För finansiering av kooperativ verksamhet genom medlemsinlåning i form av sparkassor finns fem starka skäl att inte låta dessa omfattas av finansiell lagstiftning:
1. Det är över huvud inte fråga om finansiell verksamhet i vedertagen mening;
2. Medlemsinlåningen är en del av den kooperativa särarten eller dualismen, samtidigt individuell och gemensam nytta;
3. Medlemsinlåningen är en del av föreningens finansiering, och regler om t.ex. soliditet och placering för medel som står inne i sparkassan skulle därför snedvrida konkurrensen för föreningens huvudverksamhet i förhållande till konkurrenserna;
4. Det kan uppstå gränsdragningsproblem mellan sparkasseverksamheten och huvudverksamheten. Det finns ingen anledning för lagstiftaren att indirekt dra in även huvudverksamheterna i lagstiftning som inte är avsedd för den verksamheten. Denna prövning sker redan vid granskningen av stadgarna hos registreringsmyndigheten. En sådan väg måste avvisas även ur principiell, kooperativ synvinkel, dvs. att staten skulle reglera det kooperativa företagets kapitalanskaffning;
5. Sparkassorna bidrar till konkurrens och mångfald och ökar hushållens valmöjligheter.
Sparkassorna omfattas därför vare sig av bankrörelselag, kreditmarknadsbolagslag eller EG:s kreditinstitutkreditiv.
Något behov av reglering finns inte och skulle vara direkt skadligt för både kooperativ särart och konkurrensen på marknaderna.
Spar- och låneföreningar
Spar- och låneföreningar är, till skillnad från sparkassor, att betrakta som finansiell verksamhet. Som framgått av rättsöversikten och den internationella utblicken torde inte heller spar- och låneföreningar (credit unions) omfattas av någon lagreglering annat än lagen om ekonomiska föreningar. Bankrörelselag, kreditmarknadsbolagslag och EG-direktiv är, med olika motiveringar, inte tillämpliga. Det förhållande att sådana föreningar är reglerade på många håll utomlands, utgör inte skäl för reglering i Sverige.
Samhället bör stimulera tillkomsten av nya aktörer på finansmarknaden. En öppen attityd och ett klarlagt rättsläge är därvid viktigt. I lagstiftningen bör därför explicit klargöras, att finansiell verksamhet kan bedrivas som ekonomisk verksamhet, t.ex. genom en samtidig tillåtlighetsbestämmelse och undantag i bankrörelselag med hänvisning till lagen om ekonomiska föreningar: ''Spar- och låneverksamhet som bedrivs i ekonomisk förening med in- och utlåning enbart från och till medlemmarna får bedrivas utan hinder av denna lag.''
Befintliga spar- och låneföreningar bör som ''fenomen'' anmälas till EU som tillägg till EES-avtalet (sådant tillägg erfordras inte beträffande sparkassorna).
Vad sedan gäller kreditmarknadsbolagslagen är den för närvarande av intresse enbart för Landshypotek, av de kooperativa aktörer som behandlats ovan. För Landshypotek krävs dock ändring med innebörd att finansieringsverksamhet också får bedrivas i form av ekonomisk förening. LRF har utarbetat såväl lagförslag som stadgeförslag angående detta.
Kooperativa banker
Bankrörelselagen torde inte vara av intresse för någon av de kooperativa aktörer som omnämnts tidigare dels med tanke på skyldigheten att ta emot inlåning, dels med tanke på den relativt stora byråkrati som följer av att vara bank. I bankrörelselagen bör möjligen finnas en hänvisning till ''Lag om kooperativa spar- och lånekassor''.
Som framgår av den internationella översikten är kooperativa banker vanliga i Europa. I svensk lagstiftning skall också finnas utrymme för bank i kooperativ form. Formellt sett finns möjligheten i dag genom föreningsbankslagen. Denna lagstiftning har dock växt fram i symbios med den befintliga Föreningsbanken och ger inget utrymme för nya kooperativa banker.
Lagen om föreningsbanker bör omarbetas så att den i realiteten ger utrymme för nya kooperativa banker. Bland annat bör kravet på minimikapital sänkas till 1 miljon ecu vilket likställer en föreningsbank med en sparbank.
Även firmafrågan måste få en lösning. Av föreningsbankslagen framgår att ordet föreningsbank skall ingå i firman. Genom särskild lagstiftning har Föreningsbanken tillåtits att ta firman med sig in i bolagsformen. Samtidigt skall registreringsmyndigheten se till att firman inte kolliderar eller är förväxlingsbar med befintliga firmor. Den ekvationen torde inte gå ihop. Lösningen skulle kunna vara att kooperativ bank skiljs från uttrycket föreningsbank.
Bankgarantin
Det är otillfredsställande att sparkassor och spar- och låneföreningar inte omfattas av den statliga bankgarantin. Detta straffar de ''goda'' aktörerna och snedvrider konkurrensen. Bankgarantin bör därför omfatta även dessa aktörer.
Registrering och tillsyn
Enligt 8:17 lagen om ekonomiska föreningar kan varje röstberättigat stämmoombud väcka förslag om att länsstyrelsen skall utse granskare för särskild granskning av föreningens förvaltning och räkenskaper eller av vissa åtgärder eller förhållanden i föreningen. En tiondel av antalet röstberättigade räcker för att biträda granskningsyrkandet. Det finns således en mycket stark möjlighet för en minoritet att begära granskning av t.ex. kapitalförvaltningen.
Det är mot denna bakgrund tveksamt om behov föreligger av offentlig tillsyn. Om sådan ändå bedöms angelägen, bör tillsynen utövas av alternativt registreringsmyndigheten (PRV) eller granskningsmyndigheten (länsstyrelsen).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglering av sparkassor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en tillåtlighetsbestämmelse införs i bankrörelselag och kreditmarknadsbolagslag med avseende på spar- och låneföreningar med hänvisning till lagen om ekonomiska föreningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att spar- och låneföreningar bör anmälas till EU som underlag till EU:s kreditinstitutdirektiv genom tillägg i EES-avtalet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föreningsbankslagen bibehålls och moderniseras samt att kapitaltäckningskravet för kooperativa banker jämställs med sparbanker,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bankgarantin bör utsträckas till att omfatta inlåningsmedel i sparkassor och spar- och löneföreningar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlig tillsyn,
7. att riksdagen vid avslag på yrkande 6 som sin mening ger regeringen till känna att om offentlig tillsyn ändock bedöms erforderlig, t.ex. till följd av bankgarantin, bör tillsynen i första hand utövas av registreringsmyndigheten (PRV) eller granskningsmyndigheten (länsstyrelsen).
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Sundgren (s) Anita Johansson (s) Inga-Britt Johansson (s) Nils T Svensson (s) Oskar Lindkvist (s)