Bevakningslagen har i allt väsentligt givits en inriktning på att skapa trygghet för bevakningsföretagens kunder. Den som köper tjänster av ett bevakningsföretag skall genom samhällets kontroll m.m. få en viss garanti för att företaget kan fullgöra sin uppgift på ett seriöst sätt och att dess personal uppfyller vissa krav.
Bevakningslagens primära syfte är att reglera förhållanden mellan säljare och köpare. Många inslag i bevakningslagen har tillkommit för att i detta syfte reglera hur bevakningsverksamheten skall utföras gentemot tredje man.
Bevakningslagen borde inte enbart vara ett instrument som skall reglera förhållandet mellan beställaren och entreprenören, köparen och säljaren. Lagen borde ges en klarare profil i de delar den gäller förhållanden gentemot tredje man.
Bevakningsuppgifterna gäller vanligen gentemot ''allmänheten''. Detta gäller oavsett om verksamheten bedrivs i egen regi eller genom entreprenad. Att då enbart ställa krav på verksamheten när den sker i form av köp av tjänster och inte i egen regi är principiellt felaktigt.
Det måste anses som otillfredsställande att en bevakningsverksamhet, som organiseras som en del i ett företag och där allmänheten berörs av verksamheten, inte omfattas av bevakningslagen. Av samma skäl är det undantag som i dag gäller för bevakning som utförs av kommunal myndighet tveksamt. De ställda kraven på kompetens med mera bör därför ges en generell räckvidd och omfatta all bevakningsverksamhet som berör tredje man.
Frågan om auktorisation prövas av länsstyrelsen i det län där företagets ledning har sitt säte. Denna länsstyrelse svarar sedan även för tillsynen av företaget. Detta innebär främst tillsyn av förhållanden som inte är enhetliga. Det kan konstateras att tillsynsverksamheten såsom den i dag utförs är mycket varierad, såväl till innehåll som till effektivitet. Verksamheten är dessutom svår att överblicka.
En verksamhet som ligger mycket nära bevakningsverksamhet och inte sällan utövas i samma företag eller i koncernförhållande är utveckling, installation och drift av larmanläggningar. Larminstallationsverksamhet m.m. får inte bedrivas utan tillstånd av polismyndigheten på den ort där verksamhetens ledning finns. Denna polismyndighet utövar också tillsyn över verksamheten. Dock gäller att staten och auktoriserat bevakningsföretag ej behöver tillstånd.
Enligt min uppfattning är larminstallationsverksamheten inte en sådan snävt begränsad verksamhet att polismyndigheten i den ort där verksamhetens ledning skall utövas på ett rationellt och smidigt sätt kan fullgöra sina uppgifter. Det är vidare mindre lämpligt att verksamheter som i sin praktiska utövning är så näraliggande när det gäller till exempel tillstånd och tillsyn hanteras av olika organ. Tillstånds- och tillsynsverksamheten bör med fördel administrativt samordnas för bevaknings- och larmföretag.
I vissa avseenden finns emellertid likheter mellan bevakningslagen och lagen om larminstallationer. Bevakningsverksamhet i egen regi har ovan diskuterats och kritiserats. Samma principiella brist har lagen om larminstallationer. Enligt denna lag avses med larminstallationsverksamhet yrkesmässig verksamhet för installation, montering, reparation eller ändring av larmanläggning. Begreppet yrkesmässig innebär en avgränsning på så sätt att egen-regi-sektorn icke omfattas av lagen. De åligganden som en larminnehavare är skyldig att iaktta bör inte vara beroende av om installationsverksamheten utförts som yrkesmässig verksamhet eller i egen regi.
För regleringen av tystnadsplikten i ett bevakningsföretag gäller att den inte är heltäckande och vidare att den är olika med hänsyn till vilka arbetsuppgifter som utförs. Enligt min mening bör tystnadsplikten vara offentligrättsligt reglerad. En sådan i lag ålagd tystnadsplikt bör avse samtliga -- såväl personal som föreståndaren för verksamheten samt styrelseledamöter. Tystnadsplikten bör vara ensartad i ett larmföretag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn och samordning av lagen om bevakningsföretag och lagen om larminstallationer, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1994 Per Olof Håkansson (s)