Länsarbetsnämnderna bör få hantera resurser för undvikande av företagskonkurser i seriösa småföretag med en sysselsättningspotential på samma sätt som länsarbetsnämnderna hanterar stöd till ''starta eget''.
De många små företagen är den främsta tillgången när det gäller att kunna minska arbetslösheten och trygga jobben. Betydande insatser har gjorts av regeringen för att stärka de små företagens ställning. För att kunna öka sysselsättningen är det också viktigt att nyföretagandet ökar. Åtgärder för att stimulera nyföretagandet är därför viktiga. Oftast fokuseras insatserna på detta.
Men lika viktigt måste det också vara att se till att inte företag som är seriösa, som har en vettig företagsidé och en sysselsättningspotential i sig försvinner från marknaden genom onödiga konkurser.
I lågkonjunkturens och bankkrisens spår lever många seriösa småföretag under konkurshot. Företagskonkurser är dyrt för samhället och det är ett hot mot sysselsättningen för de anställda. Därför är det viktigt att en förebyggande verksamhet mot företagskonkurser kommer igång som parallellt med nyföretagarverksamheten och näringslivspolitiska åtgärder i övrigt kan bidra till att öka sysselsättningen.
Projekt ''undvika konkurs''
I Kalmar län har ett projekt pågått sedan 1991 i samarbete mellan småföretagarnas organisation i Kalmar län, länsarbetsnämnden och NUTEK, som har gått ut på att förebygga företagskonkurser. Projektet har nu utvärderats. Verksamheten hittills har visat att det ur nationalekonomisk synpunkt är mycket fördelaktigare att gå ut med en ekonomisk stödinsats före en konkurs än att tvingas till ekonomiska insatser sedan konkursen blivit ett faktum.
En företagare har ofta ingen att vända sig till när de ekonomiska problemen uppstår. Det finns också en rad psykologiska spärrar som gör att företagaren inte vill röja den försämrade belägenheten för företaget. Företaget får rulla vidare med en alltmer psykologiskt pressad företagsledare. Följden blir alltför ofta en onödig konkurs.
Konsultinsats
Projektet går ut på att tidigt få indikationer på att en obeståndssituation närmar sig och gå in med stöd och hjälp för att räta upp den ekonomiska situationen om förutsättningar föreligger för fortsatt lönsam verksamhet. Företag som hamnat i stora ekonomiska svårigheter erbjuds gratis hjälp av en konsult. Konsultinsatsen är begränsad till två dagar, men kan om situationen i företaget är mycket komplicerad undantagsvis förlängas till fyra dagar. Av konsultinsatsen skall företagaren hjälpas att finna lösningar på företagets problem för att på så sätt undvika en konkurs. Förslagen förankras hos kronofogdemyndigheten. Det är alltså inte fråga om att gå in med ett direkt löpande bidrag till driften av företaget.
Resultat
Ett hundratal företag har berörts av projektet. I tiotalet fall har det räckt med telefonsamtal för att lösa problemen. Av 40 företag i projektet som analyserats av Uppsala universitets företagsekonomiska institution har 16 företag försatts i konkurs men rekonstruerats i 11 fall. Drygt hälften av företagen undvek helt konkurs. Vissa av dessa torde kanske ha klarat sig utan projektinsats.
Utvärderingen visar tydligt att projektet har minskat utslagningen av arbetsplatser i Kalmar län och därmed bidragit till att fler kunnat behållas i arbete i den svåra arbetslöshetssituationen i länet. Projektet har också visat på behovet av ytterligare utbildningsinsatser bland företagarna.
Lika angeläget som det är att ha en aktiv nyföretagarverksamhet för att stärka sysselsättningen är det att kunna rädda företag som håller på att gå under genom onödiga konkurser. Statsmakterna bör därför inom givna ramar se till att finansiellt stöd ges för att verksamheten ''undvika konkurs'' kan fortsätta i Kalmar län och också få efterföljare i övriga landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förebyggande insatser mot onödiga konkurser.
Stockholm den 25 januari 1994 Agne Hansson (c)