personer. Samverkan mellan tre fysiska och/eller juridiska personer konstituerar en ekonomisk förening. Föreningen har aldrig något eget vinstsyfte (''främja medlemmarnas ekonomiska intressen'', FL 1:1 st 1). I stadgarna skall vidare verksamhetens art anges. Ändamålet förverkligas med verksamheten som medel. Detta innebär i sig att en ekonomisk förening, eller en sammanslutning (federation) av ekonomiska föreningar, måste ha ett ändamål enligt FL och också en verksamhet som syftar till att förverkliga detta ändamål.
Den nya konkurrenslagens ikraftträdande har dock, i konflikt med RF:s föreningsfrihet och FL:s regler, satt rätten mellan enskilda medlemmar att samverka i och mellan ekonomiska föreningar ur spel. Redan har vittnats om, att samverkan mellan bönder i jordbrukskooprationens primärföreningar plötsligt blivit illegal. Enligt uppgift kommer denna fråga att beredas i särskild ordning i regeringskansliet och förslag till en speciallag läggas fram av regeringen. Enligt vår uppfattning är detta en otillfredsställande lösning. Problemet reser nämligen frågan, om det verkligen varit lagstiftarens intention att konkurrenslagen skall gälla före RF och FL. Detta kan, enligt vår mening, aldrig vara fallet, Det kan inte heller accepteras att särlösningar tas fram för en form av samverkan men inte för en annan.
Enligt vår uppfattning bör nu skyndsamt klargöras, att regeringsformens och föreningslagens bestämmelser härutinnan, i förening med artikel 58:2 i Romfördraget, gäller före konkurrenslagen och denna syn komma till klart uttryck i konkurrenslagen i syfte att undanröja eventuellt kvarstående osäkerhet beträffande lagens tillämpning på samverkan i ekonomisk förning samt mellan föreningar inom en federation.
Till stöd för vår uppfattning vill vi ytterligare anföra följande.
Konkurrenskommitténs huvudbetänkande SOU 1991:59, Konkurrens för ökad välfärd
Konkurrenskommittén (dir. 1989:12) intog en mycket positiv grundinställning till kooperation och kooperativt samarbete:
Konkurrenspolitiken är, som framgått, i första hand ägnad att främja hushållens konsumentintressen. Dessa kan ibland stå i motsättning till andra intressen. Exempel på sådana intressen är de kooperativa företagens speciella karaktär. Dessa företag kan i vissa avseenden komma att stå i formell konflikt med konkurrenslagstiftningen till följd av sina arbetsformer. Samtidigt är emellertid de kooperativa företagen betydelsefulla ur konkurrenssynpunkt. De upprätthåller en pluralism på marknaden och syftar till bl.a. sänkta transaktionskostnader och därmed konsumentnytta. Men utgångspunkten för kooperationen är samarbete internt mellan ekonomiska föreningar och konkurrens utåt genom en federation. Föreningarna är suveräna juridiska personer men hålls samman genom t.ex. centralt fastställda stadgar, gemensamma varumärken och ett enhetligt marknadsuppträdande. De agerar således i allmänhet inte som konkurrerande näringsidkare utan som samverkande parter under gemensam firma. Samarbetet är således kooperationens metod för att söka vara effektiv. Särskilda avvägningar och hänsyn måste därför tas till kooperationens speciella natur och särart i praktisk politik och rättstillämpning. Detta har uppmärksammats inom bl.a. EG, där kooperativa företag är jämställda med andra privata företag enligt artikel 58 i Romfördraget.
Citatet är hämtat ur Konkurrenskommitténs huvudbetänkande Konkurrens för ökad välfärd, SOU 1991:59, del 1 kap. 2.4.6 Kooperativa företag, s. 94.
Kommittén definierar kooperationen som en 1) ekonomisk verksamhet som 2) bedrivs för människors/medlemmars gemensamma behov och som 3) ägs och styrs av dessa människor själva.
Kooperativets medlemmar kan enligt kommittén ha olika roller som privatpersoner eller som näringsidkare och olika syften.
