En rad positiva generella förändringar har genomförts vad avser företagarklimatet i Sverige. Trots detta kvarstår tre övergripande problem:Innovationsfrämjande åtgärder har i princip försvunnit.Finansieringen av tidiga skeden i teknikbaserade projekt har kraftigt reducerats Systemet för stöd till ny- och småföretagande har blivit mer splittrat och krympande resurser sprids på allt fler aktörer.
Sveriges enda egentliga sådd-finansiering är den som ligger inom NUTEK. Den har vad avser fria sådd- finansieringsmedel (dvs. sådant som ej varit öronmärkt för vissa teknikområden eller andra specialdestinationer som EUREKA) minskat nominellt från ett anslag på ca 100 MSEK i början av 80-talet till ca 12 MSEK budgetåret 1993/94. Huvudorsaken till detta har varit nedprioriteringar från departementet. Ett bidragande skäl till detta kan vara att sådd-finansieringen har hamnat mellan två stolar på departementet -- pengarna tas från forskningsenhetens F1- anslag men ansvaret ligger på departementets småföretagarenhet.
De personella resurserna inom NUTEK:s SME-område har minskat från ca 80 tjänster 1990/91 till ca 30 93/94. En stor del av denna minskning har varit helt befogad (exempelvis nedläggning av vissa branschprogram) men har också inneburit en resursneddragning av stödet till SME- företag. Det gäller exempelvis patenthjälp och juridisk rådgivning till industriella nyföretagare och innovatörer i sådd-skedet. Den decentralisering av uppfinnarstödet till regionala produktråd som startades inom STU har delvis stannat upp av samma skäl.
Det är viktigt att ej tappa perspektivet på det egentliga syftet. Sett ur ny- och småföretagssynpunkt bör man ställa följande krav på det offentliga stödsystemet. Det skall: Finnas på många platser i landet.Ha en ''onedoor''- uppläggning dvs. kunna hantera de flesta av småföretagsproblemen utan att behöva hänvisa till andra.Ha förmåga att hantera många små satsningar parallellt.Kunna ta lokala beslut.Har en kontinuerlig strategisk styrning.Ha personliga levande nätverk med internationell koppling.Bestå av människor med småföretagsintresse/orientering.Ha finansiella resurser.
Mot denna bakgrund vill vi föreslå att verksamheten vid NUTEK följer nedanstående riktlinjer. Allt bör ske genom omprioriteringar inom den av regeringen angivna budgetramen för NUTEK.
1. De allmänt innovationsfrämjande insatserna behöver förstärkas. I första hand behövs ett mer utbyggt rådgivarsystem så att uppfinnarna får kvalificerad rådgivning i ett mycket tidigt skede.
2. Produktionsnätet behöver förstärkas så att regionala tröskelpengar kan ges till nyhetsgranskning av enkla prototyper.
3. Lånefinansieringen av de tidigaste skedena i tekniska utvecklingsprojekt behöver förstärkas.
4. Ett ofta minst lika stort risktagande för små företag som teknisk utveckling är start av export. För att möjliggöra för småföretag med exportpotential bör det inrättas en parallell till teknikutvecklingsstödet, nämligen villkorslån för exportinitiativ. Det skall riktas mot etableringsfasen i exportsatsningar (får ej ha karaktären av driftsstöd) och skall betalas tillbaka vid kommersiell framgång. Beloppen kan begränsas uppåt till ca 500 000 kronor.
5. Bättre samordning av de statliga insatserna så att splittringen som nu äger rum stoppas. Rollförändringen mellan NUTEK, Industrifonden, Utvecklingsbolag, Teknopoler, Teknikbrostiftelser behöver ses igenom dels så att systemet blir förståeligt för omvärlden (d.v.s. småföretagarna), dels så att den totala administrativa kostnaden hålls på en så låg nivå som möjligt.
Överföring av de medel på arbetsmarknadsområdet som används till ''näringspolitiska insatser'' till näringspolitiska aktörer. Exempel på sådana insatser är AMS:s nyföretagarstöd, en rad ALU-projekt etc. För att hålla nere risken för konkurrenssnedvridning m.m. bör ansvaret för denna typ av insatser överföras till mer marknads/tillväxt- inriktade aktörer (helst med insyn från näringslivet). Lämpliga alternativ här kan vara de nya utvecklingsbolagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning och omprioritering av NUTEK:s åtgärder för stöd och stimulans till småföretag.
Stockholm den 24 januari 1994 Kjell Johansson (fp) Sten Svensson (m) Filip Fridolfsson (m) Kenth Skårvik (fp) Rune Backlund (c) Marianne Andersson (c) Alva Wennerlund (kds)