Bakgrund
Problemen i såväl den svenska som internationella ekonomin har visat på uppenbara svagheter i hittills rådande ekonomiska system och ideologier. Både den avreglerade marknadsekonomin och den reglerade planekonomin har i stora stycken misslyckats i tillväxt och fördelning av ekonomiska resurser och nyttigheter. Konsumentinflytandet har kraftigt försvagats som en följd av bank-, finans- och fastighetskriser. En skuldtyngd befolkning måste under lång tid bära ansvaret för de ekonomiska systemens och incitamentens misslyckanden.
Samma kritik och fenomen kännetecknar inte de kooperativa företagen. Den kooperativa idén och företagsformen synes tidlös som metod att lösa människors behov. När nu behoven och förutsättningarna förändras, är det intressant att konstatera att de kooperativa företagen snabbt rustar sina strategier, verksamheter och ledningar i syfte att än bättre kunna tillvarata konsumenternas intressen.
I tider av hög arbetslöshet har dessutom friställda arbetare och tjänstemän gått samman och bildat arbetskooperativa företag som visat sig konkurrenskraftiga också i högkonjunktur. Regionalpolitiskt kan kooperativ verksamhet få stor betydelse. Konsumenter och anställda kan etablera nyttig verksamhet i en ort där privat eller offentlig verksamhet har misslyckats. När nu delar av den offentliga verksamheten avregleras, är kooperationen i olika former ett alternativ vid sidan om ren privatisering. Att hushålla med knappa resurser är en kunskap som kooperationen traditionellt försökt sprida till sina medlemmar. Denna kooperativa konsumentupplysning är viktig att stödja i tider då den privata konsumtionen minskar och hushållens ekonomiska problem tilltar. Erfarenhetsmässigt ökar också medlemskapet i kooperativa föreningar just i tider av ekonomisk nedgång i samhället.
EG och kooperationen
Inom EG råder en omfattande medvetenhet om den kooperativa företagsformens betydelse och framtidsutsikter. Neutraliteten mellan olika företagsformer är en given utgångspunkt i EG:s olika regler. Företagsformer måste behandlas lika ur olika synpunkter för att mångfald och valfrihet skall kunna råda i marknadsekonomin.
EG har emellertid gått ett steg längre än att enbart ur formell synpunkt likställa privata företag och kooperativa företag. I EG talar man sedan några år om den sociala ekonomin som omfattar kooperativa företag, ideella företag och stiftelser som bedriver ekonomisk verksamhet, samverkan mellan småföretag samt allmännyttiga och offentliga företag. Dessa företagstyper utgör tillsammans den sociala eller alternativa ekonomin. Ryggraden är de kooperativa företagen. I flera EG-länder har dessutom den kooperativa företagsformen speciella ekonomiska förmåner i skattelagstiftningen eller i form av tillträde till speciella finansieringsformer.
EG har antagit ett flertal arbetsprogram i syfte att stödja den kooperativa företagsformen och andra aktörer inom begreppet den sociala ekonomin. En särskild kommissionär i EG-kommissionen bevakar den sociala ekonomins intressen.
Diskriminering av kooperationen i Sverige
Den svenska regeringen har lagt fram ett antal propositioner som alla i strid med EG:s regler och anda diskriminerar den kooperativa företagsformen direkt eller indirekt.
Några exempel är:
1. småföretagarlån kan endast ges till aktiebolag 2. krediter får endast beviljas genom aktiebolag 3. regler om offentlig upphandling går längre än EG- reglerna och riskerar lokala, folkliga lösningar 4. bankgarantin omfattar inte de sparformer som bedrivs inom konsumentkooperationen, t.ex. KF:s sparkassa och HSB:s bosparkassa 5. ny företagsbeskattning med slopad avdragsrätt för insatsräntor 6. den nya konkurrenslagen
Härutöver har regeringen i olika utredningar och interna promemorior försvårat för den kooperativa formen. Det gäller det nyligen antagna förslaget till husläkarsystemet samt valfrihetsförslaget inom skolans område som kan dra undan intresset från kooperativa alternativ.
I dessa av riksdagen beslutade ärenden kontrasterar slutsatser och effekter mot såväl EG:s regler som tidigare uttalanden i regeringsförklaring, Kooperativa rådet m.fl.
Den kooperativa företagsformen kan komma att spela en betydelsefull roll i förstärkningen av konsumentinflytande och i den offentliga sektorns förnyelse och framväxten av alternativa finansiella system.
Det är därför av utomordentlig vikt, att riksdagen inte bara erkänner den kooperativa företagsformens likaberättigande, utan också positivt stödjer den i olika sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kooperativa företagsformens användning skall uppmuntras och stimuleras,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den snarast lägger fram förslag om sådan ändring i den gällande lagstiftningen att verksamhet som bedrivs i kooperativ form får arbeta under samma villkor som annan organiserad verksamhet.
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Sundgren (s) Inga-Britt Johansson (s) Reynoldh Furustrand (s) Anita Johansson (s) Marianne Carlström (s) Oskar Lindkvist (s) Nils T Svensson (s)