Kommittén skriver vidare:
Den kooperativa företagsformen har utvecklats i syfte att ge små och svaga aktörer en starkare ställning på en marknad. Genom att samverka i organiserad form kan man uppnå en sådan position att andra aktörers marknadsmakt balanseras. Den kooperativa föetagsformen har alltså sin grund i att vissa människor finner att marknadsmekanismen ger otillfredsställande resultat för dem. -- Effekten blir normalt en effektivisering av marknaden genom att den kooperativa verksamheten motverkar monopolbildningen och främjar mångfalden. På sikt kan marknadsmakten även för kooperativa företag emellertid bli så stark att detta moment inte längre kvarstår. Avgörande för marknadens effektivitet blir då hur effektiv sidokonkurrensen är. (aa s. 96)
Kommitténs utgångspunkter är således att kooperationen verkar effektivitetsfrämjande inom sina marknader. En helt annan fråga är sedan, om kooperationen är så stark och framgångsrik att det också krävs en sidokonkurrens.
Konkurrenskommittén behandlade också frågan om kooperativa federationer:
I många situationer skulle de produktionstekniska eller marknadsekonomiska förutsättningarna förhindra att en enskild förening själv integrerar vidare framåt eller bakåt. För att tillgodogöra sig stordriftsfördelar genomför de kooperativa föreningarna därför nödvändiga integrationer i gemenskap genom etablering av en federativ organisation. Denna integration är dock vanligen mindre långtgående än den som sker inom en koncern. (aa s. 96)
Kommittén övergick sedan (aa del 2, s. 101 f) till att diskutera på vilket sätt privat, offentlig och kooperativ verksamhet skulle kunna ges lika villkor:
När en ny konkurrenslagstiftning nu utformas är det därför av vikt att tillräcklig hänsyn tas till kooperationens speciella natur och särart. Kooperativa företag skall ges likvärdiga förutsättningar att verka i förhållande till andra privata samt offentliga aktörer. Motsvarande inriktning har uttryckts i Romfördraget och i ett direktivförslag inom EG med förslag till kooperativ stadga.
Problemen för kooperativ samverkan, ur konkurrenslagssynpunkt, uppstår enligt kommittén när näringsidkarbegreppet skall tillämpas: ''Rent formellt träffas alltså en samverkan mellan näringsidkare av kommitténs förslag till marknadsdelning och prissamarbete. Det betyder att alla former av sådant samarbete oavsett näringsidkarens organisationsform träffas''. (aa s. 104).
Kommittén konstaterade, utifrån dessa gentemot den kooperativa företagsformen positiva utgångspunkter, att ''det är emellertid inte avsikten att förbjuda samarbete som bidrar till att öka konkurrenstrycket och att främja en effektiv konkurrens. För att medge den typen av samarbete har kommittén redan diskuterat undantag för samarbete som inte omfattar en väsentlig del av marknaden och mellan mindre företag''. Däremot avvisade kommittén, i bjärt kontrast till sin tidigre positiva syn på kooperation, kategoriskt kravet från ''kooperativa företrädare... att undantaget för koncerner skall gälla också för federativa kooperationer''.
Efter en genomgång av olika typer av federativt samarbete, uttryckte kommittén att ''det kan vara angeläget att man inom vissa begränsade ramar skall kunna samarbeta om det förbättrar effektiviteten och stärker konkurrensen inom de olika branscher där företagen arbetar'' och lade förslag till ett ''kooperativt undantag'' (10 § 3 lagförslaget): ''förbuden gäller inte ... 3 samarbete av begränsad omfattning mellan ekonomiska föreningar, ömsesidiga försäkringsbolag eller liknande verksamhetsformer som stärker konkurrensen på marknaden.''
Sammantaget innebar kommitténs lagförslag att samarbete i ekonomisk förening samt mellan ekonomiska föreningar i federationer i viss utsträckning inte skulle komma att misskrediteras av lagstiftaren.
Regeringens proposition 1992/93:56 Ny konkurrenslagstiftning
Kommitténs förslag kom emellertid som bekant aldrig att läggas till grund för proposition. I stället valde Näringsdepartementet att föreslå ett inlemmande av Romfördragets konkurrenskapitel i svensk lag. Denna metod har bl.a. medfört att lagkollisionen mellan lagen om ekonomiska föreningar och konkurrenslagen samt federationsproblemet kvarstår formellt och tekniskt olösta.
I anledning av prop. 1992/93:56 begärde Birgitta Johansson m.fl. (s) i motion 1992/93:N7 ett riksdagens uttalande om att samarbetsförbudet i 6 § konkurrenslagen (KL) ''bör ges ett tydligare uttryck för att konsumentkooperativt samarbete effektiviserar detaljhandeln och gynnar konsumenterna genom den prispress som utövas''. (Bakgrunden till att uttalandet avsågs begränsat till komsumentkooperativ detaljhandel var konkurrenskommitténs principella ''fribrev'' till federativ samverkan inom bl.a. Fonus, HSB och OK samt det ovan refererade förslaget till begränsat ''kooperativt undantag'' vilket inte ansågs tillämpligt på just konsumentkooperativ detaljhandel).
