Sälj inte ut statens skogar
Fredagen den 3 december 1993 meddelade regeringen att man tänker fortsätta privatiseringen av statliga företag. Detta trots den hårda kritiken vid försäljningen av Celsius.
Man gör det genom att med början den 28 februari 1994 sälja ut upp till 49 % av aktieinnehavet i skogskoncernen Domän/ASSI/NCB. Den dominerande delen av aktierna skall med viss rabatt säljas till allmänhet och anställda. Marknadspriset ska först bestämmas genom viss försäljning till institutioner. På sikt finns givetvis möjligheten att andra svenska och utländska privata eller statliga intressen köper upp dessa aktier i stor skala.
Vänsterpartiet motsätter sig utförsäljningen av Domän/ASSI/NCB, och vi gick i december 1991 emot att regeringen skulle få privatisera 35 statliga företag utan att först gå till riksdagen.
Det är ganska vanligt i andra länder att en naturresurs som skog är samhälleligt ägd. I länder som Finland, USA, Kanada, Tyskland och Storbritannien äger staten större skogstillgångar än de 19 % som staten äger i Sverige. Av Kanadas enorma skogstillgångar ägs 95 % av samhälleliga organ.
Ingen har hävdat eller visat med forskning att dessa länder p.g.a. statens skogsinnehav skulle ha nationella ekonomier som fungerar sämre än den svenska eller att länderna skadats på annat sätt.
Vi ser statens skogstillgångar som en nationell resurs som nyttjas till en rad ändamål utöver virkesproduktion. När marknaden ska bestämma ett pris på marken torde det helt avgörande för värdet på skogsmarken vara dess möjligheter att producera skogsråvara. Detta är givetvis viktigt, men skogen är också en resurs över vilken staten bör ha ett inflytande för att tillgodose en rad behov.
Miljontals svenskar och besökande från andra länder använder skogen för jakt och fiske, bär och svamplockning och andra friluftsaktiviteter. På detta område har Domänverket haft en i stort sett bra politik även om viss kritik kan riktas mot de höga jaktarrendena. Dessa arrenden torde inte bli lägre med ett ökat privat ägande.
På vår väg mot ett kretsloppssamhälle är det också viktigt att skogsbruket bedrivs så att skogens förmåga att ta upp stora mängder koldioxid hålles på en hög nivå för att motverka en ökad växthuseffekt. För en del områden, särskilt i södra Sverige, behöver man undanta stora områden för naturskyddsändamål.
Om man ska klara målet att bevara skogens biologiska mångfald måste staten ha kvar den resurs som Domäns skogar utgör. Värdet av de skogar som kan vara möjliga att bl.a. byta mot privatägd mark med stora naturvärden är större än de anslag som finns för rena köp av mark som ska avsättas som reservat. Att sälja bort den statliga skogen innebär att man för alltid frånhänder sig denna möjlighet. Detta är oansvarigt med tanke på framtidens miljökrav.
Att tillgodose ovan nämnda behov blir sannolikt inte lättare med ett ökat privat ägande i Domän/ASSI/NCB. Det blir snarare svårare.
Det är också viktigt att de statliga skogsresurserna används för att utveckla en från miljösynpunkt uthållig energipolitik som gör det möjligt att avveckla kärnkraften.
Den statliga skogskoncernen bör ha ett ansvar för att dess verksamhet bedrivs på ett regionalpolitiskt, miljöpolitiskt och energipolitisk godtagbart sätt. Vi anser att det blir lättare att uppfylla detta ansvar om staten inte säljer ut Domän/ASSI/NCB.
Vad som i motionen anförts om försäljning av Domän/ASSI/NCB bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten inte skall sälja ut Domän/ASSI/Ncb.
Stockholm den 23 januari 1994 Jan Jennehag (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Karl-Erik Persson (v)