Regeringen tillsatte förra året en utredning som har till uppgift att överväga om kommuner och enskilda kan ges en större roll inom det trygghetsskapande arbetet i samverkan med polisen. Till denna krets skall även räknas företag och föreningar. I uppdraget ingår också att se över lagstiftningen för ordningsvakter och väktare.
I direktiven talas det om att det enskilda ansvaret bör få en större roll i framtiden för att skapa trygghet och förebygga brott. De förändringar av regelverket som kommer att ske skall enligt direktiven ske i kontrollerade och ur rättssynpunkt betryggande former. Detta är enligt vår uppfattning något mycket viktigt och självklart i en rättsstat som Sverige.
Vi vill dock påtala två förhållanden som bör uppmärksammas av utredningen. Det första kan beskrivas på följande sätt.
Rikspolisstyrelsens författningssamling (1987:1 FAP 579-2, p. 3:1 c) föreskriver vilka regler som gäller för väktare att under tjänstgöring bära skjutvapen. Av denna paragraf framgår bl.a. att:
Efter medgivande av polismyndighet får väktare under tjänstgöring bära skjutvapen vid bevakning av -- -- -- vissa slag av värdetransporter eller annat bevakningsobjekt. Sådant annat objekt kan t.ex. avse bevakning av enskild person för dennes skydd.
Efter medgivande av polismyndighet får därmed väktare under tjänstgöring bära skjutvapen vid bevakning av vissa slag av värdetransporter. Skjutvapen får således inte rutinmässigt bäras vid alla slag av värdetransporter.
De regler som gäller tillämpas emellertid olika i olika delar av landet. Den lokala polismyndigheten fattar beslut. Detta kan överklagas till länsstyrelsen men någon möjlighet att därefter överklaga finns inte. Det innebär, att två precis likadana företag kan, vid identiska ansökningar, behandlas på helt olika sätt beroende på var i landet de är verksamma.
Det har dessutom förekommit att två bevakningsföretag verksamma på samma ort behandlats olika, beroende på att det ena företaget har sitt huvudkontor i en ort i ett annat län. Detta är synnerligen otillfredsställande och olyckligt ur konkurrenssynpunkt.
Ur konkurrenssynpunkt vill vi också uppmärksamma att exempelvis taxiföretag, kommunala räddningskårer m.fl. kan utföra bevaknings- och andra säkerhetsuppdrag utan krav på auktorisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likabehandling av bevakningsföretag,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om auktorisation lika för alla företag oavsett huvudman,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utredningen Trygghet i lokalsamhället bör pröva ovan nämnda förhållanden.
Stockholm den 24 januari 1994 Inga Berggren (m) Per Stenmarck (m)
1 Yrkande 1 hänvisat till JuU