Det är väl känt att personer som äger och driver mindre företag ofta saknar företagarutbildning. I Uppsala län har länsstyrelsen studerat förhållandena i Norduppland och resultatet är i allt väsentligt detsamma som vid liknande studier i andra delar av landet.
En formell företagarutbildning är säkert inte det viktigaste för att en företagare skall vara framgångsrik. Men säkerligen kan bättre kunskaper i t.ex. ekonomisk redovisning, administration, personalfrågor och marknadsföring många gånger vara till stor hjälp -- för att klara ett förtetag genom en lågkonjunktur eller för att utveckla verksamheten i olika avseenden.
Många skulle utan tvekan vilja öka sin kompetens på olika områden men finner att tiden inte räcker till eller att de inte har råd. Det kursutbud som finns utnyttjas därför inte i den utsträckning som vore önskvärd. För att få företagare som vill utbilda eller vidareutbilda sig att också göra slag i saken krävs bl.a. följande:
1) att företagaren kan komma loss från sitt företag under en viss tid 2) att företagaren får ekonomiska möjligheter att delta i utbildning 3) att kursinnehållet är anpassat efter de individuella förutsättningarna
Ett sätt att göra det lättare att uppfylla dessa krav är att införa vikariepooler för företagare, t.ex. som ALU-projekt. Ansvaret bör då kunna ligga på respektive kommun.
Ett annat sätt är att låta regeringens förslag till ''utbildningscheck'' som ett led i kompetensutvecklingen för arbetslösa omfatta även ämnet företagsekonomi och grundläggande kunskaper om företagande för arbetslösa som är intresserade av att bli företagare.
Ännu ett sätt är att vidga ''utbildningscheckens'' användningsområde så att den även kan utnyttjas av etablerade småföretagare som saknar utbildning i något för deras verksamhet viktigt område, t.ex. företagsekonomi eller språk. Checken skulle t.ex. kunna täcka en utbildning motsvarande 20 veckors heltidsstudier under en treårsperiod och inlösas hos en godkänd utbildningsanordnare som erbjuder den utbildning som efterfrågas. För att få erfarenhet av hur ett sådant system skulle kunna fungera, kan man också börja med försöksverksamhet under något år, gärna i områden med svag utbildningstradition, t.ex. Norduppland eller Bergslagen. Den lämpliga administratören av systemet förefaller vara länsarbetsnämnderna.
Det är också viktigt att krav ställs på de personer som vill utnyttja en sådan utvidgad ''utbildningscheck''. En individuell utbildningsplan kan t.ex. upprättas i samverkan med respektive företag. Planen blir då samtidigt ett kontrakt mellan företagaren och länsarbetsnämnden. Efter lämplig tid, t.ex. tre år efter utbildningens avslutning, bör en uppföljning av företagets utveckling kunna äga rum.
De skilda åtgärder för kompetensutveckling av företagare som vi här har föreslagit bör finansieras inom ramen för de arbetsmarknadsresurser som regeringen efter beslut i riksdagen ställer till förfogande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensutveckling för företagare.
Stockholm den 21 januari 1994 Håkan Holmberg (fp) Lars Svensk (kds)