Skogsindustrin måste stå på flera ben
Skogsbruket och skogsindustrin har en mycket stor betydelse för Sverige. I skogs- och trävaruindustrin sysselsätts ca 150 000 människor. Skogsbruket är dessutom viktigt för en rad andra verksamheter som kombinerade lantbruk, åkerinäring, entreprenörer, verkstäder och vägbyggnadsföretag. För Sveriges handelsbalans betyder skogsindustrins export ett nettotillskott på cirka 50 miljarder kr per år. Norden är Europas vedbod.
Mot denna bakgrund borde det från statens sida föras en långsiktig och systematisk och övergripande branschpolitik som så långt möjligt försöker hjälpa skogsbruket och skogsindustrin över krisperioder som är en naturlig del av en marknadsekonomi. Ett stort sammanbrott för skogsindustrin skulle vara en katastrof för såväl den nationella ekonomin som den regionala balansen och av skogsindustrin beroende näringar.
Även om den traditionella storskaliga skogsindustrin klarar sina kriser och fortsätter att investera kan vi inte räkna med att någon stor del av framtida ny sysselsättning genereras. Men med en förnyelse av industrin med fler ben att stå på kan sannolikt ytterligare något tiotusental jobb uppstå eller återuppstå.
Mycket tyder på att svensk skogsindustri står inför en tid av omstrukturering. Hårdare miljökrav, miljöaktioner utomlands mot svensk skogsindustri, införande av skatt utomlands på färskfiber och krav på ökad användning av returpapper och återanvändning av förpackningsmaterial ändrar förutsättningarna för den traditionella massa- och pappersindustrin.
Konkurrensen från mer snabbväxande trädslag i andra länder och från billigare råvara från Östeuropa och OSS- staterna pressar priserna särskilt på massaved.
För de områden i landet som ligger långt från pappers- och massaindustrin har skogsbruket blivit olönsamt på grund av uppköparnas prissystem trots att omfattande insatser för tillväxten av skogsråvaran utförts. När avverkningen av massaved sjunker i glesbygden kommer kostnaden för sågtimmeravverkning också att öka vilket medför risk för utslagning av de företag som vidareförädlar sågad träråvara.
Från rädsla för råvarubrist har vi nu gått till ett problem med råvaruöverskott. En strukturkris i svensk skogsnäring skulle slå mycket hårt mot Sveriges handelsbalans eftersom skogsnäringen är en näring med stort nettoexportvärde. Det är ett starkt nationellt intresse att skogsråvaran utnyttjas effektivt även i ett kretsloppssamhälle.
Att Sverige under 1980-talet klarat sig från en omfattande strukturkris kan sannolikt tillskrivas stora devalveringar i början på 1980-talet och kronans fall hösten 1992. Kraven på att skydda naturresurser i konkurrentländer har också bidragit. Det bör också i detta sammanhang noteras att hade Sverige varit anslutet till en enhetlig valuta i Europa hade dessa valutakursförändringar inte kunnat ske.
Vidareförädla det sågade virket!
Vikten av bättre och mer långtgående vidareförädling av sågad träråvara kan inte nog understrykas. För skogsbruket kommer i dag 70 % av inkomsterna från timmer och resten från massaved. Ett antal statliga utredningar har under årens lopp skapat ett teoretiskt underlag för en bred satsning på vidareförädling av träråvara.
Den långsamväxande furan i norra delen av Sverige är ett utmärkt snickerivirke med högt utbyte. Sågar och snickerier uppfyllar väl kraven på ett kretsloppssamhälle. Sådana industrier kan också vara självförsörjande på energi genom att utnyttja spån, bark och skogsavfall för energiproduktion. Företag som vidareförädlar sågat virke är ofta små och väl spridda över landet.
Mode och smak, miljökrav och krav på att få bort plast som brandmaterial gynnar träprodukter i livsmiljön. Det är lätt att tänka sig att framtidens bostäder och inredningsmiljöer uppfyller höga krav på återvinning och återanvändning.
Det är också viktigt att på ett mer aktivt sätt söka efter och utnyttja virke med speciella kvaliteter. Detta kan förvisso inte ge stora volymer, men höga värden och är ett uttryck för inställningen att varje fällt träd ska användas optimalt. Relativt små utbildningssatsningar i avverkningsledet och på sågverken kan ge betydelsefulla marginaltillskott. Ett exempel på sådant är trä för tillverkning av musikinstrument.
FoU-arbete med inriktning på träindustrin bedrivs på tre platser. Dels vid Luleå högskolas avdelning i Skellefteå, dels vid KTH och dels vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala/Umeå. De forskarstuderande är ofta engagerade i institutet Trätek. I Industridepartementets utredning Ds 1991:62 konstaterades: ''Forskningsorganisationen är snarast för stor med tanke på den nuvarande förmedlingsorganisationens kapacitet att överföra forskningsresultat, men för liten i förhållande till det strategiska behovet.
Allvarliga brister finns i mekanismen för överföring av producerad kunskap till avnämarna. Det gäller både för kompetens och för forskningsresultat.'' Även om en del förbättringar skett är mycket av den hårda kritiken fortfarande aktuell. Regeringen borde på allt sätt stimulera att kompetens förs över till företagen.
