Den svenska trämekaniska industrin har en nettoexport på 15--20 miljarder kronor. Träindustrin är dessutom nödvändig för att den än större massa- och pappersindustrin skall kunna utvecklas positivt i framtiden. Att denna industri i dag är av stor betydelse för landet står utom allt tvivel. Träindustrin kan få en ännu större betydelse för Sverige och för den svenska handelsbalansen i framtiden.
För att vi skall uppnå detta mål krävs dock ''en kunskapsförsörjning i absolut världsklass'', enligt betänkandet ''Kunskap för konkurrenskraft'' (Ds 1991:62). Slår man sig till ro finns stor risk att träindustrins lönsamhet och omfattning reduceras under de närmaste åren. Detta vore katastrofalt för hela landets ekonomi och miljö, men givetvis allra värst för de delar av landet där skogsråvaran finns, dvs. där man har störst problem med långsiktig sysselsättning.
Kunskap överförs till industrin, dels i form av utbildade människor, dels i form av forskningsresultat. I båda fallen måste de tekniska högskolorna vara en av de viktigaste resurserna för att denna kunskapsförsörjning skall bli effektiv. Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att det är så svårt att finansiera forskningsverksamheten vid de två högskoleavdelningarna som finns i Sverige med ämnesinriktning träteknik/träteknologi, nämligen Luleå Tekniska Högskola (LuTH) respektive Kungl Tekniska Högskolan (KTH). Regeringen har i de senaste forsknings- och utbildningspropositionerna klart uttryckt att en ökad satsning på högskolorna bör komma till stånd. Träforskning finns dessutom specifikt angiven i sammanhanget.
Träindustrin har en utpräglat småskalig industristruktur. Det är av den anledningen speciellt svårt att samla företagen till ekonomiska satsningar på gemensamma, långsiktiga, grundläggande FoU-program. NUTEK har ett särskilt ansvar att värna om de mindre och medelstora företagens utveckling. NUTEK har emellertid inga medel för att stödja FoU-projekt inom det trätekniska området vid de tekniska högskolorna, trots att mycket intressanta projektförslag presenterats. Teknikvetenskapliga ForskningsRådet (TFR) har hitintills enbart beviljat medel till teoretisk och mycket grundläggande forskning bedriven i stora etablerade forskningsmiljöer. Sådana existerar ej i Sverige inom det träteknologiska området.
För att träenheterna vid LuTH och KTH skall kunna utvecklas och komma över en kritisk storlek krävs att basfinansieringen från staten ökas väsentligt. För att kunna anställa doktorander måste man ha längre finansieringsåtaganden än ett år. Den trämekaniska industrin har redan visat att man tror på de nämnda FoU- enheterna genom att till dem anslå en del av de kollektiva FoU-medel som man samlar in. Detta har givit vissa mycket intressanta resultat. En ytterligare ökning av FoU-medel från industrin är för närvarande inte realistisk. För att säkerställa utvecklandet av internationellt konkurrenskraftiga forskningsenheter inom trämekanisk forskning i linje med tidigare uttalad målsättning torde krävas medel i storleksordningen 10 miljoner per år under i första hand fem år till de nämnda två tekniska högskolorna. En väg kan vara att genom NUTEK omdisponera medel till denna för landets ekonomi långsiktigt viktiga forskning och utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs iatt riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom omfördelning av forskningsmedel stärka resurserna för de tekniska högkolornas långsiktiga FoU och utbildning inom det trämekaniska området.
Stockholm den 24 januari 1994 Pontus Wiklund (kds)