Bilens odiskutabla fördelar som transportmedel gör att en framtid helt utan bil inte är något realistiskt alternativ. Däremot kommer miljö- och resursproblemen att tvinga fram olika typer av drivmedel och nya motorkonstruktioner.
Mycket talar för att större satsningar måste göras för att elbilen skall kunna bli ett realistiskt alternativ till förbränningsmotordrivna bilar. I jämförelse med dagens konventionella bilar är elbilen miljövänligare, billigare vad gäller drivmedelskostnader, billigare i underhåll, tystare, renare och har längre livslängd.
Intresset för att driva på utvecklingen har hittills inte varit tillräckligt stort i Sverige. Introduktion i stor skala av elfordon skulle i mycket liten grad öka de problem som sammanhänger med produktion och distribution av elenergi.
Med tanke på erfarenheter från utlandet borde elfordon kunna användas mer i Sverige än vad som sker idag. Det finns ovanligt få elbilar i vårt land jämfört med de flesta andra europeiska länder. En elbil betraktas fortfarande som ett ovanligt experimentfordon av de flesta.
Trots att det gått 150 år sedan Robert Davidson byggde sitt elfordon har inte så värst mycket hänt vad gäller utvecklingen av elbilen. Den stora mängden olja i USA, första världskrigets speciella krav på militära fordon samt massproduktionen enligt löpandebandprincipen av förbränningsmotordrivna fordon gjorde att elbilen kom att minska drastiskt i antal och betydelse.
Företaget SAFT, världens största producent av högteknologiska batterier och ackumulatorer, har producerat en ny elbil. Fordonet har premiärvisats i Bordeaux för Frankrikes forsknings- och teknikminister. Fordonet kommer att användas av företagets forskare för att utvärdera nya nickel/kadmiumbatterier med låga underhållskrav. Batterierna kan laddas på tre timmar med hjälp av en snabbladdare. Kilometerkostnaderna, inklusive inköpskostnaderna, är i stort sett likvärdiga med kostnader för en bensinbil.
En kraftig satsning på elbilen som ett alternativ till den mer traditionella drivmedelsbilen är nödvändig, önskvärd och framåtsyftande. Den satsningen borde bestå i ett kraftigt ökat forsknings- och utvecklingsarbete. Utöver NUTEK, Chalmers m.fl. borde den svenska bilindustrin vara självklar samarbetspartner i detta utvecklingsarbete. Konkurrensbevakningen från de olika företagsenheternas sida borde i detta gemensamma arbete underordnas det gemensamma målet. Staten bör ta nödvändiga initiativ i detta syfte. Att på olika sätt ekonomiskt stimulera användningen av elbil före bensin- eller dieseldrivet fordon borde vara en självklarhet. Ekonomisk stimulans genom förmånlig bilskatt på elfordon är exempel på en väg som bör övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av elbilen.
Stockholm den 24 januari 1994 Hugo Bergdahl (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)