EES-avtalet och Sveriges delaktighet i EU:s inre marknad innebär att det europeiska standardiseringsarbetet får utomordentligt stor betydelse för Sverige. Genom standardiseringsarbetet skapas gemensamma regler i Europa på en mängd olika områden som får stora konsekvenser för svensk industri och svenska konsumenter.
Bl.a. regleras i standardiseringsarbetet många viktiga frågor av avgörande betydelse för säkerheten hos produkter. Exempel på ett sådant område är medicintekniska produkter i sjukvården.
Det europeiska standardiseringsarbetet har successivt ökat i omfattning år från år och de allra närmaste åren når arbetet sin kulmen. Svenska intressenter har mycket goda förutsättningar att aktivt delta i arbetet och påverka standarderna i enlighet med deras behov och krav.
Vare sig Sverige blir medlem i EU eller lever vidare med ett EES-avtal borde vi maximalt utnyttja den europeiska standardiseringen som ett medel för att effektivt påverka EU:s regelverk för den inre marknaden.
Mot ovanstående bakgrund är det oacceptabelt att statens bidrag till standardiseringen nu reduceras. En reduktion kan inte uppfattas som annat än ett minskat statligt intresse för standardiseringen vilket rimmar dåligt med påståendena i budgetpropositionen om standardiseringsarbetets betydelse. I propositionen sägs att en besparingspotential på storleksordningen 20--35 miljoner skulle finnas för de svenska standardiseringsorganisationerna genom att verksamheten omorganiseras och effektiviseras. Det är dock för tidigt att redan nu dra slutsatser om besparingar redan för budgetåret 1994 då omorganisationen inte träder i kraft förrän 1 juli innevarande år. Innan besparingarna kunnat påvisas och effekten av den nya organisationen föreligger vore det olyckligt med en neddragning av resurserna redan nu vilket får konsekvenser på standardiseringsarbetets omfattning för innevarande budgetår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om oförändrat bidrag för Standardiseringskommissionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Kristina Persson (s) Ines Uusmann (s)