Hur är det egentligen med kunskaperna hos de så kallade experter och koordineringsförmågan hos de ansvariga politiker som skall bereda väg för svensk industri i det framtida samarbetet inom EG? När de, med alla till buds stående medel, borde mobilisera och uppmuntra svensk exportindustri med sikte på det förestående Europasamarbetet, så skapar de istället ett företagsklimat som raserar alla förhoppningar om och möjligheter till en utvidgad exportmarknad.
Enmansutredningar och skrivbordskonstruktioner utan förankring i verkligheten bildar basen för en mängd nyordningar och orealistiska regelverk, som i sin tur leder till fullständig stagnation i flera viktiga näringar. Hur kan vår regering stillatigande sitta och se på att den ena basnäringen efter den andra avvecklas, går i konkurs, läggs i malpåse mm, när det gäller att överleva och behålla slagkraften på en marknad som blir 50 gånger större än den svenska? Det är verkligen paradoxalt att, samtidigt med att man i vissa kretsar försöker heja fram vinnarlag till den nya och mäktiga ''Europaligan'', så motarbetar andra grupperingar all möjlighet till överlevnad.
Jag vill här peka på en mycket viktig basnäring. En näring som har präglat Sveriges utveckling och bidragit i mycket hög grad till den välfärd som vi, trots allt och än så länge, upplever som bra. Jag tänker närmast på förädlingsbranschen. Jag skall inte trötta ut er med siffror och statistik. Det som redan har skett med denna bransch här i Sverige under 1993 är tillräckligt övertygande utan att belägga tragedin med ytterligare sifferkonstruktioner. En stor tragedi utspelas nu i denna för Sverige viktiga näring i skuggan av den allt snabbare utslagningsprocess som vi alla upplever i form av utslagna människor, arbetslösa, utstämplingsoffer, kronofogdegisslan, skilsmässor mm.
Låt mig i alla fall ge några illustrationer av den marknad som kunde ge liv åt denna äkta ''blågula'' basnäring med djupa traditioner långt in i ''kärnvirket''. Några siffror är dock viktiga för att ge en förenklad presentation av en relativt komplicerad och sammansatt yrkeskårs möjligheter.
Bostadsbyggandet synes inte förändras nämnvärt under 90-talets första år. Minskningar i Holland och Frankrike kompenseras med ökningar i Tyskland och efter 1992/93 sannolikt också i Storbritannien. Ca 1,4 miljoner bostäder förväntas påbörjas i EG-länderna 1993, ca hälften i småhus. Byggbehovet vad gäller bostäder och anläggningar i östra Tyskland är mycket stort och vi har på senare tid också sett att investeringsviljan från västra Tyskland är stor i detta avseende.
Sverige hade, till för bara ett år sedan, Europas mest moderna småhusfabriker, som genom sin flexibilitet lärde sig att ställa om sin produktion mycket snabbt. Det skulle därför inte ha uppstått problem för husfabrikerna med att omställa sin produktion till ''European look'' med nya materialdeklarationer, om branschen hade fått den minsta chans till att fortsätta. Det tog endast ett år att fullständigt rasera denna näring. Banker och myndigheter satte närmast helt stopp för all byggverksamhet i Sverige och även om en mängd fabriker hade påbörjat ''euro-friseringen'' av befintliga husmodeller och satsat stora belopp på marknadsundersökningar och närmat sig utländska byggnormer mm, så fick ingen den nödvändiga tidsfristen och därmed den vinst som skulle brukas på penetreringen av nya marknader.
Om vi skulle vara riktigt moderata i vår tro på förmågan att erövra marknadsandelar inom det nya europeiska samarbetsområdet, kan jag nämna att endast 3 % skulle fylla samtliga svenska husfabriker med arbete. Det skulle betyda att vi skulle kunna bibehålla det svenska träkunnandet, behålla våra tillverkningsmaskiner samt ge full sysselsättning i många år framåt. Dessutom kan vi bygga upp beredskapen till en hög kvalitetsnivå för nästa inhemska ''bygg boom'', som förväntas komma 1996--1997. Den senare tidens byggnadspolitik har tyvärr totalt raserat denna möjlighet. Ett 20-tal husfabriker och sågverk har under 1992 gått i konkurs, lagts ned eller inställt betalningarna och tyvärr väntas flera hamna i samma situation 1994!
Branschen kommer troligen inte att besitta varken kompetens eller kapacitet när vi ånyo har en hemmamarknad för småhus. Däremot kommer Sverige att bli ett lätt byte för utländska hustillverkare och entreprenörer och vi får ännu en gång ett stort antal lyckosökare inom byggnadsindustrin, som enbart efterlämnar sig en lång rad med fuskbyggen och andra affärsmässiga tråkigheter. Vi har erfarit den senare varianten tidigare. Det förde till mögelangrepp, fuktskador och andra problem som vi fortfarande reparerar och betalar dyrt för.
Redan nu så översvämmas Sverige av så kallade ''maskingamar'' -- agenter som köper upp husfabrikernas och sågverkens tillverkningsmaskiner. De söker upp företag som har gått i konkurs och exporterar utrustningarna till forna Sovjet, Polen, östra Tyskland m fl. Denna vidriga kapitalförstörelse, som är ett resultat av en kortsynt bostadspolitik, får vi betala för under många år. I tillägg till en mycket hög arbetslöshet bland byggnadsarbetarkåren -- prognoserna pekar på över 50 % under 1993 -- går ''rötan helt in i kärnan'', om branschuttrycket tillåts. I stället för att med olika stimuli bibehålla och förbereda industrin för den förestående stormarknaden, krossas alla möjligheter och förhoppningar om delaktighet i den nya utmaningen.
Jag har här skisserat endast en bransch, men jag vet att det finns många andra näringar som upplever liknande åderlåtning. Meningen med en gemensam marknad är ju att där skall man sälja, köpa och byta varor och tjänster. Jag undrar verkligen om vi snart har något att sälja när portarna slås upp på vid gavel. En del branscher och företag kommer säkert att klara sig hjälpligt, men ingen bransch är så helsvensk som just träförädlingsbranschen. Volvo, Saab, Electrolux, Ericsson, ABB m fl klarar sig säkert lång tid framåt. Det får vi ju verkligen hoppas, men när produkterna från dessa företag lämnar Sverige, innehåller de importerade komponenter från 20--60 %. Detta talar ju sitt eget klara språk när vi samtidigt är knutna till en stadigt sjunkande krona.
Regeringens ovilja till att sätta sig in i realiteterna kring denna urgamla och viktiga näring, för att kunna sätta ett stopp för den pågående raseringen, kan man lättast utläsa genom det faktum att Bostadsdepartementet nu leds av en person som både fungerar som kulturminister och invandrarminister samtidigt!! De ansvariga tycker tydligen att det är tillräckligt bra att hela denna närings öde läggs i händerna på en enmansutredare, som dessutom tycks vara helt utan känsla och förståelse för branschens verkliga problem å den ena sidan och branschens enorma betydelse på en gemensam ekonomisk marknad, å den andra sidan. Jag tror bestämt, att med den inriktning politiken har fått, så går all kompetens och byggnadskapacitet i graven samtidigt med öppnandet av Europamarknaden.
Av nämnda skäl erfordras omgående en utredning inom regeringskansliet i saken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om träförädlingsindustrin i Sverige.
Stockholm den 19 januari 1994 Sten Söderberg (-)