Utskottet anförde (1992/93:NU17, s. 15):
Såsom framgår av propositionen är inte avsikten att ett samarbete om sådana åtgärder som är nödvändiga i en process syftande till en effektivisering av produktionen eller distributionen skall förhindras.... Utskottet konstaterar att formuleringen i 6 § tar sikte enbart på det slags samarbete etc. som skall vara förbjudet.... Något skäl att i förbudsbestämmelsen närmre ange sådant samarbete vars positiva effekter övervägar finns inte. Lydelsen i 6 § innebär att det i första hand ankommer på företagen själva att bedöma samarbetet från konkurrensrättslig utgångspunkt. Om osäkerhet råder kan avtalet anmälas till Konkurrensverket som får besluta om undantag från förbudet.
Utskottet sammanfattade riksdagens mening sålunda:
Enligt utskottets uppfattning är det självfallet angeläget att sådant samarbete som innebär effektivisering inom en näringsgren skall tillåtas om de gynnsamma effekterna därav samtidigt kommer konsumenterna till godo bl.a. genom lägre priser, och om villkoren för undantag i övrigt är uppfyllda. Detta synsätt kommer till uttryck i den undantagsbestämmeler i 8 § som är kopplad till förbudsregeln. Utskottet anser sålunda att något ytterligare förtydligande av det slag som begärs i motionen inte behövs....
Behov av ytterligare klargörande av den rättsliga ställningen för kooperativ samverkan i och mellan ekonomiska föreningar
Enligt vår bestämda uppfattning innbär konkurrenslagens bestämmelser tillsammans med näringsutskottets uttalande enligt ovan, att sådant kooperativt samarbete i federativ form som medför konsumentnytta på i lagen närmare angivet sätt, i och för sig och alltfort är tillåtet utan att särskilt undantag erfordras. Detta vårt konstaterande kan dessutom grundas på det faktum, att medlemmarna i en ekonomisk förening eller föreningarna i en federation inte konkurrerar inbördes. De hålls tvärtom, som framgick av konkurrenskommitténs huvudbetänkande enligt ovan, ''samman genom t.ex. centralt fastställda stadgar, gemensamma varumärken och ett enhetligt marknadsuppträdande''. Först i det fall en förening eller federationen ingår avtal eller tillämpar förfarande med en ur federationens synpunkt tredje part, kan förfarandet enligt vårt förmenande eventuellt träffas av förbuden och därmed undantagen i konkurrenslagen.
Denna uppfattning överensstämmer också med tolkningen av artikel 58:2 i Romfördraget. I det s.k. pälsdjursmålet i EG-domstolen slogs t.ex. den princip fast, att varje kooperativ själv bestämmer sin organistion. Det är således inte organisationen, t.ex. den federativa strukturen, i sig som konstituerar ett förbud, utan först den omständigheten att organisationen skulle komma att missbruka sin ställning på marknaden.
Enligt konkurrenslagen avses med företag också ekonomisk förening och sammanslutning av företag. Den ekonomiska föreningen har, som inledningsvis framgått, helt andra syften än aktiebolaget. Federationen har i sin tur och som framgått, andra mål än koncernen. Föreningens eller federationens medlemmar konkurrerar inte inbördes.
Konkurrenslagen bör därför nu skyndsamt kompletteras med en bestämmelse med innebörd att samverkan i ekonomisk förening erkänns samt att med sammanslutning av företag inte avses federativ samverkan mellan ekonomiska föreningar eller att rättsläget på annat lämpligt sätt klargörs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konkurrenslagen skyndsamt bör kompletteras med en bestämmelse med innebörd att samverkan i ekonomisk förening erkänns,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att med sammanslutning av företag enligt konkurrenslagen inte bör avses federativ samverkan mellan ekonomiska föreningar, eller att rättsläget i konkurrenslagen beträffande samverkan i och mellan ekonomiska föreningar i federationer på annat lämpligt sätt bör klargöras.
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Sundgren (s) Marianne Carlström (s) Björn Ericson (s) Lisbet Calner (s) Sigrid Bolkéus (s)