Under flera år bedrevs ett riktigt och bra utvecklingsprogram för träindustrin -- Träman 90. Programmet var inriktat på de fyra nordligaste länen och har nu upphört. Syftet var att öka förädlingsgrad, produktivitet och lönsamhet inom sågverk och trämanufakturföretag.
Vänsterpartiet anser att ett nytt branschprogram av detta slag bör sättas igång och särskilt inriktas på landsbygd, glesbygd och Norrlands inland. Bättre kundanpassning, marknadsanalyser, förbättrad marknadsföring och samordning av småföretags exportansträngningar bör ingå i programmet.
Regeringen bör ge NUTEK i uppdrag att under andra halvåret 1994 komma igång med detta program, t.ex. i samarbete med utvecklingsfonderna. Vi anvisar 15 miljoner kronor för kommande budgetår för en start av programmet.
Biobränslen och motoralkoholer
Om skogsråvara som produceras för massaindustrin i delar av landet blir överflödig uppstår en stor tillgång på skogsråvara, som måste användas på något sätt. Om denna råvara inte används kan hela skogsbruket i t.ex. Norrlands inland och delar av Dalarna och Värmland förlamas.
En möjlighet som därvid särskilt måste uppmärksammas är att använda denna skogsråvara som bas för produktionen av alternativa drivmedel. Forskning på detta område har gett möjlighet att redan nu bygga fullskaleanläggningar för produktion av fordonsbränsle. Detta öppnar möjligheten för skogsnäringen att börja stå stadigare på ett fjärde ben. Skogsråvara som bas för fordonsbränsle och kemikalieproduktion. De tre andra skulle då vara sågning, massa/pappersproduktion och träbränsle.
Vi vill särskilt peka på möjligheten att producera högkvalitativa motorbränslen eventuellt som tillsats till motorbränsle. Sådana bränslen av hög kvalitet kan vara av någon typ av alkolholderivat som framställs med cellulosa som hemicellulosa som råvara. Ett bränsle, ETBE, kan anges i detta sammanhang som särskilt intressant. Vedens lignin kan också på sikt tänkas ingå som råvara i polymerindustrin och bilda bas för ett miljövänligt polymermaterial. En del polymerer tillverkas i dag av råvara som i stället kan användas till livsmedel.
Men mest naturligt är att vid produktion av fordonsbränsle använda restprodukten som energiråvara i stor skala t.ex. för att ersätta kol och olja i processindustrin eller i kraftvärmeverk. Här bör kommunerna stimuleras att göra satsningar som också behövs för att underlätta avvecklingen av kärnkraft. Ett alternativ är att utse några försökskommuner och där göra rejäla satsningar för att bygga upp lokala energisystem med skogsråvara som en viktig bas. I ett sådant sammanhang behövs sannolikt byggas upp uppsamlingsplatser eller virkesterminaler där skogsråvaran sorteras för olika ändamål.
Framställning av bättre fordonsbränslen ur skogsråvara, öppnar möjligheter för bättre balans i koldioxidcykeln, minskade utsläpp av NOX, mutagena kolväten och ämnen som genererar fotooxidanter.
Enbart i Norrbottens län finns fem miljoner ton biomassa som kan användas i sådan energiproduktion. I full skala skulle denna energiproduktion kunna ge 1 000-tals jobb i skogsbruk och i nya industrianläggningar, i verkstäder och i transportnäringen. I hela landet kan sysselsättningseffekten uppskattas till 30 000 heltidsjobb.
Tiden har nu kommit att göra större satsningar och prova detta system i större skala. Staten har ett ansvar att medverka i sådana satsningar.
För att stimulera efterfrågan på etanol eller alkoholderivat för inblandning i fordonsbränsle bör regeringen utreda om den del som blandas in i bensinen kan ha lägre bensinskatt eller stödjas genom subventionerad upphandling under en längre försöksperiod i stor skala.
Redan 1988 begärde riksdagen ett program för att minska koldioxidutsläppen och uttalade att dessa utsläpp inte skulle ökas utöver den nivå de hade då. I riksdagsbeslutet med anledning av miljöpropositionen En God livsmiljö 1990/91:90 ställdes också upp planeringsmålet att utsläppen av samtliga klimatpåverkande gaser bör begränsas inom alla samhällssektorer.
Användningen av skogsråvara för fordonsbränsle och annan energi ger inget nettotillskott koldioxid i atmosfären. Halten av svavel och tungmetaller i trädbränslen är låg.
Regeringen anvisar medel på anslaget J2 för bidrag till ny energiteknik och på E7 för insatser för ny energiteknik i enlighet med vad som sagts ovan.
Om ökade resurser behövs för satsningar på anläggningar för produktion av fordonsbränsle och andra energibärare ur skogsråvara bör regeringen återkomma till riksdagen i kompletteringspropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en långsiktig och övergripande branschpolitik för skogsbruk och skogsindustri,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett nytt branschprogram till stöd för träindustrin,
3. att riksdagen till ett nytt branschprogram för träindustrin för budgetåret 1994/95 anslår 15 miljoner kronor på ett nytt anslag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom lägre skatt eller subventionerad upphandling ge stöd till etanol eller alkoholderivat som fordonsbränsle,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av satsningar på anläggningar för produktion av fordonsbränsle ur skogsråvara.
Stockholm den 22 januari 1994 Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v) Rolf L Nilson (v) Bertil Måbrink (v) Björn Samuelson (v) Hans Andersson (v)
1 Yrkande 4 hänvisat till SkU