Jag har tidigare -- bl a i en motion till 1989/90 års riksmöte -- aktualiserat frågan om hur spararna, i vad som idag går under benämningen värdepappersfonder, ska ges ökat inflytande över fondernas placeringar och det inflytande som fondernas aktieinnehav ger på respektive bolags bolagsstämma.
Bakgrunden till min motion var att de som sparade i en aktiefond, enligt tidigare lagstiftning, hade rätt att utse ledamöter i de s.k. fondbolagens styrelse, vilka administrerar värdepappersfonderna. Dessa ledamöter utsågs i sin tur på en s.k. andelsägarstämma. Genom förslag från den dåvarande socialdemokratiska regeringen kom denna rättighet i praktiken att starkt begränsas.
I motion N367 1989/90 framhöll jag bl.a.:
Delägarna i en aktiefond har, enligt gällande lagstiftning, rätt att utse en ledamot i fondbolagens styrelse för varje påbörjat tretal ledamöter. Dessa ledamöter väljs på en s.k. andelsstämma. På andelsstämman har ägarna rätt att förutom att välja ledamöter i det s.k. fondbolag som förvaltar fondens tillgångar även ställa frågor och få information om förvaltningen. Om delägarna är missnöjda med förvaltningen kan de besluta att byta fondbolag. De har även rätt att utöva rösträtt för fondens aktier.
Frågan huruvida de som sparar i en värdepappersfond också ska ges inflytande över hur fonderna t.ex. använder sina röster på de bolagsstämmor, där fonderna genom sitt ägande har möjlighet att utöva inflytande, fick hösten 1993 förnyad aktualitet genom debatten om det föreslagna samgåendet mellan Volvo och Renault. Belysande för denna diskussion var att intresset för hur värdepappersfonderna skulle agera på Volvos bolagsstämma var mycket litet. Det tycks ha varit en allmänt accepterad uppfattning att fonderna skulle utöva sitt inflytande på stämman på det sätt som de banker/fondkommissionärer m.fl., som administrerar själva fondbolagen, önskade. Däremot var intresset för hur de som satsat sina sparmedel i fonderna önskade att fondernas ägare skulle agera på Volvos stämma nära nog obefintligt.
I en reservation till näringsutskottets betänkande nr 4 -- där min motion behandlades -- framhöll representanter för Moderata samlingspartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet i en reservation bl.a. följande.
Utskottet delar motionärens uppfattning att det är betydelsefullt att andelsägarna -- genom andelsägarstämmor eller på motsvarande sätt -- får ett direkt inflytande på sammansättningen av fondbolagens styrelser.
Som tidigare antytts beslöt riksdagen för mindre än ett år sedan att de försäkringstagare som tecknar livförsäkring med aktiefondsanknytning skulle -- med analog tillämpning av bestämmelserna i aktiefondslagen -- få ett sådant inflytande i de fondbolag som förvaltar försäkringspremiefonder. Det framstår därför som föga konsekvent att nu införa en ordning som i realiteten torde leda till att finansinstituten stärker sitt grepp över fondbolagen och att andelsägarstämmor blir sällsynta.
Liksom regeringen anser utskottet att det är önskvärt med en avreglering i fråga om värdepappersfondernas organisation och verksamhet. Det bör dock inte drivas så långt att det demokratiska inslaget som systemet med andelsägarstämmor representerar går förlorat. Utskottet förordar därför, i anslutning till berörda yrkandet i motion 1989/90:N367, att regeringens förslag till lag om värdepappersfonder kompletteras med en paragraf av samma innebörd som 7 paragrafen aktiefondslagen. Den reservbestämmelse enligt vilken andelsägarrepresentanter i vissa fall kan utses av länsstyrelsen bör dock gälla endast övergångsvis. Det är risk för att personer som utses av länsstyrelsen kommer att uppfattas som statliga kontrollanter. Regeringen bör med det snaraste återkomma till riksdagen med förslag till en lämpligare utformning av paragrafen.
Det pågår för närvarande inom regeringskansliet en viss översyn av det regelverk som reglerar värdepappersfondernas och de s.k. fondbolagens verksamhet. Därvid bör de frågor som jag berört i denna motion aktualiseras och regeringen skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag.
I den tidigare refererade motionen aktualiserade jag även de problem som kan uppstå genom kopplingen mellan aktiefonder och banker. Jag framhöll därvid bl.a. följande.
För närvarande är många fonder, enligt min uppfattning, i alltför hög grad knutna till de stora bankerna. Risken finns härigenom bl.a. att fonderna utnyttjas för att stärka respektive banks ''intressesfär'' i stället för att prioritera en god avkastning å aktiespararnas insatta kapital. Denna fråga bör ges ökad uppmärksamhet genom att möjligheterna för bankerna att äga aktier i placeringssyfte övervägs. Det kan därvid uppkomma intressekonflikter mellan fondernas intresse och bankens intresse. Särskilt allvarlig kan denna risk bli ifall aktiefondägarnas kontroll via andelsstämmor försvinner.
Även denna frågeställning har fått förnyad aktualitet genom utvecklingen i Volvo och att flera av de tidigare fondkommissionärerna -- t.ex. Hagströmer & Qviberg -- ansökt om bankoktroj för att därmed kunna bedriva bankverksamhet.
En ökad bodelning mellan värdepappersfonder/fondbolag/banker är önskvärd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om andelsägarinflytande i s.k. värdepappersfonder och fondbolag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kopplingen mellan banker, fondbolag och värdepappersfonder.
Stockholm den 24 januari 1994 Alf Wennerfors (m)